ازبکستان از واگذاری هواپیماهای دولت پیشین افغانستان به طالبان در حالی امتناع می کند که مذاکرات فرودگاهی طالبان با ترکیه و قطر برای به عهده گرفتن امنیت فرودگاه کابل به بن بست کشیده شده است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، تلاش مجدد آمریکا برای جایگزین کردن نیروهای نیابتی در افغانستان با کمک متحدان منطقهای
امتناع ازبکستان از واگذاری هواپیماهای دولت پیشین افغانستان به طالبان در حالی صورت میگیرد که مذاکرات فرودگاهی طالبان با ترکیه و قطر برای به عهده گرفتن امنیت فرودگاه کابل به بن بست کشیده شده است. امریکا اصرار دارد اداره فرودگاه کابل، به این دو کشور سپرده شود.
در حالی که عصمتالله ایرگاشف، نماینده ویژه دولت ازبکستان در امور افغانستان جمعه ۹ اردیبهشت ۱۴۰۱ (۲۹ آوریل ۲۰۲۲) اعلام کرد که ایالات متحده آمریکا مالک هواپیماها و بالگردهای منتقل شده به ازبکستان است و دولت آمریکا تصمیم میگیرد که با آنان چه کند. از این رو بر اساس توافق با آمریکا، در خاک خود نگهداشته و به طالبان تحویل داده نمیشود، برخی منابع هم از به بن بست رسیدن گفتگوهای سفر هیات بلندپایه طالبان به قطر که برای توافق درباره واگذاری مدیریت فرودگاههای کابل بود، خبر دادند.
گفتنی است که طالبان ۲۸۹ فروند هلیکوپتر و هواپیمای نظامی در اختیار دارد که هم اکنون ۵۰ فروند آن آماده پرواز و اجرای عملیات نظامیاند و ۴۶ فروند هواپیما و هلیکوپتر نظامی دولت پیشین افغانستان در ازبکستان و تاجیکستان است. یکی خلبانهایی که پانزدهم اوت پارسال (۲۰۲۱) با یک هواپیمای نظامی به شهر دوشنبه پرواز کرده بود، به ایندیپندنت فارسی گفت میان آمریکا و دولتهای ازبکستان و تاجیکستان گفتگوهایی جریان دارد تا هواپیماها و هلیکوپترهای ارتش دولت پیشین افغانستان به پایگاههای نظامی آمریکا در خاورمیانه منتقل شوند.
گفتنی است قبل از خروج کامل نیروهای امریکایی از افغانستان تصور میشد که ترکیه مسئولیت کنترل و حفاظت از "فرودگاه حامدکرزای کابل" را برعهده بگیرد و کشورهای غربی هم امیدوار بودند طالبان اجازه دهد یک نیروی کوچک ترکیه در افغانستان باقی بماند. اما طالبان پس از به قدرت رسیدن، بارها اعلام کرده پس از ۳۱ اوت ۲۰۲۱ (۹ شهریور ۱۴۰۰) هیچگونه حضور نظامی خارجی را در افغانستان نمیپذیرد و پس از آن سربازان ترک شروع به خروج از این کشور کردند. حال همزمانی امتناع ازبکستان از واگذاری هواپیماها و هلی کوپترها به طالبان و مذاکرات طالبان با ترکیه و قطر برخی گمانه زنیها را مبنی بر تلاش امریکا برای فشار حضور نیروهای نیابتی در کشورهای متحد سابق خود تقویت میکند.