بازدید از مجموعه فرهنگی تاریخی کاخ گلستان پس از دو سال محدودیتهای کرونایی در بهار امسال با رشد حدود ۸۰ درصدی همراه بوده است.
به گزارش خبرگزاري صداو سيما، یکی از بناهای اصلی این کاخ، عمارت شمس العماره است که به عنوان نخستین نماد تهران شناخته میشود.
عمارت شمس العماره کاخ گلستان، مرتفعترین بنای تهران در عهد ناصری و «خورشید عمارتهای سلطنتی» است. ساختمان باشکوه و زیبایی با حدود ۳۵ متر ارتفاع، که هنر ناب معماری ایرانی را در سبک و سیاقی اروپایی برای نخستین بار به نمایش گذاشت. علاوه بر آن، اولین ساعت عمومی تهران، بر فراز عمارت شمس العماره نصب شده و اولین تلگراف نیز از این عمارت مخابره شد.
توجه و علاقه بسیار ناصرالدین شاه قاجار به ساختمانهای بلند اروپایی و تزیینات و تجملات آن در ترکیب با سبک معماری اصیل و زیبای ایرانی، به ساخت اولین آسمانخراش تهران با ارتفاع تقریبی ۳۵ متر منجر میشود.
شاه قاجار تنها با دیدن تصاویر بناهای فرنگستان و پیش از سفر به اروپا، به ساخت بنایی مرتفع نظیر آن ساختمانها در پایتخت خود تمایل پیدا کرد؛ هرچند ظاهرا وجود عمارت عالی قاپو در اصفهان نیز در تصمیم شاه بیتاثیر نبوده است.
ازاینرو، به خزانهدار و رئیس ضرابخانه خود «دوستعلیخان نظامالدوله» که مسئولیت امور معماری دربار را نیز بر عهده داشت، ماموریت داد تا ساختمانی بلند برای تماشای شهر تهران و دورنمای اطراف آن بنا کند. «معیرالممالک» نیز با کمک اساتید ماهر آن زمان، طراحی نقشه را آغاز و با معماری «استاد علی محمد کاشی» و به سرمایه شخصی خود، ساخت شمس العماره را آغاز میکند.
کار ساخت عمارت شمس العماره که به «بنای خورشید» یا «کاخ شاهنشاه» نیز شهرت دارد در ۱۲۴۴ شمسی (۱۲۸۲ قمری) آغاز و بعد از دو سال در ۱۲۴۶ شمسی به پایان رسید.