به مناسبت روز جهانی مالکیت فکری، از نخبگان، مخترعان و طراحان صنعتی برگزیده کشورمان تجلیل شد؛ نخبگان جوانی که نقشی تعیین کننده در پیشبرد اقتصادی و توسعه صنعتی و نوآورانه کشور دارند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صداوسیما، سید محمدعلی میرطاهری رییس مرکز مالکیت معنوی سازمان ثبت اسناد و املاک کشور گفت: در راستای تحقق شعار سال، یکی از برنامههای ما تجلیل از مخترعان و طرحان صنعتی جوان بوده و معیار اصلی داوران برای انتخاب این جوانان، ثبت اختراع متناسب با شعار سال و ارائه نوآوری بهتر برای آینده کشور است.
وی گفت: هدف دیگر از برگزاری این مراسم ایجاد انگیزه برای جلوگیری از خروج نخبگان از کشور بوده تا نخبگان بدانند مورد حمایت و توجه هستند.
به گفته میرطاهری در این دوره براساس نظر هیات داوران ۱۷ نفر از مخترعان و طراحان صنعتی جوان که در سنین ۱۵ تا ۲۴ سال اقدام به تجاری سازی اختراعات خودشان کرده اند انتخاب شدند و با اهدای لوح و جوایز از آنها قدردانی شد.
نخبگان جوان هم میگفتند، بهترین راهکار برای تبدیل ایدهها و اختراعات به تولید دانش بنیان، ارائه حمایتهای حقوقی، مادی و معنوی از سوی مسئولان است.
حسن بابایی، رئیس سازمان ثبت املاک و اسناد کشور هم گفت: در راستای تسهیل و تسریع در ثبت اختراعات، طرحهای صنعتی و علائم تجاری که در واقع به نوعی پیشران تولید دانش بنیان هستند، دستورات ویژهای به مرکز ثبت شرکتها و مرکز ثبت مالکیت معنوی داده شده که در نخستین فرصت و مدت زمان ممکن این ایدهها و اختراعات ثبت، از لحاظ حقوقی حمایت و گواهیهای ثبت اختراع در اسرع وقت صادر شود.
وی معتقد است: ضرورت دارد از مبتکران، خلاقان و افرادی که واقعاً این قابلیت را دارند که اختراع شان به مرحله تولید برسد از لحاظ حقوقی حمایت لازم را انجام دهیم.
علی بهادری جهرمی سخنگوی دولت نیز در این خصوص گفت: طبیعتا هرچه بتوانیم حمایتهای تکمیل تر، به روزتر و جامع تری هم درسطح داخلی و هم درسطح بین المللی از حوزههای مالکیت فکری و حوزههای مرتبط داشته باشیم بیشتر میشود به توسعه و تقویت چرخ اقتصاد دانش بنیان در کشور امیدوار بود.
طبق آخرین آمار سازمان جهانی مالکیت فکری (وایپو) رتبه کشورمان در ثبت اختراع، علائم تجاری و طرحهای صنعتی، در مقایسه با سال گذشته ارتقا قابل توجهی یافته است.
رییس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور در این خصوص میگوید: ایران در ثبت اظهارنامه علایم تجاری در سال ۲۰۲۰ در رتبه ۵ قرار داشته، و در سال ۲۰۲۱، رتبه سه را کسب کرده که دو رتبه ارتقا را نشان میدهد.
به گفته بابایی، در ثبت اظهار نامه اختراع نیز ایران در سال ۲۰۲۱ رتبه ۲۱ را کسب کرده، در زمینه سرانه علایم تجاری ثبت شده در کشور، رتبه ایران در شاخص، رتبه نخست است و در اختراعات ثبت شده در کشور نیز رتبه ۷ را کسب کرده ایم؛ همچنین در سرانه درخواست ثبت اختراعات تحت سیستم PCT، رتبه ۴۴ را به دست آورده ایم که ندر مقایسه با سنوات گذشته وضع مطلوب و رو به رشدی را داریم.
طبق آمار مرکز ثبت شرکت ها، تاکنون بیش از ۶ هزار و ۵۰۰ شرکت دانش بنیان در کشور ثبت شده که طی یک ماه اخیر حدود ۱۰۰ شرکت جدید به شرکتهای دانش بنیان اضافه شده است.
ایران در ثبت شرکتهای صنعتی در سال گذشته رتبه ۱۲ جهان را به خود اختصاص داده که نشان از تسهیل و تسریع در ثبت اختراعات و طرحهای صنعتی دانش بنیان و حمایت از تولید و اشتغال دارد.