افزایش بهای جهانی گندم و مواد غذایی در پی ادامه بحران اوکراین، لزوم توجه به تامین و توزیع این محصول راهبردی در کشورمان را مضاعف کرده است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما با فروزان تر شدن شعله های جنگ بين روسيه و اوکراين که يک سوم گندم عرضه شده در بازارهای جهانی را توليد می کنند، بهای اين محصول استراتژيک در بازارهای جهانی رو به افزايش گذاشته و اين رقم از ابتدای بحران تاکنون، به حدود 70 درصد رسيده است.
به گفته محمدجواد مويديان، کارشناس اقتصاد کشاورزی، در سال زراعی گذشته، روسيه 38 و اوکراين 22 ميليون تُن از عرضه جهانی گندم را به نام خود ثبت کردند اما اين رقم، در ژانويه گذشته حدود 30 ميليون تن کاهش داشته است.
اين روند نگراني دولت هاي غربي را در قبال تبعات موضع گيري هاي خود عليه روسيه مضاعف کرده است، بطوري که امانوئل مکرون در جديدترين اظهاراتش در تبليغات انتخاباتی تصريح کرد: اروپا بايد آماده پذيرش بيش از 60 ميليون مهاجر از افريقا و آسيا در سال های آتی باشد، چراکه ادامه تحريم های عليه روسيه، زندگي در افريقا و آسيا را که مقدار زيادي گندم از روسيه وارد می کنند، دشوار تر کرده و اين کشورها را با بحران غذايی مواجه خواهد کرد.
واشنگتن پست نيز در تحليل تبعات تحريم هاي غرب عليه روسيه نوشت: اعمال تحريم های بيشتر مي تواند افزايش قيمت هاي انرژی و محصولات غذايی به ويژه گندم را تشديد کند.
در اين شرايط، ولاديمير پوتين، رئيس جمهور روسيه در اظهاراتی هشدارگونه با صراحت گفت: ما بايد حواسمان به صادرات گندم به کشورهای غيردوست باشد، چون تحريم های غربی باعث بروز بحران انرژي و مواد غذايي شده است.
در اين ميان برخي از کشورهای وارد کننده گندم از روسيه به فکر تامين نياز خود از کشورهاي ديگر افتاده اند و به عنوان نمونه، مصر در تلاش است لااقل بخشی از گندم مورد نياز خود را از هند وارد کند. اين درحالي است که چنين رويکردي، افزايش بهاي گندم در بازارهای جهانی را تشديد خواهد کرد.
با توجه به اين شرايط، توجه به وضعيت ذخاير گندم در کشورمان بيش از پيش اهميت يافته است و اگرچه افزايش قيمت خريد تضميني گندم اقدامي موثر و مثبت به شمار مي رود اما ضروری است در کنار اين اقدامات، مبارزه با قاچاق اين محصول و نيز، افزايش نظارت بر شبکه تامين و توزيع آرد و نان بصورت جدي تري در دستور کار قرار گيرد.
در شرایط کنونی نیازی به کاشت هندوانه و خربزه و محصولات غیرضروری نیست.