امروزه دیپلماسی علمی و فناوری میتواند فرصتی مناسب در عرصه توسعه فناوری ها در سطح بینالملل محسوب شود.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، ظهر امروز نشست تخصصی دیپلماسی علمی و فناوری، فرصت ها، چالش ها و راهکارها با حضور وزرای علوم، تحقیقات و فناوری، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، معاون علمی و فناوری رئیسجمهور ، وزیر امور خارجه و روسای 15 دانشگاه برتر کشور در دانشگاه شهید بهشتی برگزار شد.
در ابتدای این نشست تخصصی روسای ۱۵ دانشگاه برتر کشور به ایراد سخنرانی پرداختند و نظرات خود را در زمینه توسعه دیپلماسی علمی و فناوری مطرح کردند
باید ستاد دیپلماسی علمی شکل بگیرد
رئیس دانشگاه شهید بهشتی گفت: قوانین بالادستی ما به شدت نیازمند اصلاح است و در نقشه جامع علمی نکات مهمی مطرح شده اما بیشتر جملات شبیه چشم انداز و نیازمند اصلاح است.
آقای سعدالله نصیری قیداری افزود: ما باید یک ستاد دیپلماسی علمی داشته باشیم.
برای توسعه در همه جوانب باید با دیپلماسی همراه باشیم
در ادامه رئیس پژوهشکده مطالعات بنیادی دانشگاه شهید بهشتی گفت : پژوهشکده مطالعات نظری دارد و در این زمینه به ساختار جدیدی رسیده ایم.
دکتر علم الهدایی با بیان اینکه برای توسعه در همه جوانب باید با دیپلماسی علمی همراه باشیم، افزود: دیپلماسی علمی زیرساخت همه دیپلماسی ها محسوب میشود که در وزارت خارجه باید به این موضوع بیش از پیش توجه شود.
دیپلماسی علمی زیر بنایی است
در ادامه رئیس مرکز استراتژیک هم تاکید کرد : دیپلماسی علمی که نخبگان، جامعه و ارتباط با دانشگاه کشورها را مطرح میکند به عنوان یک رویکرد قابل اقدام است و دیپلماسی علمی موضوع راهبردی و علمی زیربنایی است و پایه و بنیان آن تعامل با نخبگان خودمان است که در این حوزه چالشهایی وجود دارد.
آقای محمد صادق خیاطیان افزود : اجرای سند جامع روابط علمی بین المللی، گسترش تعاملات علمی با محور نیازهای علمی و فناورانه داخلی ، تشکیل کارگروه دیپلماسی علمی و فناوری از جمله راهکارهای موثر در توسعه دیپلماسی علمی محسوب می شود.
برای حضور در صحنه بین الملل پشتوانه ای نداریم
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی گفت: امروز بیش از هر زمانی علم و سیاست با هم ادغام شده و مسئله اول کشور بحث هستهای است.
آقای محمد مهدی طهرانچی افزود: در کشورهای خارجی مانند چین الویت اول آنها کسب رتبه اول پژوهش در منطقه و جهان است و این در حالی است که در دیپلماسی ما تفاهم نامه های زیادی وجود دارد ولی برای حضور در صحنه بین الملل پشتوانهای نداریم.
وی اضافه کرد: ما قدر ظرفیت و توسعه علمی خود را نمی دانیم و در حوزه دیپلماسی علم و فناوری و بهره گیری از علم و فناوری از فرصتها به خوبی استفاده نکرده ایم.
آقای طهرانچی با اشاره به فعالیتهای دانشگاه آزاد در عرصه دیپلماسی علمی تاکید کرد : سند ۵ ساله راهبرد ما مربوط به توسعه فعالیتهای بینالمللی است که در این سند مرجعیت علمی، تمدن آفرینی و الهامبخشی مطرح شده است و نیازمند حضور جدی در منطقه هستیم و در این حوزه باید وزارت امور خارجه ازما حمایت کند.
بهره مندی از ظرفیت مهاجر پذیری در دیپلماسی علمی
رئیس دانشگاه صنعتی شریف هم گفت: اکنون رتبه خوبی در دیپلماسی علمی در این دانشگاه شکل گرفته است .
آقای رسول جلیلی افزود: در ۱۶ سال گذشته پردیس بین المللی در کیش ایجاد شد و قوانین موجود امکان بینالمللیسازی را گرفت.
وی اضافه کرد: مهاجر پذیری در حوزه هیات علمی فرصت خوبی است ولی شرایط وجود ندارد و دو تابعیتی در ادبیات ماضد ارزش است در حالی که ما می توانیم از طریق بحث دوتابعیتی تحریم ها را دور بزنیم
رئیس دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت: در حوزه پزشکی موفق بوده ایم و دانش آموختگان ما بر سر جای خود نشسته اند.
آقای حسین قناعتی افزود: بودجه تحقیقاتی دانشگاه اندک است.
دیپلماسی علمی در خدمت امنیت علمی پایدار کشور
در ادامه رئیس دانشگاه تهران گفت : رویکرد ما در عرصه تعاملات بینالمللی بیشتر تفاهمنامه شماری است و باید از این مرحله عبور کنیم .
دکتر سید محمد مقیمی با اشاره به اینکه دیپلماسی علمی در تعامل نزدیک با دیپلماسی فرهنگی و سیاسی است و باید دیپلماسی علمی در خدمت امنیت علمی پایدار کشور ما باشد، گفت: باید تعامل خود را با دانشگاههای دنیا مطرح کنیم، ما کنسرسیوم ایجاد میکنیم و مسئولیت هدایت دیپلماسی علمی را برعهده میگیریم و ما باید منشوری داشته باشیم که تمام این مسائل بر روی آن مطرح شده باشد.
متاسفانه به دانشجویان خارجی به عنوان دلار و ارز نگاه می شود
رئیس دانشگاه علامه طباطبایی گفت : ظرفیت این دانشگاه برای کمک به وزارت خارجه بسیار زیاد است.
دکتر عبدالله معتمدی افزود: ما دبیرخانه راه ابریشم را داریم، کرسی زبان فارسی در هفت کشور اجرا میشود و آموزش زبان های خارجی از جمله چینی فرانسوی انگلیسی و عربی در این دانشگاه صورت می گیرد.
وی گفت : سال گذشته ۷۴ کارگاه بینالمللی در این دانشگاه برگزار شد و ۱۳ پروژه علمی مشترک داریم و نگرانی که وجود دارد این است که به دانشجویان خارجی به عنوان دلار و ارز نگاه می کنیم.
باید از ظرفیت حوزه سلامت بهره ببریم
آقای علیرضا زالی رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی هم گفت : دیجیتالی شدن آموزش در دوران کرونا شکل گرفت و ما در چاپ مقالات در دوره کرونا در عرصه بین الملل موفق عمل کردیم .
آقای احد ضابط رئیس دانشگاه فردوسی مشهد گفت : ما سه هزار دانشجوی خارجی در این دانشگاه داریم. سیاست های علم و فناوری در سطح آموزشی مطرح است
بهره مندی از ظرفیت دانشمندان در چانه زنی بین المللی
معاون پژوهشی وزیر علوم تحقیقات و فناوری گفت: از ظرفیت دانشمندان در چانه زنی بین المللی باید استفاده شود و با همکاری وزارت خارجه باید از این ظرفیت بهره ببریم.
آقای پیمان صالحی با اشاره یه اینکه دیپلماسی علمی ما به شدت امنیتی است،گفت: کشور ما در معرض خطر اخراج از سازمان های بین المللی قرار دارد و تا قبل از اینکه این اتفاق بیفتد باید چارهای اندیشیده شود.
آقای حمیدرضا آصفی سفیر اسبق ایران تاکید کرد: هدف ما این است که دیپلماسی علمی در زیرمجموعه دیپلماسی ها مطرح شود.
وزیر علوم تحقیقات و فناوری گفت: در ابتدا باید مشخص کنیم بایدها و نباید ها و پیامدهای دیپلماسی علمی کدام است ؟ ما در عرصه علمی باید استانداردها را بپذیرد شناسایی علمی بدون مرجعیت علمی موثر نیست نگاه سخاوتمندانه مالی ، کاهش بروکراسیهای اداری، توجه به ظرفیت های نسبی باید های دیپلماسی علمی است و نباید های دیپلماسی علمی این است که دانشجویان خارجی را به عنوان یک کیف پول نبینیم ، نگاه امنیتی در دانشگاه نباید باشد.
آقای محمد علی زلفی گل در ادامه به پیامدهای دیپلماسی علمی اشاره کرد و گفت: رشد علمی فناوری و نوآوری ، افزایش قدرت نرم جمهوری اسلامی ایران، شکل گیری منافع مشترک ، کاهش هزینههای پیشرفت از جمله پیامدهای این دیپلماسی است.
دانش بنیان یک بحث جدی در کشور
معاون علمی و فناوری رئیس جمهور گفت: ما در برنامه چند سال گذشته توانستیم سه هزار نفر از دانشجویانی که از ایران خارج شده بودند را به کشور بازگردانیم و هماکنون دانش بنیان یک بحث جدید ی در کشور است.
آقای سورنا ستاری افزود : ما خانه های فناوری ایران را در کنیا و نمایشگاه کاملی از تجهیزات را در آنجا راه اندازی کردیم/
پیوست فرهنگی در دیپلماسی علمی باید شکل بگیرد
وزیر بهداشت درمان و آموزش پزشکی گفت : یکی از مشکلات ما این است که پیوستهای فرهنگی نداریم ما اگر بخواهیم مطلبی را به کسی آموزش دهیم باید پیوست فرهنگی داشته باشیم.
آقای عین اللهی افزود: مهمترین هدف ما فعالیت علمی در جهان اسلام است و هویت انقلابی با پیوست فرهنگی باید شکل بگیرد و هدف ما رسیدن به مرجعیت علمی است و در عرصه علوم پزشکی در منطقه پیشرفت های چشمگیری داشته ایم .
وی افزود : البته ارتباط ضعیف دانشگاههای ما با دانشگاههای دنیا ، رویکرد فرد نگری در کشور باید بهبود پیدا کند.
دستیار علم و فناوری در وزارت امور خارجه
در ادامه وزیر امور خارجه گفت : در ابتدا به جامعه دانشگاهی کشور تبریک میگویم که حامیان قوی در جلسات مختلف هیئت دولت دارند.
آقای امیرعبداللهیان افزود: من این قول را میدهم که هر کمکی برای توسعه دیپلماسی علمی در عرصه منطقه و جهان لازم باشد انجام دهیم.
وی به برخی از چالش ها در حوزه دیپلماسی علمی اشاره کرد و گفت: در وزارتخانهها روابط ما سنتی است و دانشگاه های برتر ما به خصوص دانشگاه های دولتی ما در خارج از کشور مشتری های زیادی دارند و باید به این موضوع توجه بیشتری شود.ما باید ساز و کار تعریف شده در وزارت علوم و وزارت بهداشت و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری را تشکیل دهیم باید کارگروهی تشکیل شود و ما آمادگی این را داریم که وزارت خارجه در خدمت این کارگروه باشد.
آقای امیر عبدالهیان گفت : در وزارتخانههای خارجه دستیار علم و فناوری می گذاریم تا حلقه وصلی بین این وزارتخانه و سایر وزارتخانههای علمی باشد.