برای تزریق واکسن به رژیم غذایی ویژهای نیاز نیست، اما لازم است با مواد غذایی که به سلامت و افزایش کارایی سیستم ایمنی بدن در زمان واکسیناسیون کمک میکند، آشنا شویم.
وی تصریح کرد: مصرف شیر، میوه، تخممرغ، لقمه نان و پنیر (همراه با سبزیجات مثل گوجه فرنگی یا خیار و...) به عنوان صبحانه یا میان وعده قبل از تزریق واکسن توصیه میشود.
آذرپیرا با اشاره به اینکه باید قبل و بعد از واکسیناسیون مقدار زیادی آب و مایعات نوشیده شود، گفت: تأمین آب بدن به میزان کافی قبل و بعد از تزریق واکسن کووید ۱۹ بسیار مهم است. مصرف مایعات کافی نه تنها سبب عملکرد بهتر بدن در شرایط واکسیناسیون میشود، بلکه از اُفت فشار خون در افرادی که معمولاً ترس از آمپول و یا واکسن دارند نیز جلوگیری میکند.
وی افزود: افرادی که مبتلا به بیماریهای قلبی ـ عروقی، فشار خون بالا یا بیماریهای ریوی هستند درباره میزان مصرف مایعات باید با پزشک خود مشورت کنند. مواد غذایی آبدار مانند میوهها، سبزیها، انواع سوپ و آبگوشت علاوه بر کمک به تأمین آب بدن، سیستم ایمنی بدن را نیز تقویت میکنند. بهویژه در صورت ایجاد تب بعد از واکسیناسیون، توصیه میشود مایعات و غذاهای آبدار به میزان فراوان نوشیده و میل شود.
آذرپیرا گفت: براساس توصیههای گفته شده رعایت طولانی مدت یک رژیم غذایی سالم، پاسخ ایمنی بدن را بهبود میبخشد و به ما کمک کند تا علاوه بر مبارزه بهتر با عفونتها، پاسخ ایمنی قویتری به واکسیناسیون داشته باشیم.
کارشناس ارشد علوم تغذیه با بیان اینکه مصرف بیشتر غذاهای تازه و طبیعی مانند میوهها، سبزیها، ماهیهای چرب، آجیل و مغز دانهها به کارکرد بهتر سیستم ایمنی کمک میکند، افزود: این موضوع التهاب کمتری در بدن ایجاد میکند. مصرف غذاهای ضدالتهاب قبل و پس از تزریق واکسن میتواند کمککننده باشد.
آذرپیرا با اشاره به مصرف بیشتر سبزی و میوه و تأکید کرد: مصرف روزانه سه تا پنج واحد از گروه سبزیها و دو تا چهار واحد از گروه میوهها، آنتیاکسیدانها شامل روی، سلنیم، ویتامین A و ویتامین C را که برای عملکرد بهتر سیستم ایمنی لازم هستند را تأمین میکند. مصرف کافی سبزی، سالاد و میوه قبل و پس از واکسیناسیون همراه با وعدههای غذایی و در میان وعدهها توصیه میشود.
آذرپیرا تصریح کرد: مصرف فستفودها، غذاهای چرب، سنگین و پرنمک و تنقلات شور و نوشیدنیهای خیلی شیرین موجب تضعیف سیستم ایمنی شده و زمینه را برای ابتلا به بیماریها از جمله کرونا فراهم میکند و همواره باید از مصرف بیرویه آنها اجتناب شود. توصیه میشود بهمنظور عملکرد بهتر سیستم ایمنی بدن، قبل و پس از واکسیناسیون از مصرف اینگونه غذاها خودداری کنید.
این کارشناس ارشد علوم تغذیه گفت: در صورت ایجاد تب، مایعات و غذاهای آبدار به میزان فراوان نوشیده و میل شود، رژیم غذایی حاوی میوه (موز، آلو، زردآلو، طالبی، کیوی، پرتقال)، سبزیها (اسفناج، جعفری)، حبوبات، نان و غلات سبوسدار، هویج، کدو حلوایی، گوجه فرنگی و سیبزمینی برای تأمین پتاسیم ناشی از تعریق زیاد در تب توصیه میشود. همچنین مصرف منابع غذایی ویتامینهای گروه B از جمله سبزیها به ویژه برگ سبز و میوهها، شیر و لبنیات (ماست، پنیر، دوغ، کشک)، گوشت، دل و جگر، زرده تخممرغ، غلات سبوسدار، حبوبات و مغزها فراموش نشود.
آذرپیرا افزود: در صورت مواجهه با بدن درد و خستگی مصرف منابع غنی از امگا ۳ مانند ماهی بهویژه ماهیهای چرب، گردو، تخمه آفتابگردان و سایر مواد غذایی که خاصیت ضدالتهابی دارند و مصرف منابع غذایی منیزیم شامل سبزیهای برگ سبز، تخمه کدو، غلات کامل و حبوبات، بادام زمینی، شکلات تلخ و کاکائو توصیه میشود. مصرف ترکیبات حاوی کافئین مانند چای سیاه، چای سبز و قهوه، در حد دو فنجان در روز به رفع خستگی و دردهای منتشر بدن کمک میکند.
وی تصریح کرد: در صورت ضعف و بیحالی پس از واکسیناسیون، منابع غذایی حاوی B۱، B۶ و B۱۲ شامل غلات کامل، گوشت، تخممرغ و شیر و لبنیات و شربت عسل با کنترل قند خون در افراد دیابتیک و بیماران سرپایی، به کنترل ضعف و بیحالی کمک میکنند. افزودن دارچین و زنجبیل و سیاهدانه به غذاها در این موارد توصیه میشود.
آذرپیرا گفت: مصرف تکههای میوه یخزده یا آب میوههای رقیق شده همراه با یخ میتواند در کنترل تهوع مفید باشد. تعداد وعدههای غذایی را افزایش و حجم غذا در هر وعده را کاهش داده و از مصرف غذای سنگین خودداری کرد. از قرار گرفتن در معرض بوی غذاهایی که رایحه تندی دارند اجتناب کنید. غذاها را ترجیحاً سرد یا همدما با حرارت اتاق مصرف کرد. از تنقلات و غذاهای خشک، نشاستهای و پرنمک مانند چوب شور، کراکر و سیبزمینی، آبنباتهایی با طعم نعناع یا لیمو استفاده شده و در نهایت بیشتر استراحت شود.