ماه مبارک رمضان در آذربایجان غربی جلوه ای زیبا به خود می گیرد، آنجا که فرائض الهی با فرهنگ غنی مردمان این خاک در هم می آمیزد و ماه میهمانی خدا را به مفاهیمی عمیق پیوند می زند.
به گزارش خبرنگار صداوسیمای مرکز آذربایجان غربی، مردم استان آذربایجان غربی چند روز قبل از
آذربایجان غربی توسط بانوان پخته میشود. این نان را به همسایگان و آشنایان نیز میدهند. برخی هم این نان را هنگام سحر میخورند و معتقدند با خوردن آن تا افطار احساس گرسنگی نخواهند کرد. خوردنیهای رمضانی مردم استان برای شام از غذاهای یومیه و رایج استفاده میکنند. ولی در این میان خوردنیهای دیگری نیز در ماه رمضان در این استان مورد توجه است. نان روغنی، سبزی تازه، حلوای محلی معروف به ترححلوا، نان محلی ارده، آش دوغ، دلمه، مربا و شیربرنج پای ثابت سفرههای افطاری مردم آذربایجانغربی در ماه رمضان است. احیا گجه لری مردم ترک زیان آذربایجان غربی به شبهای احیا، «احیا گجه لری» میگویند. این شبها برای آنها بسیار مورد احترام است. برگزاری مراسم سوگواری در شبهای نوزدهم و بیست و یکم و خواندن دعای جوشن کبیر و قرآن در شبهای قدر از برنامههای معنوی احیا گجه لری در این استان است. در این شبها درهای مساجد و حسینیهها تا سحر باز هستند تا مومنان در آنجا به دعا و نیایش بپردازند و شب زندهداری کنند. دوختن کیسه پول دوختن کیسه پول هم از رسمهای زنانه ویژه ماه رمضان در استان آذربایحان غربی است. این آیین در آخرین جمعه ماه رمضان برگزار میشود. بانوان معمولا بین ۲ نماز ظهر و عصر و هنگامی که روحانی مسجد سخنرانی میکند، این کیسه را میدوزند. بعد کیسه را به خانه میبرند و سکه متبرکی معروف به «کیسه دیبی» یا تهکیسه در آن میگذارند. عارافات آخشامی عارافات آخشامی اسمی است که مردم استان به آخرین روز ماه رمضان میگویند. زیارت اهل قبور و تهیه لوازم عید فطر از برنامههای این روز است. مردم روستاهای ارومیه و شهرهای دیگر آذربایجانغربی در این زمان به زیارت اهل قبور میروند و حلوا یا خرما و نقل بین مردم پخش میکنند. در ماه رمضان اذان صبح به عهده جوانان است، آنها همچنین در ۱۵ روز اول ماه یک ساعت مانده به نماز صبح «مرحبا یا شهرالرمضان» و در نیمه دوم ماه رمضان نیز «الوداع یا شهرالرمضان» میگویند. همچنین مراسمک شبهای قدر را برپا میکنند