تنوع آب و هوایی و وجود کوههای سرسبز، موجب رشد بیش از ۲ هزار گونه گیاهی در مراتع استان میشود که بیش از ۲۰ نوع آن خوراکی است.
تنوع اقلیمی و آب و هوای معتدل کوهستانی زاگرس موجب شده که این منطقه زادگاهی برای رویش بیش از ۲ هزار گونه گیاهی باشد و اکثر مردم این دیار نیازهای غذایی خود را از گیاهان بهاری تامین میکنند.
این گونههای گیاهی خوراکی شاخص در استان کردستان شامل جعفری کوهی، کنگر، ریواس، اسفناج وحشی، شنگ، گیلاخه، گل گاو زبان، رسقا، قازیاغی، سولان، نعناع کوهی، موسیر، قارچ کوهی، پونه و پیچک است.
هرساله با شروع فصل بهار، برداشت گیاهان خوراکی هم از کوههای استان آغاز میشود؛ گیاهانی غنی و مفید که این روزها زینت بخش سفرههای مردم هستند.