فراهم کردن زمینه اشتغال و تولید داخلی و توجه به صنعتگران و دستاوردهای متخصصان داخلی در حوزه صنعت از مهم ترین عوامل برای ایجاد اشتغال پایدار و افزایش بهره وری داخلی است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکزآذربایجان غربی، از سال ۱۳۷۳ به بعد نیز رهبر انقلاب در پیامهای نوروزی خود یک نام برای هر سال انتخاب میکردند که به عنوان شعار سال مد نظر قرار بگیرد و در پایان سال به محقق شدن آن شعار ختم شود.
به دلیل اهمیت مسئله تولید و رفع موانع آن، چند سالی میشود که مقام معظم رهبری از کلید واژه تولید در شعار سال استفاده مینمایند تا توجه بیشتری به این امر و مشکلات آن صورت بگیرد.
اگر چه ایشان، در برخی سال ها اسامی خاص چون امام خمینی (ره) یا امام امیرالمؤمنین، علیبنابیطالب علیهالسّلام را به عنوان شعار سال انتخاب کردند اما در سال های اخیر به شعارهای اقتصادی و مسئله تولید توجه ویژه ای نشان دادند.
شعار سال های اخیر
سال ۱۳۹۱ سال تولید ملی و حمایت از کار و سرمایه ایرانی نام گرفت که علت این نامگذاری، تحریمهای اِعمال شده لجامگسیخته از جانب غرب و همچنین برخی سوء مدیریتها از جانب مسئولان در عرصه اقتصادی بود.
سال ۱۳۹۲ با توجه به در پیش بودن انتخابات ریاست جمهوری یازدهم و همچنین ضرورت عزم راسخ مسئولان برای عبور از معضلات اقتصادی، سال حماسهی سیاسی و حماسهی اقتصادی نام نهاده شد.
سال ۱۳۹۳ همچون سه سال گذشته، مقوله اقتصاد در نامگذاری سالیانه جای داشت؛ البته در این سال مقوله فرهنگ نیز مورد توجه قرار گرفت و مقام معظم رهبری این سال را سال اقتصاد و فرهنگ با عزم ملی و مدیریت جهادی نامیدند.
سال ۱۳۹۴ نیز سال دولت و ملت، همدلی و همزبانی نام نهاده شد.
سال ۱۳۹۵ از سوی رهبر فرزانه انقلاب سال اقتصاد مقاومتی؛ اقدام و عمل نام نهاده شد؛ بیست و نهم بهمن سال ۹۲، مقام معظم رهبری سیاستهای کلی «اقتصاد مقاومتی» را ابلاغ کردند. این سیاستها که داری ۲۴ بند است بر اساس بند یک اصل ۱۱۰ قانون اساسی پس از مشورت با مجمع تشخیص مصلحت نظام، از سوی معظمله تعیین و ابلاغ شد.
سال ۱۳۹۶ سال اقتصاد مقاومتی: تولید- اشتغال نامگذاری شد. رهبر انقلاب در نامگذاری این سال نیز همچون سال پیش از آن، با توجه به نیاز کشور به اقتصاد مولد و درونزا و دندان تیز کردنهای دشمن در جنگ تحمیلی اقتصادی، شعار سال را با محوریت اقتصاد مقاومتی تعیین فرمودند.
سال ۱۳۹۷ از سوی مقام معظم رهبری با عنوان سال حمایت از کالای ایرانی نامگذاری شد. این نامگذاری نشان از اولویت اهمیت به کار و سرمایه و فعالیت اقتصادی و ذهن و ابتکار ایرانی بود.
سال ۱۳۹۸ از سوی مقام معظم رهبری با عنوان سال رونقتولید نام گرفت؛ این عنوان و این نامگذاری با توجه به اینکه اولویت و مسئله فوری و جدی کشور، مسئله اقتصاد است و کلید حل همه مشکلات اقتصادی،«توسعه تولید ملی» میباشد، صورت گرفت.
سال ۱۳۹۹ به عنوان جهش تولید از سوی رهبر معظم انقلاب نام گذاری شد تا توجه ویژه تری به مسئله تولید و جهش آن در سراسر کشور صورت گیرد.
سال ۱۴۰۰ به عنوان سال تولید، پشتیبانی ها و مانع زدایی ها نام گذاری شد و در نهایت رهبری سال ۱۴۰۱ سال تولید، دانش بنیان و اشتغال آفرین نام گذاری کردند.
شعار سال ۱۴۰۱ «تولید؛ دانشبنیان، اشتغالآفرین»
رهبر معظم انقلاب در پیام نوروزی سال 1401 فرمودند: در این چند ساله بنده برای شعار سال «تولید» را عمدتاً محور قرار دادم با یک قیدی، با یک خصوصیتی. علت هم این است که تولید کلید حل مشکلات اقتصادی کشور است. تولید ملّی در واقع راه اصلی عبور از سختیها و دشواریهای اقتصادی برای کشور است. یعنی مهمترین مسائل اقتصادی کشور را مسئلهی تولید، رواج تولید ملّی و رونق تولید ملّی، حل میکند. طبیعت تولید این است. این است که ما روی تولید تکیه کردیم؛ یعنی رشد اقتصادی را افزایش میدهد، اشتغال ایجاد میکند، تورّم را کاهش میدهد، درآمد سرانه را افزایش میدهد، رفاه عمومی ایجاد میکند. علاوه بر این دارای تأثیرات روانی است؛ اعتماد به نفس ملّی را بالا میبرد، احساس عزتمندی را در ملّت به وجود میآورد. تولید، یک چنین اکسیری است. یک چنین حادثهی مهمّی است تولید ملّی، اگر انشاءالله به بهترین وجهی پیش برود؛ لذا ما در این چند سال روی مسئلهی تولید تکیه کردیم.
ایشان در ادامه فرمودند: امسال هم من تولید را میخواهم مطرح کنم. منتها یک لایهی جدید، یک چهرهی جدید از تولید را میخواهم مطرح کنم و آن عبارت است از تولیدی که دارای دو خصوصیت باشد: یکی اینکه اشتغالآفرین باشد، یکی اینکه دانشبنیان باشد. تولید دانشبنیان، متّکی به دانش، دانش جدید و پیشرفتهای علمی، و تولیدی که اشتغالآفرین باشد.البته همهی تولیدها اشتغالآفرین است منتها بعضی از تولیدها با اینکه سرمایهگذاریاش انبوه است، اشتغالآفرینیاش آنچنان نیست، لکن بعضی نه، اشتغالآفرین است
رهبر معظم انقلاب در ادامه فرمودند.. اگر چنانچه ما تولید دانشبنیان را معیار قرار بدهیم و به دنبال تولیدی برویم که دانشبنیان باشد با خصوصیاتی که عرض خواهم کرد انشاءالله در سخنرانی روز اول سال، به نظرم میرسد که ما در همهی این هدفهای اقتصادیمان یک تکان خوب، یک حرکت رو به جلوی محسوسی انشاءالله خواهیم داشت. مسئلهی اشتغالآفرینی هم همین جور؛ بنابراین امسال ما شعارمان عبارت شد از این: «تولید؛ دانشبنیان، اشتغالآفرین». این تولید است.
شرکت های دانش بنیان و اهمیت آن در تولید
به موجب آیین نامه تشخیص شرکت ها و موسسات دانش بنیان ،شرکت های دانش بنیان ،موسسات خصوصی یا تعاونی هستند که به منظور افزایش علم و ثروت ، توسعه اقتصادی بر پایه دانش و تحقق اهداف علمی و اقتصادی در راستای گسترش اختراع و نوآوری و در نهایت تجاری سازی نتایج تحقیق و توسعه ( شامل طراحی و تولید کالا و خدمات ) در حوزه فناوری های برتر و با ارزش افزوده فراوان ( به ویژه در تولید نرم افزارهای مربوط ) تشکیل می شود.
طبق آیین نامه مصوب،شرکت های دانش بنیان ،اهدافی نظیر ، ترغیب هیئت علمی دانشگاه ها و واحدهای پژوهشی برای فعالیت های بیشتر در رفع نیاز جامعه و امکان افزایش درآمد اعضای هیئت علمی، تجاری سازی یافته های پژوهشی، افزایش درآمدهای اختصاصی دانشگاه ها و واحدهای پژوهشی موضوع کلی فعالیت دانش بنیان را دنبال می کنند.
نقش آذربایجان غربی در تحقق شعار سال
یکی از حرکت هایی که در سال گذشته از سوی مسئولان استانی و قضایی در آذربایجان غربی رقم خورده است بازدید از واحدهای تولیدی و صنعتی و بررسی موانع و مشکلات آنان است
محمدصادق معتمدیان استاندار آذربایجان غربی در خصوص تکمیل زنجیره تولید در واحدهای بزرگ استان میگوید: با توسعه واحدهای تولیدی و تکمیل زنجیره های تولید از خام فروشی تولیدات در استان جلوگیری می شود.
وی معتقد است: با توسعه واحدهای تولیدی و تکمیل زنجیرههای تولید، علاوه بر ایجاد فرصتهای اشتغال جدید در استان، ارزش افزوده محصولات تولیدی در آذربایجان غربی افزایش و از خام فروشی تولیدات جلوگیری خواهد شد.
روند سرمایه گذاری در استان باید روان سازی شده و تمامی امکانات مورد نیاز سرمایه گذاران در آذربایجان غربی از جمله زمین و مجوزها در سریعترین زمان باید تأمین شود.
استاندار آذربایجان غربی تهیه بانک اطلاعاتی را جهت فراهم سازی زمینه مستعد سرمایه گذاری در استان و ایجاد لکههای سرمایه گذاری با تأمین تمام امکانات و زیرساختهای سرمایه گذاری، ضروری میداند و میگوید: سرمایه گذار برای حضور و سرمایه گذاری در استان، نباید هیچ دغدغهای داشته باشد.
حمایت از شرکت های دانش بنیان در آذربایجان غربی
نادر صادقی، معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار آذربایجان غربی با اشاره به اولویت های اقتصادی سالجاری استان میگوید: در راستای تحقق بخشیدن به منویات مقام معظم رهبری، حمایت از شرکت های دانش بنیان در اولویت یکشنبه های تولید قرار دارد.
صادقی در حاشیه یکشنبه های تولید و بازدید از واحدهای تولیدی و صنعتی با اشاره به اینکه حمایت و رشد و توسعه شرکت های دانش بنیان و نیز افزایش سطح اشتغال واحدهای تولیدی دو راهبرد اصلی استان در سال جاری است، افزود: هفته قبل یک واحد و امروز نیز یک شرکت دانش بنیان دیگر مورد بازدید کارگروه تسهیل و رفع موانع تولید قرار گرفت و ضمن بررسی مسائل و مشکلات این شرکت ها و نیز واحدهای تولیدی، مصوبات لازم برای شتاب بخشی به روند فعالیت های آنان به تصویب رسید.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار آذربایجان غربی با اشاره به جایگاه شرکت های دانش بنیان در اشتغال زایی گفت: استان از ظرفیت های خوبی در این زمینه برخوردار است و با حمایت های لازم به طور قطع نقش آفرینی شرکت های دانش بنیان در اشتغال زایی بسیار برجسته تر خواهد بود.
فعالیت ۱۳۰ شرکت فناور و دانش بنیان در آذربایجان غربی
غلامرضا منصورفر، رئیس پارک علم و فن آوری آذربایجان غربی با اشاره به فعالیت ۵۲ شرکت دانش بنیان در آذربایجان غربی گفت: از این تعداد تنها ۳۰ واحد در پارک علم و فناوری استان مستقر هستند.
وی افزود: تولیدات این شرکت ها در ساخت پهباد،برقوالکترونیک،صنعتساختمانی،کشاورزی،
تولید واتوماسیون،شیمیوپلیمر، اکوتوریسم منابع طبیعی،محیط زیست،انرژی های نوین و زیست فناوری است.
منصور فر ادامه داد: پارک علم و فناوری آذربایجان غربی در تلاش است تا زمینه تجاری سازی و بازاریابی ایده های نوآورانه و فناورانه را فراهم کند و نقش کلیدی در یاری رساندن به حضور فعال این شرکت ها در سطوح ملی و بین المللی داشته باشد.
رییس پارک علم و فناوری آذربایجان غربی،خاطر نشان کرد: آذربایجان غربی از لحاظ تعداد شرکت های دانش بنیان و وسعت فعالیت آنها نسبت به آمار کشوری که ۶ هزار و ۷۰۰ شرکت دانش بنیان است وضعیت مطلوبی ندارد.
رئیس پارک علم و فناوری آذربایجان غربی تصریح کرد:شرایط حال حاضر وضعیت شرکت های دانش بنیان استان از لحاظ کمی قابل نیست و افزایش شرکت های دانش بنیان هدف اصلی مجموعه در سال جاری است.
وی با بیان اینکه، دولت همانطور که درحوزه های مختلف سرمایه گذاری می کند باید در حوزه نوآوری نیز سرمایه گذاری کرده و این حوزه نیز مورد توجه قرار گیرد گفت:ساماندهی و سازماندهی شرکت های دانش بنیان و فعالان این حوزه از دیگر برنامه های پارک در سال جاری است.
رئیس پارک علم و فناوری استان آذربایجان غربی میگوید: بر اساس تاکید رهبر معظم انقلاب مبنی بر افزایش صد درصدی تعداد شرکتهای دانش بنیان در کشور تلاش میشود شرکتهای دانش بنیان در استان حداقل دو برابر شود و باید در این زمینه همه دستگاههای اجرایی استان برای رشد و توسعه فعالیت این شرکتها تلاش و از آنها حمایت کنند.
منصورفر گفت: در سال گذشته بیش از ۵۴ میلیارد تومان اعتبار و تسهیلات برای حمایت از شرکتهای دانش بنیان در استان تصویب شد که پیش بینی میشود در سال جدید تحقق یابد.
شعار سال و استفاده از ظرفیت های بالقوه استان آذربایجان غربی در زمینه تولید و اشتغال عزم جدی را میطلبد و به نظر میرسد همکاری و هماهنگی مسئولان و متولیان امر در شرایط کنونی میتواند تا حد زیادی چرخ تولید را با چاشنی علم بچرخاند تا روز به روز شاهد شکوفایی و توسعه در استان باشیم.
نویسنده و خبرنگار : فاطمه علمدار