از منظر طب ایرانی، فصل بهار زمانی است که انسان در سرزمین های معتدل، به سبب سردی هوا، محتاج به پوشش زیاد و نیز محتاج به تهویه به دلیل گرمی هوا نباشد.
در بهار، تولید خون در بدن افزایش مییابد و همین امر، امکان ابتلا به برخی بیماریها را افزایش میدهد و موجب بیماریهای خون ریزی دهنده، تَرَک برداشتن رگها، پیدایش بزاق خون آلود و سرفه میشود.
در این فصل، گرمی هوا، اَخلاطِ موادی را که به دلیل سرمای زمستان و کاهش تعریق در بدن حبس شدهاند، رقیق کرده و به حرکت درمیآورد. اگر بدن نتواند این اخلاط را به طور کامل دفع کند، به سوی اندامهای ضعیف مانند کشاله ران و زیر پوست و اطراف بدن جاری میشوند و باعث تولید امراضِ شایع در این فصل مانند دُمَلها، ورمهای چرکی، جوشها، خارش و ورمهای حلقی میشوند که اگر وارد مغز شوند و به بطنهای مغزی برسند، موجب بروز صرع و سکته در افراد مستعد و دارای پیشزمینه میشوند.
اگر این مواد به مخاط بینی بریزد، موجب زکام، گرفتگی صدا و سرفه میشوند. ریزش این مواد به مفاصل، ورمهای چرکیِ مَفصلی و درد مفاصل را به دنبال دارد. شدت یافتن بیماری در بهار لزوما نشانه بدی نیست؛ بلکه، ممکن است به دلیل آماده شدنِ مواد زائدِ بیماریزا برای دفع باشد. این اتفاق به ویژه در بدنِ کسانی که در زمستان به سبب پرخوری و کم حرکتی دچار افزایش اخلاط شدهاند، بیشتر نمایان می شود.
بنا بر اعلام دفتر طب ایرانیِ وزارت بهداشت، برای کاهش ابتلا به بیماریها باید به نکات زیر توجه کنید:
_ بدن را از مواد و اخلاط فاسدی که در فصل زمستان در بدن تجمع کردهاند، پاک کنید.
_ از تنشهای زیادِ روانی مثل خشم و پرخاشگری پرهیز کنید؛ زیرا، به مزاج هوا کمک میکند و عوارض آن را افزایش میدهد.
_ خون گیری (حجامت) تنها با تشخیص پزشک متخصص
_ خودداری از مصرفِ زیادِ نوشیدنیهای گرمی بخش و بسیار رطوبتآور
_ به حداقل رساندنِ مصرفِ غذاهای تولید کننده ی خون از جمله انواع گوشت به ویژه گوشت قرمز
_ از جنبشهای بیش از حدِ بدنی خودداری کنید. ورزشهای معتدل، هر بامداد، پیش از صبحانه یا قبل از ظهر مفید است.
_ از مصرف آب با معده خالی و ناشتا خودداری کنید.
_ از نوشیدنیها و ربهای فرونشاننده ی گرما مانند شربت ریواس، عرق کاسنی، شربت زرشک، غوره و رب غوره، شربت نارنج و لیمو و بهلیمو استفاده کنید.