رئیس سازمان زندانها گفت:۲۳۲ انجمن حمایت از خانواده زندانیان، ۴۷ هزار خانواده زندانی را تحت پوشش قرار داده اند.
رئیس سازمان زندانها ادامه داد: تفاهم نامهای را با بنیاد برکت منعقد کرده ایم که تفاهم نامه در خصوص اشتغال خانواده زندانیان است و ریاست کمیته امداد امام خمینی (ره) هم چندی پیش در این رابطه اعلام آمادگی کردند و عنوان داشتند که در سال جاری اهتمام ویژهای در ایجاد بسترهای لازم در راستای شعار سال برای ایجاد اشتغال خانواده زندانیان دارند.
وی در خصوص نوع نگاه جمهوری اسلامی ایران نسبت به زندانیان نیز بیان داشت: در این مقطع که بعضا مشاهده میکنیم که معاندین و دشمنان انقلاب و نظام به دروغ جو سازیهایی را بر علیه نظام و قوه قضائیه در حوزه زندان مطرح میکنند خاطر نشان میکنم که نگاه ما به زندانی برگرفته از آموزههای دینی و دیدگاه بزرگان است.
محمدی ادامه داد: حضرت امام (رض) در دیداری که با زندان بانها در اوایل انقلاب داشتند فرمودند «با زندانیان هر که باشد رفتار انسانی و اسلامی داشته باشید»؛ و در همین رابطه هم شهریار، شعری دارد که میگوید «چو اسیر توست اکنون به اسیر کن مدارا».
رئیس سازمان زندانها تاکید کرد: نگاه ما به زندانیان، نگاه کرامت محوری است؛ نه اینکه در قوانین، آئین نامهها و دستورالعملها بحث مربوط به رعایت کرامت و حقوق زندانیان مطرح شده باشد بلکه در عمل، اهتمام و عزم مان بر این است، کما اینکه در این رابطه بی توجهی احتمالی از ناحیه همکاران مان را هم بر نمیتابیم، ضمن آنکه از همکاران خود که در راستای کرامت و رعایت حقوق زندانیان از هیچ کوششی دریغ نمیکنند تشکر کنم.
وی تصریح کرد: لازم به ذکر است که ما یک حقوق و یک امتیاز برای زندانیان داریم که گاها این دو با هم اشتباه میشود؛ حقوق زندانیان یعنی مواردی که برای زندانیان صرف نظر از سن، جنس، نوع جرم، میزان مجازات و حتی سوابق شان باید به طور یکسان برای آنها اعمال شود که از مصادیق آن میتوانیم به خوراک، پوشاک، بهداشت و درمان اشاره کنیم.
محمدی ادامه داد:، اما در کنار این حقوق زندانیان، امتیازاتی راداریم که این امتیازات روی هر یک از این مولفهها میتواند تاثیر گذار باشد؛ بهره مندی زندانیان از مرخصی یک نوع امتیاز است که طبیعی است بعضی از زندانیان واجد شرایط میتوانند از این امتیاز بهرهمند شوند. بهره مندی از برخی از ارفاقات قانونی مثل استفاده از پا بندهای الکترونیکی که اگر مجازات زندانی سنگین باشد هرگز نمیتواند از این ارفاقات استفاده کند.
رئیس سازمان زندانها افزود: یا بعضی امتیازات مثل بهره مندی از تلفن که در آئین نامه زندانها بهره مندی از آن این طور پیش بینی شده که زندانی باید امتیازات رفاهی را کسب کند تا بتواند از این امتیاز بهرهمند شود.
وی تصریح کرد: بنابراین ما میتوانیم نسبت به برخی از زندانیان، بسته به نوع جرم، میزان مجازات و نوع رفتار و اخلاق شان در داخل زندان این امتیازها را کم یا زیاد کنیم.
محمدی در خصوص میزان عملیاتی شدن خواست ریاست قوه قضاییه در رابطه با طبقه بندی کردن زندانها نیز عنوان کرد: پایه و اساس اقدامات اصلاحی و تربیتی این است که بتوانیم در زندان ها، زندانیان را بر اساس سن، نوع جرم و میزان مجازات از یکدیگر تفکیک کنیم و این یک نکته حائز اهمیت است.
رئیس سازمان زندانها ادامه داد: بحث کاهش جمعیت کیفری زندانها و کاهش حداقلی معرفی افراد به زندان که مقام معظم رهبری هم در فرمایشات شان به آن اشاره کردند و همواره این موضوع نیز مورد تاکید ریاست قوه قضائیه قرار گرفته یکی از نتایج و ثمراتش این خواهد شد که بتوانیم در زندان ها، طبقه بندی را به معنای واقعی کلمه پیاده کنیم.
در پایان درباره سازوکارهای پیش بینی شده برای اعتراض زندانی در موضوعی که احساس میکند حق او نادیده گرفته شده است نیز بیان کرد: این موضوع از قبل هم در آئین نامه زندانها پیش بینی شده بود و در آئین نامه جدید سازمان هم که اوایل سال ۱۴۰۰ مورد اصلاح و بازنگری مجدد قرار گرفت این موضوع مورد توجه قرار داده شده که زندانیان میتوانند با مراجع قضایی، خانوادههای خود و برخی از مراجع حاکمیتی مکاتبه کنند.
محمدی ادامه داد: حتی پیش بینی شده که در زندانها باید صندوقهایی تعبیه شود که زندانیان بتوانند عریضههای خود را که این عریضهها میتواند حتی شکایت و یا اظهار تظلم، هم نسبت به موضوعات شخصی خودشان در رابطه با مسائل قضایی و هم در مورد رفتار مامورین نسبت به آنها باشد را در این صندوقها بیندازند که باز شدن این صندوقها هم توسط مراجع نظارتی در سازمان انجام میگیرد؛ این موضوع به صورت متداول در حال انجام است و از این حیث محدودیتی برای تظلم خواهی زندانیان وجود ندارد.