دبیر ستاد توسعه فناوری نانو گفت: تولید دانشبنیان زمانی اتفاق میافتد که محصول دانشبنیان توسعه یابد و مجوزهای آن اعطا شود.
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما، دکتر سعید سرکار، با تاکید بر اینکه اعطای مجوز به دانشبنیانها نباید تسهیل شود، بلکه باید در ارائه امکانات به این شرکتها تسهیلگری صورت گیرد، گفت: شرایط رشد باید تسهیل شود و برای شرکتهایی که دارای محصول دانشبنیان هستند، باید گلوگاههای اعطای مجوز تسهیل شود.
وی استاندارد شدن را از دیگر ملزمات توسعه فعالیت دانشبنیانی در کشور نام برد و افزود: تولید دانشبنیان زمانی اتفاق میافتد که محصول دانشبنیان توسعه یابد و مجوزهای آن اعطا شود، ولی این محصولات دانشبنیان یک تا ۳ سال به ناحق گرفتار کارشناسانی میشوند که نه ظرفیت و دانش را دارند و نه تمایل به انجام دادن کاری دارند؛ چرا که بسیاری از آنها نان وارداتچیها را میخورند و شرکتهای دانشبنیان را در پشت دادن مجوزها نگه میدارند.
دبیر ستاد توسعه فناوری نانو، با بیان اینکه این اقدامات باید تسهیل شوند و نظارت دقیق بر روی آنها انجام گیرد، اظهار کرد: بسیاری از محصولات دانشبنیان را در کشور داریم که اگر وارد صنعت شوند، موجب ارتقای کیفیت و بهرهوری خواهند شد و سازمان استاندارد باید یکسری از استانداردهای الزامی را تعریف کند و از این طریق کشش فناوری و بازار را ایجاد کند.
وی تاکید کرد: اگر الان ما ۴۰ فناوری داریم که میتوانند صنعت خودروسازی کشور را ارتقا دهند، این فناوریها باید از سوی سازمان استاندارد به رسمیت شناخته شوند. در چُنین شرایطی است که خودروساز نمیتواند از زیر بار مسؤولیت شانه خالی کند.
سرکار ادامه داد: در حوزه ساختمان ۱۵۰ محصولات نانویی داریم که از نظر دوام، زیبایی و خواص بینظیرند، ولی یکی از این محصولات جزو استانداردهای الزامی نشده است.
دبیر ستاد توسعه فناوری نانو نمونه این محصولات را پوششهای عایق حرارتی مبتنی بر نانو دانست و گفت: ساختمان پلاسکو به دلیل افزایش دما و کاهش استقامت میلگردها در برابر دما فرو ریخت، ولی رنگ نانو مقاومت میلگردها را در برابر حرارت افزایش میدهد و لازم است استاندارد استفاده از چنین عایقهایی در ساختمانها الزامی شود. ما نمیگوییم نانو الزامی شود، بلکه سازمان استاندارد اعلام کند که پوششهای ستونهای ساختمانی باید به گونهای باشد که مقاومت ستونها در برابر دما را به ۳ تا ۴ ساعت افزایش دهد.
سرکار با بیان اینکه استانداردهای مربوط به ساختمان مربوط به ۵۰ سال قبل است، اظهار کرد: شیشه نانویی برای تبادل حرارت از دیگر محصولات تولیدشده در کشور در حوزه ساختمان است که استفاده از آن میتواند در کاهش مصرف انرژی صرفهجویی کند، ولی این محصول الزام استاندارد ندارد. در زمانی استفاده از پنجرههای دو جداره یک محصول لوکس محسوب میشد، ولی با الزامی شدن استاندارد آن، تعداد زیادی شرکت تولیدی در این حوزه ایجاد شد، ولی شیشههای نانویی که در حوزه کاهش انرژی است، هنوز استاندارد الزامی دریافت نکردهاند؛ چون انرژی در کشور ارزان است.
وی خاطر نشان کرد: ما اکنون در سال مزین به دانشبنیانها هستیم و هر دستگاهی باید ماموریت خود را در این سال مورد بررسی قرار دهد و ببیند در کجاها میتواند تولید دانشبنیان را توسعه دهد و اگر استاندارد الزامی برای محصولات دانشبنیان ایجاد شود، تولید آن محصول رشد خواهد کرد و این امر جزو مطالبات است.
سرکار اضافه کرد: از سوی دیگر دانشگاهها باید نقش خود را برای امسال بررسی کنند. دانشگاهها میتوانند از طریق توسعه فناوری فوندانسیون شرکتها و اقتصاد دانشبنیان را ایجاد کنند و از طریق تربیت نیروی انسانی قابل و توانمند، اشتغال آفرینی را رشد دهند.
وی با بیان اینکه همه دستگاههایی، چون وزارت علوم، معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوی، وزارت صمت و ... باید ماموریتهای خود را در این سال مورد بازنگری قرار دهند، گفت: متاسفانه یکسری از افراد در این شرایط شروع به هیاهو و شعار دادن میکنند و این شعار و مطالبه مقام معظم رهبری را دفن میکنند و اینها به کشور ظلم میکنند.
دبیر ستاد توسعه فناوری نانو، با اشاره به اقدامات این ستاد برای معرفی و عرضه محصولات مبتنی بر نانو به صنایع، خاطرنشان کرد: ما هم این محصولات را به آنها معرفی کردیم و هم با آنها نشست برگزار کردیم و در برخی از زمینهها موفقیتهای خوبی داشتیم، ولی راضی کننده نیست و اعتقاد داریم که ظرفیت و پتانسیل فناوران کشور بسیار فراتر از آن چیزی است که از آن استقبال میشود.
وی با بیان اینکه همکاری این ستاد در حوزه سلامت خوب است، گفت: در حوزه آب فناوریهای خوبی تولید شده است، ولی جسته و گریخته در جایی کاربردی شده است و اگر این استقبال توسعه یابد، میتوانیم بخشی از معضلات حوزه آب را مرتفع کنیم.
سرکار، نمونه دیگر بی اعتنایی به محصولات دانشبنیان را در حوزه کشاورزی عنوان کرد و گفت: در سال ۹۸، چهار اولویت برای حوزه نانو خدمت مقام معظم رهبری اعلام کردم که شامل "انرژی"، "سلامت"، "آب و محیط زیست" و "ساخت و ساز" بود و ایشان فرمودند چرا در اولویتهای این ستاد حوزه کشاورزی قرار داده نشده است. این حوزه وابسته به امنیت غذایی کشور است و یک مساله استراتژیکی است و از سوی دیگر تعداد زیادی از مردم در حوزه کشاورزی مشغول به فعالیت هستند و اگر با نانو فناوری میتوان بهرهوری را افزایش و ضایعات را کاهش داد، از آفتکشهای غیر سمی استفاده کرد و کودهایی با مضرات کمتر و جذب بهتر از سوی گیاه ارائه داد، باید از این فناوری استفاده شود. ایشان این توصیهها را به وزیر جهاد کشاورزی وقت نیز تاکید کرده بودند، ولی هیچ اتفاقی نیفتاد.
دبیر ستاد توسعه فناوری نانو یادآور شد: برخی از دستگاههای ما آن چنان اسیر روزمرگی شدند و ساختارهای آنها به روشهای سنتی عادت کردند که امکان نفوذ در آنها نیست و در برابر هر تغییری مقاومت میکنند و این رویکرد موجب شده که تولید مرغ کشور مونتاژی باشد، چون ما مرغ مادر را نداریم، جوجه یک روزه را وارد میکنیم، دان، واکسن و ویتامینهای آن را باید از خارج وارد کنیم و حتی کارگر این حوزه را نیز از خارج آوردیم و این همان صنعت مونتاژ است.
وی با طرح این سوال که آیا این روش برای ما امنیت غذایی میآورد، گفت: اگر امروز کشورهای دیگر اراده کنند، دیگر در سفرههای مردم مرغی وجود ندارد. ۸۰ درصد موانع در مغزها و ذهنها است؛ چون ما باور نداریم که میتوانیم این کارها را در کشور انجام دهیم.
سرکار، رسوب برخی از افراد در سیستم دولتی را دومین گلوگاه توسعه دانشبنیان نام برد و گفت: این افراد مانعی در این حوزه هستند، چون آنها به یکسری از شیوههای کاری غلط عادت کردند و وقتی موارد جدید به آنها ارائه میشود، واکنش نشان نمیدهند. آنها به مکانیزم واردات عادت کردهاند و خودشان بخشی از مکانیزم واردات شدهاند.
دبیر ستاد توسعه فناوری نانو، ادامه داد: من اعتقاد دارم ما با خودروسازان نمیتوانیم مقابله و تغییر مسیر در آنها ایجاد کنیم، چون یکی از مکانیزمهای دفاعی آنها، سنگر گرفتن پشت مردم است. در این جبهه جنگیدن صلاح نیست و به اعتقاد من نهادی مانند معاونت علمیوفناوری ریاستجمهوری، خودروسازی را به صورت ریشهای در کشور آغاز کند و خودروهای برقی و بهروز تولید کند و یک درصد شک ندارم و ایمان دارم که اگر اراده کنیم، در مدت ۵ تا ۶ سال خودرویی با کیفیت تولید میکنیم.
وی با بیان اینکه برای اجرایی کردن این امر نیاز به مدیری داریم که این مسائل را میفهمد و مدیریت تکنولوژی را میفهمد، باید چُنین مدیری به میدان بیاید و صنعت دانشبنیان خودروسازی را ایجاد کند، ادامه داد: با این روش میتوانیم طی ۵ تا ۶ سال دیگر بهترین خودرو با قابلیت رقابت در عرصه جهانی را داشته باشیم و به تدریج که این خودروسازی جدید سر بلند کرد، خودروسازی سنتی ما به کنار گذاشته میشود؛ در غیر این صورت جنگیدن با آنها جنگیدن باطل است و تجربه نشان داده که هیچ دولتی از پس خودروسازان بر نخواهد آمد؛ از این رو جنگیدن با آنها امر بیهودهای خواهد بود.