تاکنون اطلاعات مکانی ۷ هزار و ۳۰۰ رشته قنات در خراسان جنوبی ثبت و شناسنامهدار شده است .
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز خراسان جنوبی، مدیر آب و خاک و امور فنی و مهندسی سازمان گفت: شهرستان بیرجند با هزار
اکبر محمدی افزود: در خراسان جنوبی بر اساس آمار ارائه شده توسط شرکت آب منطقهای استان ۱۱ هزار و ۸۶۹ منبع آبی کشاورزی وجود دارد که از این تعداد ۲ هزار و ۵۸ حلقه چاه، ۶ هزار و ۹۴۷ رشته قنات و ۲ هزار و ۸۶۴ رشته چشمه هستند.
به گفته وی سالانه در مجموع ۷۷۷ میلیون مترمکعب از منابع آبی بخش کشاورزی استان استحصال میشود که از این حجم، ۵۵۲ میلیون متر مکعب از چاهها، ۱۹۵ میلیون متر مکعب از قنوات و ۳۰ میلیون متر مکعب از طریق چشمه تامین میشود.
وی با اشاره به اینکه تعداد ۴۱ هزار رشته قنات در کشور وجود دارد که از این تعداد خراسان جنوبی با ۶ هزار و ۹۴۷ رشته قنات رتبه اول کشور را دارد، افزود: ما معتقدیم که بیش از هشت هزار قنات در استان داریم که در حال شناسایی و شناسنامهدار کردن بقیه قنوات هستیم.
وی به کیفیت بالای آب برداشتی از چشمهها و قنوات خراسان جنوبی نسبت به چاه ها اشاره کرد و گفت: به طور متوسط هر رشته قنات در خراسان جنوبی حدود یک لیتر بر ثانیه آبدهی دارد و بیش از ۶۰ درصد قنوات استان دارای آب شرب و آشامیدنی و با کیفیت بالا هستند.
مدیر آب و خاک و امور فنی و مهندسی سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی با بیان اینکه حدود ۵۰ سال قبل تمام آب شرب و کشاورزی خراسان جنوبی از طریق قنوات و چشمه تامین میشد گفت: حفر بی¬رویه چاههای عمیق و نیمه¬عمیق باعث کاهش سطح آبهای زیرزمینی و کاهش آبدهی قنوات شدهاند.
به گفته وی طول قنوات استان در مجموع چهار هزار کیلومتر است که نزدیک به ۳۰ درصد آن احیا و مرمت شده و مابقی نیازمند مرمت است و تاکنون حدود سه هزار ۶۰۰ رشته قنات در استان حداقل یک مرتبه مرمت شدند.
وی گفت: در مجموع حدود هزار و ۴۳۹ میلیارد تومان برای احیا و مرمت قنوات استان نیاز است.