رئیس مرکز تحقیقات کیفیت هوا و تغییر اقلیم با اشاره به ۸ میلیون مرگ زودهنگام در دنیا و ۴۱ هزار نفر در ایران بر اثر آلودگی هوا در سال، بر ضرورت توسعه زیرساخت بهره گیری از انرژیهای پاک تأکید کرد.
وی با اشاره به اهمیت موضوع انرژی و تأمین آن، ادامه داد: انرژی، یکی از مهمترین مولفههای تامین رفاه اقتصادی و اجتماعی بوده و امور روزمره به تأمین آن وابسته است. از دیرباز تاکنون سوختهای فسیلی منبع اصلی تامین انرژی بودند که تجدیدناپذیری و آلایندگی بالای آن ها، تهدیدی جدی برای سلامت انسانها محسوب میشود.
"محسنی بندپی" نفت، گاز و زغال سنگ را سوختهای فسیلی اصلی اعلام کرد و افزود: سوزاندن این سوختها منجر به تولید انواع گازهای گلخانهای نظیر دی اکسید کربن مونوکسید کربن، اکسیدهای ازت، متان و همچنین ذرات معلق میشود که منبع اصلی آلایندگی هواست.
استاد گروه مهندسی بهداشت محیط دانشگاه از بروز هشت میلیون مرگ زودرس در دنیا و ۴۱ هزار نفر در کشور بر اثر آلودگی هوا، به عنوان چهارمین عامل اصلی بروز مرگ زودرس در دنیا خبر داد و گفت: برای تامین امنیت ملی و جهانی باید به سمت کاهش مصرف سوختهای فسیلی و توسعه زیرساخت تامین انرژیهای پاک حرکت کرد.
رییس مرکز تحقیقات کیفیت هوا و تغییر اقلیم افزود: اهمیت تأمین انرژی به اندازهای است در بسیاری از جنگ ها، تامین و مصرف سوختها در کشورهای درگیر، مورد تهدید واقع میشود.
" محسنی بندپی" با اشاره به توجه سازمانهای جهانی محیط زیست و سازمان جهانی بهداشت به موضوع انرژی تاکید کرد: کنفرانسهای متعددی از جمله کنفرانس ریو (اجلاس زمین) در سال ۱۹۹۲، اجلاس سازمان ملل موسوم به کوپ ۲۶ در سال ۲۰۲۱، اجلاس جهانی توسعه پایدار (ریو+۲۰) با محوریت محدودیت مصرف سوختهای فسیلی در این زمینه برگزار شده است.
استاد گروه مهندسی بهداشت محیط دانشگاه ، گرمایش زمین را از اصلیترین اثرات تولید گازهای گلخانهای دانست و گفت: انتشار گازهای گلخانهای به ویژه دی اکسید کربن منجر به بروز تغییرات اقلیمی شده و تامین سلامت آحاد جامعه را با چالش روبه رو کرده است. از همین رو در اجلاس سال ۲۰۲۱ دولتها مکلف به مهار گرمایش زمین از ۲ و ۷ دهم سانتی گراد به یک و نیم درجه سانتی گراد شدند.
رییس مرکز تحقیقات کیفیت هوا و تغییر اقلیم در ادامه انرژیهای تجدیدپذیر را جایگزین مناسب سوختهای فسیلی خواند و افزود: عدم آلایندگی مهمترین ویژگی انرژیهای پاک نظیر، انرژی خورشیدی، بادی، زیست توده و هستهای است. با توجه به اقلیم متنوع و ظرفیت موجود در کشور، دولت، سمنها و مردم باید در مسیر دست یابی به این انرژیها همراه شوند.
* سهم یک درصدی انرژیهای پاک در تولید برق کشور
دکتر محسنی بندپی در خصوص ویژگیهای اقلیمی ایران، گفت: سالانه در ایران ۳۰۰ روز آفتابی است. از طرفی متوسط بازندگی در کشور سالانه ۲۵۰ میلی لیتر گزارش شده که یک سوم متوسط جهانی بوده و در مقابل تبخیر سالانه ۲ هزار و ۱۰۰ میلی متر ثبت شده که سه برابر متوسط جهانی است. اگر چه این اعداد و ارقام در حوزه تأمین آب نگران کننده است، اما یک فرصت برای بهره گیری از انرژی خورشید و ظرفیت بی نظیر موجود در کشور محسوب میشود. در خصوص انرژی بادی نیز در کشور ظرفیتهای مطلوبی وجود دارد.
عضو هیأت علمی دانشگاه با اشاره به توجه به موضوع تغییرات اقلیمی در کشور در متن قانون برنامه ششم توسعه و قانون هوای پاک، تصریح کرد: بر اساس این قانون ها، وزارت نیرو مکلف است نسبت به توسعه، تولید و عرضه انرژیهای تجدید پذیر و پاک بهینه بهنحوی اقدام کند که حداقل ۳۰ درصد افزایش سالانه ظرفیت مورد نیاز برق کشور از انرژیهای تجدید پذیر تأمین شود.
محسنی بندپی تاکید کرد: با وجود این قوانین همچنان در کشور از ۸۶ هزار مگاوات برق تولیدی،۹۲۰ مگاوات از انرژی پاک تأمین میشود که نشان از سهم یک درصدی انرژیها پاک در تأمین برق دارد.
استاد گروه مهندسی بهداشت محیط دانشگاه در خصوص نقش دولت در ترویج و تشویق به مصرف انرژیهای پاک، بیان کرد: دولت با تعیین تعرفه مناسب، واگذاری زمین، ارایه تسهیلات و امکانات برای توسعه زیرساخت بهره گیری از انرژیهای پاک میتواند نقش اساسی در این زمینه ایفا کند.
دکتر محسنی بندپی گفت: سمنها نیز به عنوان نهادی غیرسیاسی، داوطلب، غیرانتفاعی و واسط بین دولت و مردم در توانمندسازی و تغییر نگرش مردم نقش مؤثری دارد.
استاد گروه مهندسی بهداشت محیط دانشگاه از فعالیت بیش از هزار سمن در زمینه محیط زیست در کشور خبر داد و افزود: مسؤولیت اصلی سمنها ارتقای دانش مردم نسبت به عواقب ناشی از مصرف سوختهای فسیلی و همراه کردن آنها در ترویج مصرف انرژیهای پاک است.