ماه مبارک رمضان فرصت مناسبی برای مطالعه کتابهایی در زمینه فضائل این ماه بوده بهمین منظور آثاری از نویسندگان و محققان برای شناخت هرچه بهتر فضائل این ماه معرفی میشود.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما ماه مبارک رمضان به جهت نزول قرآن کریم و شبهای قدر و ویژگیهای منحصربفردی که دارد در میان ماههای سال برترین است به همین منظور معرفی منابع مطالعاتی لازم در این زمینه میتواند انسان را در زمینه بهره مندی از فواید و برکات این ماه یاری رساند که در این زمینه تعدادی کتاب معرفی میشوند.
کتاب «عرفان ماه رمضان»
این کتاب به قلم محمدحسن احمدی فقیه یزدی و با تلاش انتشارات آیات بینات در سال، ۱۳۸۹ و در ۴۰۰ صفحه چاپ شد.
بررسی ابعاد معنوی و عرفانی ماه مبارک رمضان و فضیلت این ماه و اعمال مربوط به آن است. در این راستا، از منظری قرآنی و روایی، به بیان آثار انسان ساز ماه مبارک رمضان پرداخته شده و آثار معنوی روزه، عبادت، انفاق، اعمال سحر و دعا در این ماه، بیان گردیده است. نویسنده، تجلی عرفان در ماه مبارک رمضان را، در نوافل و اعمال مخصوص این ماه دانسته و چگونگی به جای آوردن نوافل، ادعیه و اعمال دهه آخر ماه مبارک رمضان را بررسی کرده است.
همچنین در این کتاب به سیره معصومین (ع) در دعا و نیایش با خداوند متعال در ماه مبارک رمضان اشاره شده و از مخاطبان خویش خواسته که فضیلت این ماه و ثواب عظیم اعمال آن را قدر بدانند.
کتاب «اوضح البیان: در شرح دعاهای ماه رمضان»
این کتاب به قلم محمد حسن پور و چاپ انتشارات اسوه در سال ۱۳۹۲ ودر ۴۵۶ صفحه تنظیم و نشر یافته است.
شرح دعاهای سی روز ماه مبارک رمضان و مضامین اخلاقی، تربیتی و معنوی مندرج در این ادعیه است. در این شرح، مسائلی از قبیل: شرایط قبولی نماز و عبادت، آثار نماز و عبادت در دنیا و آخرت، محاسبه نفس و تهذیب آن، دین و لزوم تسلیم محض در برابر دستورات دینی، راهکارهای تقرب به درگاه الهی، عوامل نابودشدن ثواب اعمال، آثار دعا و آداب آن، ثواب تلاوت قرآن، امامت و ولایت اهل بیت-علیه السلام- و لزوم محبت و اطاعت ایشان، معیارهای دوستی و دشمنی، فضایل قرآن کریم، مظاهر رحمت و مغفرت الهی برای بشر در ماه مبارک رمضان، اهمیت خشنود کردن والدین و برخی دیگر از مسائل اخلاقی، بحث شده است.
کتاب «ضیافت آسمانی، بررسی ابعاد تربیتی و عرفانی ماه مبارک رمضان»
کتاب ضیافت آسمانی، به قلم علی رضا نریمانی نخستین بار در سال ۸۹ و با تلاش نشر ابتکار دانش در ۱۹۲ صفحه تنظیم و چاپ شد.
این کتاب درباره شناخت اهمیت و منزلت ماه رمضان و آثار و نتایج عبادی و تربیتی این ماه است.
نویسنده، نخست واژه رمضان را از لحاظ لغوی، قرآنی و حدیثی بررسی کرده، سپس احکام عبادی و شرعی ماه رمضان را برشمرده، مبطلات روزه، مراتب روزه و شرایط آن، اقسام روزه، کفاره روزه، روزه مسافر و زکات فطره را شرح داده است. در ادامه راجع به آثار و فواید تربیتی و عرفانی این ماه، به تفصیل سخن گفته که تقوا و پرهیزکاری، صبر، مهمان نوازی، استغفار و توبه، بهداشت جسم و روح، اکرام نیازمندان و تعدیل غرایز، از مهمترین دستاوردهای آن به شمار میرود. در پایان، به وجوه و جنبههای اجتماعی و عبادی ماه رمضان اشاره میکند.
کتاب «فضایل شهر رمضان، دستورالعملی جامع برای سالکین»
نویسنده این کتاب علی مقصودی بوده و انتشارات میثم تمار در سال ۸۸ آن را در ۳۱۲ صفحه چاپ و منتشر کرده است.
موضوع کتاب تحقیقی روایی در مورد آداب ماه رمضان و اعمال و فضایل ماه رمضان است.
در این اثر، به فضیلت دعا، تسبیح و عبادت در ماه رمضان از منظر روایی اشاره شده، روایاتی درباره: استغفار و فضیلت آن، صله رحم، قرائت قرآن، تدبر در قرآن، گریه کردن از خوف خدا، فضایل امام علی-علیه السلام-، پرداختن به نوافل و مستحبات، ذکر صلوات، توصیف قرآن و صدقه دادن و فضیلت این اعمال در ماه مبارک رمضان، ارائه شده است.
کتاب «راهنمای سلامت در ماه مبارک رمضان»
این کتاب را علی یزدی نژاد و سید رمضان محسن پور بامقدمه علی اکبر ولایتی تنظیم کرده و نشر میرماه آن را منتشر کرده است.
روزه داری، بدون رعایت اصول صحیح تغذیه، نه تنها ضامن سلامت انسان نیست، بلکه میتواند سلامت وی را به خطر بیندازد. غذای مصرفی در ماه رمضان، باید ساده باشد و نباید خیلی با غذای روزمره روزه دار تفاوت کند. همچنین روزه دار باید در این ماه همانند سایر ماه ها، سه وعده غذایی داشته باشد: افطار، شام و سحری. نگارندگان در کتابچه، اصول روزه داری را در شرایط مختلف و برای افراد گوناگون بیان کرده اند.
از جمله موضوعهای مطرح شده میتوان به مواردی مانند: تغییرات طبیعی بدن در زمان روزه داری، اصول تغذیه صحیح در زمان روزه داری، چگونگی افطار کردن صحیح، اهمیت شام خوردن هنگام روزه داری، روزه داری کودکان و دانش آموزان، موانع روزه داری زنان باردار، روزه داری ورزشکاران، عوارض بالقوه روزه داری غیرصحیح و روشهای درمان آن، روزه داری بیماران کلیوی و ریوی اشاره کرد.