جهاددانشگاهی و سازمان انرژیهای تجدید پذیر و بهرهوری انرژی برق، تفاهم نامه همکاری امضا کردند.
تفاهمنامه همکاری جهاددانشگاهی و سازمان انرژیهای تجدید پذیر و بهرهوری انرژی برق بین دکتر محمود کمانی معاون وزیر و رییس سازمان انرژیهای تجدید پذیر و بهرهوری انرژی برق (ساتبا) و دکتر حمیدرضا طیبی رئیس جهاددانشگاهی، منعقد شد.
دو طرف با در نظر داشتن اهداف مشترک، در راستای توسعه همکاریهای علمی و فناورانه دوجانبه و بهمنظور ارتباط سازمان یافته و بهرهمندی از دستاوردهای علمی، فنآوری و امکانات بالقوه و بالفعل یکدیگر در جهت توسعه فناوری و کاربرد انرژیهای تجدید پذیر و بهرهوری انرژی برق در کشور، قصد دارند تا از طریق انعقاد تفاهمنامه زمینه همکاریهای مشترک را فراهم کنند.
هدف این تفاهمنامه استفاده از ظرفیتهای علمی، فنی و اجرایی طرفین برای توسعه همکاریهای آموزشی-تحقیقاتی و فناوری بهمنظور برطرف کردن نیازهای متقابل با توجه به اسناد بالادستی است.
بهرهگیری از ظرفیتهای علمی، اجرایی و امکانات دو طرف جهت توسعه پژوهش و فناوریهای کاربردی مرتبط با انرژیهای تجدید پذیر و بهرهوری انرژی برق، طراحی، ساخت و تأمین تجهیزات مورد نیاز (دارای اولویت) نیروگاههای تجدید پذیر، بهکارگیری شیوههای علمی و تحقیقاتی بهمنظور توسعه کاربرد انرژیهای تجدید پذیر و بهبود مصرف انرژی برق در کشور، افزایش توانمندی سرمایههای انسانی کشور از طریق همکاریهای علمی و آموزشی دو طرف و برگزاری دورهها و کارگاههای آموزشی بهمنظور ترویج و تعمیق علمی انرژیهای تجدید پذیر و بهینهسازی مصرف انرژی برق و تعریف و اجرای فعالیتهای آموزشی و پژوهشی مشترک مبتنی بر ظرفیت و امکانات مستقر در جهاد و نیز سایتهای ساتبا از محورهای این همکاری است.
جهاد دانشگاهی در زمینه ساخت انواع اینورترها و کانورترها صاحب فناوری است
دکتر حمیدرضا طیبی رئیس جهاددانشگاهی در این مراسم با اشاره به توانمندیهای این نهاد گفت: در جهاددانشگاهی توانمندیهای بسیار خوبی در حوزههای الکترونیک قدرت، ماشینهای الکتریکی و حوزه مکانیک وجود دارد.
وی با تأکید بر این که در حوزه الکترونیک قدرت روی ساخت انواع اینورترها و کانورترها صاحب حرف و فناوری هستیم، افزود: طرحهای بسیار بزرگی را برای صنایع کشور انجام دادهایم.
رئیس جهاد دانشگاهی ادامه داد: آخرین کاری که در حال انجام هستیم ساخت سیستم رانش قطارهای مترو است که باز ترکیبی از کنترل الکترونیک قدرت و ماشینهای الکتریکی و مکانیک است که به لحاظ فناوری کاری بسیار پیشرفته و به لحاظ ایمنی موضوع مهمی است.
دکتر طیبی گفت: از گذشته با توجه به این که جهاددانشگاهی علم و صنعت در حوزه الکترونیک قدرت و جهاددانشگاهی خواجه نصیر در زمینه ماشینهای الکتریک کارهای ارزندهای را انجام داده است فکر میکردیم در موضوع انرژیهای تجدید پذیر، نیروگاههای خورشیدی و نیروگاههای بادی زمینههای همکاری خوبی بین این نهاد با ساتبا وجود دارد.
وی با ابراز خرسندی از اینکه این فعالیتها بتواند در قالب یک تفاهم نامه توسعه پیدا کند و کارها بسیار کاربردی و جدی اجرا شود، افزود: از این که قرار است ۴ هزارمگاوات نیروگاه خورشیدی راهاندازی شود بسیار خوشحال هستیم و امیدواریم بتوانیم در موضوع اینورترهای مورد نیاز در این پروژه سهم جدی داشته باشیم و قول میدهیم که این کار را به بهترین شکل انجام و این خطر معقول شما را با کار خوب پاسخ دهیم.
رئیس جهاد دانشگاهی ادامه داد: در زمینههای دیگر مانند موضوع پسماندها نیز با توجه به اینکه خود ساتبا هم علاقهمند است ما نیزعلاقهمند بودیم و این حوزه از موضوعاتی بود که از سال ۱۳۸۰ به دنبال آن بودیم؛ یعنی یکی از زمینههای کاری جهاددانشگاهی کنترل آلایندهها در زمینه ساخت الکتروفیلترها، بگ فیلترها و برجهای خنک کننده است و تا کنون تجهیزات بیش از ۴۰ کارخانه را انجام دادهایم.
دکتر طیبی گفت: در سال ۱۳۸۰ با توجه به اشباعی که در صنعت سیمان به وجود آمد، تصمیم گرفتیم به دنبال زمینه جدید کاری باشیم و آن موضوع امحاء زباله بود که در شهرهای بزرگ به ویژه شهرهای شمالی مسئله ساز بود.
وی افزود: در موضوع امحاء زباله و سوزاندن زباله یکی از بحثهای بسیار مهم تمیزسازی گاز است؛ زیرا در زباله انواع فلزات سنگین هم وجود دارد و سوزانده شده و گازها متساعد میشود؛ اگر تمیزسازی آن به خوبی آنجام نشود مشکل ایجاد میکند که جهاددانشگاهی در شبیه سازی گازها برای کارخانجات سیمان، مس و فولاد و آلومینیوم خوب کار کرد.
رئیس جهاد دانشگاهی ادامه داد: بنابراین با توجه به علاقه این نهاد و با بازدیدی که از مجموعههای خارج از کشور انجام دادیم و متوجه شدیم روش کار در دنیا چگونه است، پیشنهاد ما این بود تا برای این که از این فرصت استنفاده کنیم اگر بحث خرید خارجی زباله و زباله سوزی مطرح است تعداد محدودی از کار انجام شود و در مقابل انتقال فناوری صورت گیرد، حتی اگر آنها هم استقبال نکنند، چون مجموعه ما علمی و فناور است در کنار یک طرح که اجرا شود به خودی خود بخشی از فناوریها انتقال پیدا میکند.
دکتر طیبی با ابراز تأسف از اینکه کشور نتواسته است تصمیم خوبی را در زمینه پسماند و به ویژه زباله سوزها اتخاذ کند، گفت: با توجه به اینکه جهاددانشگاهی هنوز در ابتدای این کار است و استانهای شمالی و شهرهای بزرگ کشور نیاز به امحاء درست زباله و استفاده از روشهای درست آن دارند در این زمینه آمادگی همکاری با این سازمان هستیم که خوشبخاته در تفاهم نامه آمده است.
وی افزود: هر زمان فناور داخلی و تولید کننده داخلی موفق بوده است در سمت کارفرمایی نیز مدیرانی بودهاند که این خطر معقول را کردهاند و این فرصت را دادهاند. البته طرف مقابل خود را هم درست و آگاهانه انتخاب کردهاند، اما حمایت آنها هم بوده که باعث شده است بتوانیم به حوزهها ورود کنیم و بدون استثناء در همه کارهایی که انجام دادهایم و مدیران این خطر معقول را کردهاند خطر آنها را با کار خوب پاسخ دادهایم و فکر هم میکنیم در کشور به لحاظ نیروی انسانی متخصص مشکلی نداریم و در موضوع تأمین قطعات و تجهیزات هم مشکلی وجود ندارد.
جهاددانشگاهی دستاوردهای بزرگی در عرصه فناوری و رفع نیازهای صنعتی دارد
دکتر کمانی رئیس ساتبا با یادآوری تجربه و خاطرات خوب کار کردن با جهاددانشگاهی گفت: این مجموعه دستاوردهای بزرگی در عرصه فناوری و رفع نیازهای صنعتی داشته است که در چند نمونه از آن بنده خودم درگیر بودم مانند موضوع ساخت فرستندههای رادیویی که کشور را بی نیاز کرد و میشود گفت هم شروع کننده و هم تمام کننده صفر تا صد این کار جهاددانشگاهی خواجه نصیر بود.
وی افزود: جهاددانشگاهی علم و صنعت نیز در حوزه الکترونیک قدرت که بنده به یاد دارم که در مجموعه فرستندههای رادیویی و تأمین لامپ در واقع گرفتار بودیم که جهاددانشگاهی آمد و با تکنولوژیهای جدید این کار را انجام دادند. خاطرات بسیار خوب ما را امیدوار میکند که بتوانیم در این عرصه هم کار خوبی با این مجموعه انجام دهیم.
رئیس سازمان انرژیهای تجدید پذیر و بهرهوری انرژی برق (ساتبا) ادامه داد: نیاز کشور در حوزه انرژی و احداث نیروگاه مختلف نسبت به سنوات گذشته بیشتر شده و بخشی از این هم برای حوزه تجدیدپذیر در نظر گرفته شده به همین دلیل نسبت رشد حوزه تجدیدپذیر بسیار خواهد بود.
دکتر کمانی گفت: برنامه ۱۰ هزار مگاواتی که دولت یازدهم اعلام کرده بود خوشبختانه به نقطه شروع اجرا رسیده و مجوز ۴ هزارمگاوات خورشیدی را از شورای اقتصادی گرفتیم و فراخوان آن منتشر شده و پیشبینی ما این است که طی دو سه ماه دیگر نیاز بسیار زیادی در حوزه تجهیزات وارد میشود که باید بتوانیم که صنعت داخل کشور به آن پاسخ دهد.
وی با اشاره به این که در حوزه پنل و سلول هم کارهایی در حال انجام است، افزود: اما در زمینه اینورتر بسیار نگران هستیم، زیرا همه این نیاز و توسعه آن نباید از طریق خرید خارجی انجام شود که این موضوع یک کار جهادی نیاز دارد همان گونه که شما تا الان کارهای جهادی زیادی انجام دادهاید و همت شود این نیاز به تأمین شود.
رئیس سازمان انرژیهای تجدید پذیر و بهرهوری انرژی برق ادامه داد: از نظر ما کار کاملاً جدی است، زیرا در این بخش نگرانی تولید کننده موضوع بازار است که از نظر ما این بازار ۱۰۰ درصد فراهم است، چون هم در بودجه آمده و هم مجوزهای آن صادر شده و هم پهنهها و تفاهم نامه با استاندارها و شرکتهای سرمایهگذار همه شناسایی شدهاند.
دکتر کمانی گفت: همه چیز آماده عقد قرار است و زمانی که قرارداد بسته شد مجموعه شرکتهای سرمایهگذار به موازات این که مجوزهای احداث را میگیرند اقدام به خریدهای مورد نیاز خود میکنند و سفارشها آغاز میشود.
وی افزود: امیدواریم کار جدی انجام شود و بتوانیم از همان ابتدا سفارشهای خوبی بگیرید و داخلی سازی و تجاری سازی شود.
رئیس ساتبا ادامه داد: علاوه بر این چهار هزار مگاوات، سه هزار مگاوات بادی است و این آمادگی وجود دارد که با یکدیگر همکاری کنیم، زیرا ظرفیت در زمینه بادی زیاد نیست و فقط دو شرکت در این زمینه کار کردند که نیز باید تقویت شود، اما این سه هزار مگاوات بادی را در حال گرفتن مجوز هستیم و این هم مثل مگاوات خورشیدی نهایی میشود که از آن ۱۰ هزار مگاوات سه هزار مگاوات دیگر به مرحله عملیاتی شدن رسیده است.
دکتر کمانی گفت: علاوه بر اینها ما موضوعی را در نیروگاهها برای حمایت از اقشار تحت پوشش نهادهای داریم که ۵۵۰ هزار واحد در طول ۴ سال است و سال اول ۱۱۰ هزار مگاوات است که به صورت ۵ کیلووات پشت بامی هستند و برای جاهایی که ممکن است مساحت کافی نباشد به صورت تجمیعی است و این هم نیاز زیادی در بخش اینورترهای کوچک دارد و با توجه با وجود ۳ سازنده کوچک در این حوزه این نگرانی وجود دارد که با وضع موجود پاسخگوی نیازها نباشند و تأمین کنندهها سراغ اینورترهای بی کیفیت بروند.
وی افزود: در حوزه محیط زیست سوز نیز برای ما برای امسال این است که روی شهرهای شمالی و بزرگ مشکل زباله را حل کنیم که حدود ۳۰ تا ۴۰ نیروگاه زباله سوزی میشود با ظرفیت ۱۰۰ مگاوت نیروگاه زباله سوز میشود که جهاددانشگاهی با توجه به این که به این موضوع علاقهمند است میتواند ورود کند و ساخت یک نمونه انجام شود تا به سراغ مراحل بعد برویم.
رئیس ساتبا با اشاره به این که در حوزه نیروگاههای حرارتی هم ما آماده همکاری با جهاددانشگاهی هستیم، گفت: امیدواریم شروع این راه برای کشور مبارک باشد و بتوانیم با توانایی و توانمندی بالای مجموعه جهاددانشگاهی این کار بزرگ را به نتیجه برسانیم و تولید انرژی کشور در حوزه تجدیدپذیر بر مبنای دانش و فناوری بومی شکل بگیرد.
همچنین در این نشست مهندس حمید آب روشن رئیس جهاددانشگاهی علم و صنعت به ارائه گزارشی از فعالیتها و توانمندیهای این واحد پرداخت.