مدیرکل دفتر حفظ و احیای بناها، بافتها و محوطههای تاریخی گفت: آثار مکشوفه از انجام مطالعات باستانشناسی در مسجد جامع ارومیه به صورت موزه ای در معرض دید عموم قرار بگیرد.
مدیرکل دفتر حفظ و احیای بناها، بافتها و محوطههای تاریخی در این بازدید بر لزوم انجام مطالعات باستان شناسی تاکید و اظهار کرد: برای اینکه بازدیدکنندگان از مسجد با آثار و بقایای مکشوفه از آن آشنایی داشته باشند پیشنهاد میشود بخشی از این آثار در همان محل اکتشاف به صورت موزهای در معرض نمایش گذاشته شود.
سیدهادی احمدی روئینی اضافه کرد: با توجه به گستردگی اقدامات در مسجد جامع ارومیه سعی میشود در سفر آتی رئیسجمهور و وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی برای تامین اعتبار لازم تکمیل مرمتهای مسجد جامع ارومیه مساعدت شود.
جلیل جباری، مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی آذربایجان غربی، هم در این بازدید با اشاره به آخرین وضعیت مرمت و احیای مسجد جامع ارومیه اظهار کرد: عملیات مرمت و احیای این مسجد از سال 1398 آغاز شده و تاکنون نیز ادامه دارد.
وی افزود: بخشهایی از گنبدخانه مسجد جامع ارومیه به دلیل بارشهای انجام شده و نفوذ آب دچار رطوبت شده بود که برای این منظور مرمتهای اضطراری در این مکان به زودی آغاز میشود.
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی آذربایجان غربی ادامه داد: بخشهایی از زیر سقف گنبدخانه و گچبریهای پیرامون و بخشهایی از پایین دست دیواره ضلع شرقی گنبدخانه نیاز به تمیزکاری و مرمتهای موضعی دارد که پیمانکار ذیصلاح برای اجرای این مرمتها عقد قرارداد شده است.
وی عنوان کرد: در ادامه ساماندهی ساماندهی مسجد جامع ارومیه نحوه ورود و خروج به مسجد، احیای حجرات ضلع شمالی مسجد، انجام مطالعات باستانشناسی و ... نیز منظور خواهد شد.
جباری تصریح کرد: در طول چند سال گذشته برا ی حفاظت و نگهداری و مطالعات این مسجد بیش از ۵۰ میلیارد ریال هزینه شده و برای احیا حجرات ضلع شرقی مسجد جامع که از سال ۹۹ آغاز شده 30 میلیارد ریال هزینه انجام شده است.
وی خاطرنشان کرد: برای تکمیل اقدامات مرمتی و احیا در مسجد جامع ارومیه حداقل به ۱۵۰ میلیارد ریال مورد نیاز است.
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی آذربایجان غربی افزود: مسجد جامع ارومیه مجموعه بزرگی است و اعتبارات تخصیصی سالانه پاسخگوی حفاظت، مرمت و رفع نواقص کامل این مجموعه در یک فصل کاری نیست.
او ادامه داد: برای این منظور مسئولان مربوطه توجه ویژهای به تامین اعتبارات این مسجد داشته باشند تا پاسخ مطالبات مردم شریف ارومیه و علاقهمندان و دوستداران را بدهند.
جباری گفت: سبکسازی، شیببندی، عایقکاری و آجرفرش کامل پشت بام شبستان مسجد، کفسازی، ساماندهی جدارههای داخلی، نورپردازی و آماده کردن فضای داخلی شبستان برای برپایی نماز جماعب کسبه بازار و برچینی الحاقات و کاوشهای باستانشناختی در جوار شرقی گنبدخانه برای دستیابی به بقایای معماری ادامه شبستان از جمله اقدامات انجام شده در مسجد جامع ارومیه هستند.
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی آذربایجان غربی بازسازی و احیا یک ردیف با سه چشمه طاق و گنبد براساس یافتههای معماری از مطالعات باستانشناسی، آغاز عملیات اجرایی حجرات، پیگردی و گمانهزنی در ضلع شرقی صحن مسجد و دستیابی به بقایای معماری حجرات پیرامون صحن در این ضلع، و طراحی و تهیه نقشههای اجرایی برای بازسازی و احیا حجرات ضلع شرقی صحن مسجد براساس یافتههای معماری از گمانهزنیها و مطالعات باستانشناسی براساس تصاویر و مستندات قدیمی را از جمله دیگر اقدامات مرمتی انجام شده در مسجد جامع ارومیه برشمرد.