کارشناس مسائل افغانستان با اشاره به اشتراکات فرهنگی بین ایران و افغانستان و حوادث اخیر گفت: هدف از این حوادث، مخدوش کردن روابط دو کشور است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، سید حسام رضوی با حضور در برنامه گفتگوی ویژه خبری با بیان اینکه حتی در غیر فارسی زبانان افغانستان هم روابط فرهنگی با ایران وجود دارد، افزود: مردم افغانستان مسلمان، متعهد و مقاوم و دیندار هستند که این موضوع یکی از اشتراکات گسترده بین ایران و افغانستان محسوب می شود.
او اضافه کرد: رفت و آمد مداوم افغانستانی ها به ایران و برعکس موجب شده است که این اشتراک بیشتر شود.
آقای رضوی افزود: بیش از چند صد ایرانی در این هشت ماه وارد افغانستان شدند و برگشتند، از هر کدام سوال شود در هیچ یک از ولایت افغانستان، احساس غربت نکردند.
کارشناس مسائل افغانستان گفت: زمانی که وارد ولایت هرات می شوید از جهت نوع پوشش، صحبت کردن، اجناس ایرانی و زبان فارسی احساس می کنید که در یکی از استان های شرقی ایران حضور دارید.
آقای رضوی افزود: 40 تا 45 درصد مردم افغانستان پشتو زبان هستند اما 95 تا 96 درصد فارسی صحبت می کنند و آن را می فهمند.
کارشناس مسائل افغانستان گفت: رفت و آمد گسترده بین افغاستانی ها و ایرانی ها موجب شده است نوعی ایرانیزه شدن در افغانستان و نوعی افغانیزه شدن در ایران را به شکل ملموس احساس کنید.
چشم طمع امریکائیها به معادن افغانستان
دبیر کل حزب رفاه افغانستان گفت:آمریکایی ها عامل تمام مصیبت ها هستند، آنها می خواهند معادن بکر و دست نخورده لتیوم، اورانیوم و چاه های نفت و گاز افغانستان را به طریق مختلف به دست بیاورند.
آقای محمد حسن جعفری در ادامه برنامه گفتگوی ویژه خبری گفت: علت این جنگ نرم این است که می خواهند بین فرهنگ، دین، تاریخ و از همه مهم تر حوزه تمدنی بین ایران و افغانستان فاصله ایجاد کنند.
وی افزود: ملت ایران و افغانستان باید بدانند این دسیسه هایی که به وجود آمده کار امروز نیست، اینها برنامه ریزی شده در سازمان سیا، موصاد، و سازمان های دیگر است که افغانستان را میدان تاخت و تاز جنگ های نیابتی خود کرده اند.
آقای محرم علی خلیلی در ارتباط تصویری با گفتگوی ویژه خبری پنجشنبه شب شبکه یک سیما با اشاره به اشتراکات فراوان ایران و افغانستان در حوزه های مختلف افزود: شعرای ایرانی و افغانستانی داریم که هم در جامعه ما و هم در ایران تاثیرگذار و محبوب هستند.
او با بیان اینکه مسئله مذهب یکی از مشترکات غیر قابل انکار ایران و افغانستان است، اضافه کرد: تقریبا 25 درصد مردم افغانستان شیعه هستند و 75 درصد هم که اهل سنت هستند مذهب حنفی هستند که اشتراکات فراوانی با مذهب شیعه دارد.
خلیلی با اشاره به اینکه کمترین اختلافات را در این زمینه می توان پیدا کرد، ادامه داد: تاریخ بسیار دراز مدت ایران و افغانستان گویای این اشتراکات فراوان است.
این کارشناس افغانستانی در پاسخ به این پرسش که برای تقویت این اشتراکات فرهنگی، ادبی، دینی و مذهبی چه کاری باید انجام دهیم؟ گفت: اخیرا در زمینه اشتراکات فرهنگی کارهایی مثبتی انجام شده اما به نقطه مطلوب نرسیده است و باید اقدامات بیشتری را در این باره انجام دهیم.
آقای خلیلی افزود: ایران و افغانستان اهداف و برنامه ها و دشمن مشترکی دارند که بایدبر روی این مسئله فکر شود.
این کارشناس مسائل فرهنگی افغانستان ادامه داد: دشمن تمام تلاش خود را می کند که زمینه های اختلاف را پیدا و از آنجا رخنه و این مشترکات را به اختلافات تبدیل کند اما هوشیاری دو ملت تاکنون این اجازه را به آنها نداده است.
او با اشاره به افراط گرایی های مذهبی و سواستفاده دشمن از آن افزود: تکفیری ها در خاورمیانه به ویژه در افغانستان و ایران در پی سوء استفاده و برهم زدن دوستی دو ملت هستند که ان شاءالله مردم ما این فرصت را به نیروهای تکفیری نمی دهند.
کارشناس مسائل افغانستان گفت: تهدیدی که دشمن ایجاد کرد تبدیل به یک فرصت شد و جریان وحدت بین ایران و افغانستان پررنگ تر شده است.
آقای سید حسام رضوی در برنامه گفتگوی ویژه خبری درباره دشمن مشترک بین ایران و افغانستان گفت: دشمن همیشه به دنبال این بود که یک کشور با دولت فرو مانده در افغانستان مستقر باشد که بتواند منافع خود را در آنجا دنبال کند.
وی افزود: در 20 سال گذشته آمریکا افغانستان را اشغال کرد و پیمان امنیتی کابل و واشتنگتن امضا شد این پیمان پیمان فرهنگی بود نه پیمان امنیتی، در آن پیمان آمریکایی ها مصر بودند که موج ها و آنتن های رادیویی را در اختیار داشته باشند.
آقای سید حسام رضوی گفت: آمریکایی ها در زمان حضور در افغانستان بیش از 270 تا 280 شبکه تلویزیونی راه اندازی کردند این یک جنگ فرهنگی است.
وی خاطر نشان کرد: آمریکایی ها افغانستان را درگیر جنگ فرهنگی کردند که منافع سیاسی، امنیتی و اقتصادی خود را تامین کنند.
او تصریح کرد: در فتنه ای که اخیراً اتفاق افتاد باز هم این ردپا را مشاهده می کنیم، اشغال افغانستان به پایان رسید، حکومت جدیدی بر سر کار آمد و هنوز شکل نگرفته است و فضا برای فتنه جدید مهیا می باشد.
کارشناس مسائل افغانستان گفت: فتنه ای بین دو ملت از هشت ماه گذشته شروع شد، یعنی اگر یک دولت قوی و قدرتمندی مثل ایران وجود دارد که خود گرداننده سیاست خارجی در منطقه و هوشیار نسبت به اتفاقات است، دشمن می گوید دولت را نمی شود وارد بازی کرد اما ملت را می خواهد بازی دهد.
وی افزود: در 40 سال گذشته مشخص شد که ملت ها هیچ وقت به خودی خود در مقابل همدیگر قرار نمی گیرند بنابراین دشمن به کلیپ های ساختگی روی آورده است.
او در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه آیا حوداث اخیر باعث چالش در اشتراکات دو کشور می شود؟ گفت: تهدیدی که دشمن ایجاد کرد تبدیل به فرصت شد، امروز جریان وحدت بین ایران و افغانستان پررنگ تر شده است.
وی افزود: در همه نقاط ایران برای شهید اصلانی و دارایی مهاجرین افغانستانی مراسم سوگواری برگزار و این اتفاقات را محکوم کردند، که باعث وحدت و همدلی بیشتر شد.
او گفت: با توجه به شرایط جدید افغانستان، فرصتی برای حضور ایرانی ها در افغانستان فراهم شد و باید این حضور را مغتنم بشماریم.
سیدجواد حسینی در ادامه برنامه گفتگوی ویژه خبری افزود: رابطه افغانستان با ایران، تاریخی، تمدنی و بسیار محکم است اما در برخی موارد ممکن است این رابطه ها مورد تهدید قرار بگیرد و نگرانی ایجاد شود.
او تاکید کرد: دو ملت بزرگ می خواهند با هم وحدت و همبستگی داشته باشد و در کنار یکدیگر زندگی پر از محبت و دوستی داشته باشند.
آقای حسینی با اشاره به مشکلاتی که ممکن است در روابط دو ملت افغانستان و ایران به وجود بیاید، ادامه داد: برخی افراد می خواهند با استفاده از عوامل متعدد میان این دو ملت فتنه ایجاد کنند و فاصله بیاندازند و از هر چیزی سوء استفاده کنند.
رئیس حزب عدالت و توسعه افغانستان گفت: این ها دشمنان اتحاد و همبستگی ملت های افغانستان و ایران هستند که باید هم دولت ها و هم شهروندان دو کشور هوشیارانه عمل کنند و این فرصت را به آنها ندهند که میان این دو ملت فاصله ایجاد کنند.
وی افزود: ممکن است برخی نارسایی و کاستی ها در میان مهاجرین ما در جمهوری اسلامی ایران باشد و بعضی از برخوردها در داخل افغانستان متوجه شهروندان ایرانی باشد که باید با این موارد برخورد منطقی صورت گیرد.