۲ هزار و پانصد جایگاه سی. ان. جی در معرض ورشکستگی
رئیس هیأت مدیره انجمن صنفی سی. ان. جی کشور از شرایط بد و در معرض ورشکستگی قرار گرفتن ۲۵۰۰ جایگاه سی ان جی در کشور خبر داد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما اردشیر دادرس در حاشیه نشست خبری با اشاره به اینکه بیش از ۴.۵ میلیون خودرو دوگانهسوز در ناوگان حملونقل کشور وجود دارد گفت: جایگاه داران صنعت سی. ان. جی حدود ۲۶۰۰ میلیارد تومان از قبل طلب کار هستند و نتوانستند این طلب را طی ۳ سال گذشته از دولت دریافت کنند.
وی افزود: چنانچه اقدامی برای حمایت از صنعت سی. ان. جی انجام نشود تا ۳ ماه آینده اغلب جایگاههای سی. ان. جی تعطیل میشود.
به گفته دادرس روزانه حدود ۲۵ میلیون متر مکعب گاز در صنعت سی. ان. جی توزیع میشود که اگر کل تولیدات گاز کشور را در نظر بگیریم معادل ۴ درصد از گاز تولیدی کشور است و این عدد باید به ۱۰ درصد افزایش پیدا کند و بیش از ۲ برابر شود.
دادرس با بیان اینکه جایگاههای سی. ان. جی اکنون با ۵۰ درصد ظرفیت کار میکنند، گفت: ظرفیت جایگاههای سی. ان. جی کشور بیش از ۴۰ میلیون متر مکعب در روز است. این در حالی است که مصرف سی. ان. جی حدود ۲۵ میلیون متر مکعب در روز برآورد میشود که به معنای آن است که تنها ۵۰ درصد از سرمایه کشور در این بخش استفاده میکنیم.
رییس هیات مدیره انجمن صنفی سی. ان. جی ادامه داد: کارمزد جایگاهها در سال ۱۴۰۰ میبایست به ۶۵ درصد افزایش مییافت که ۲۵ درصد آن عملیاتی شد و ۴۰ درصد باقی مانده را جایگاه داران طلبکارند.
در سال ۱۴۰۱ هم علاوه بر افزایش ۱۰۰ درصدی کارمزد با مطالبات سالهای گذشته که همان ۴۰ درصد باقی مانده است که هنوز عملیاتی نشده است، مواجه هستیم.
دادرس با اشاره به اینکه این مشکل باعث بدهکاری جایگاه دارها شده است گفت: عدم کارشناسی دقیق در تعرفههای کارمزد و حق العمل کاری سی. ان. جی در سالهای گذشته باعث شده که بحران زیان دهی برای جایگاه دارها انباشته شود.
وی ادامه داد: این موضوع باعث استهلاک کمپرسورها و تاخیر در ایمنی فنی، استاندارد سازی، هوشمند سازی، بازسازی و نوسازی جایگاهها میشود و علاوه بر آن جایگاه داران با بدهی انباشته روبرو میشوند.
به گفته رئیس هیأت مدیره انجمن صنفی سی. ان. جی کشور برای حما یت از این صنعت یک بسته حمایتی با ۱۸ بند برای افزایش توسعه صنعت سی. ان. جی به دولت و مجلس پیشنهاد دادیم که در زیر به برخی از مفاد آن اشاره میشود:
۱. پیشنهاد قیمت سی. ان. جی. حداکثر برای هر متر مکعب به میزان ۴۰ درصد قیمت سوخت مایع ۲. ایجاد صندوق حمایت و سپرده بازسازی صنعت سی. ان. جی ۳.
اصلاح و حذف عوامل بازدارنده اقتصادی که اصلاح کارمزدهای نامناسب از جمله آنهاست ۴. اعمال تغییر نظام کارمزدی به حق العمل کاری در بودجه سال ۱۴۰۱، ۵. افزایش کارمزد ضوابط فنی ۶. اجرایی شدن مصوبه تبدیل یک میلیون و ۵۴۰ هزار خورو و تعیین تکلیف ۶۵۰۰ میلیارد تومان بودجه مصوبه ۱۳۹۷، ۷. تعیین تکلیف مصوبه هوشمند سازی و اصلاح اجرا کمی و کیفی با تخصیص سهمیه ۷۰ درصدی برای جایگاههای مصوبه سال ۹۸، ۸. تهیه و تدوین آیین نامه واگذاری ۷۰۰ جایگاه به بخش خصوصی طبق مصوبه سال ۱۴۰۰، ۹. تبدیل کارمزد به حق العمل و محاسبات افزایش و یا کاهش دربازه زمانی ۳ ماهه توسط کار گروه قیمت گذاری بر اساس تعرفههای شناور ۱۰. تامین روغن مصرفی کمپرسور جایگاهها با تخصیص یارانه ۱۱. عقد قرارداد با شرکت گاز و تخصیص اعتباری فروش ماهیانه ۱۲. پرداخت بدهی ۲۶۰۰ میلیارد تومانی به جایگاهداران از سوی دولت گذشته