افغانستان، کشوری در همسایگی شرق ایران است که به دلیل نیاز قابل توجه به برق و تجهیزات این صنعت، ظرفیت مناسبی برای صادرات برق دارد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مصطفی رجبی مشهدی سخنگوی صنعت برق با بیان اینکه افغانستان کشوری در حال توسعه است افزود: درحال حاضر تقاضای قابل توجهی برای تامین برق در افغانستان وجود دارد و این کشور قطعا خواستار برقراری ارتباطات الکتریکی با کشورهای همسایه خود است تا از طریق آنها بخشی از این تامین برق را انجام دهد. این در حالی است که ما از طریق دو خط فوق توزیع و شبکه های توزیع به کشور افغانستان متصل هستیم.
صادرات برق ایران به افغانستان از سال 81 تاکنون با ارسال 110 مگاوات درحال انجام است که البته این فقط بخش کوچکی از ظرفیتی است که می تواند مورد استفاده قرار بگیرد.
محمد علی فرحناکیان مشاور وزیر نیرو در امور بین الملل با بیان اینکه این ظرفیت قابل افزایش است افزود: می توان بدون ایجاد تغییرات عمده در تاسیسات انتقال برق ایران به افغانستان و تنها با اصلاحات فنی، نظیر خازن گذاری، ظرفیت صادرات را تا 170 مگاوات افزایش داد.
افغانستان به دلیل مرز خاکی گسترده با کشورهای همسایه از جمله تاجیکستان , ازبکستان, ترکمنستان, پاکستان و منطقه مسلمان نشین سینکیانگ (سنجان) جمهوری خلق چین, ظرفیتی مناسب برای تبدیل ایران به هاب انرژی منطقه است.
علی اکبر محرابیان وزیر نیرو می گوید: تبادل انرژی یکی از مسائل مهم در صنعت برق است که باعث پایدار سازی برق , رشد اقتصادی و سبب توجیه پذیر شدن سرمایه گذاری ها در این بخش میشود.
57 درصد از صادرات خدمات فنی ومهندسی ایران به صنعت آب و برق اختصاص دارد موضوعی که نشان دهنده توانمندی های ایران در این بخش است.
پیام باقری رئیس سندیکای صنعت برق می گوید: کاهش قیمت تمام شده کالا به دلیل همسایگی که داریم , کاهش هزینه حمل و نقل و قرابت فرهنگی که بین ایران و افغانستان وجود دارد این کشور را به بازاری مناسب برای صادرات برق تبدیل کرده است.
نیاز مصرف برق افغانستان در حال حاضر 5 هزارمگاوات است که فقط هزار مگاوات آن تامین میشود, هم اکنون شبکه برق ایران به شهر هرات افغانستان متصل است, ایران با توسعه شبکه برق در افغانستان، میتواند دست آوردهای زیادی در صادرات این خدمات به کشور های همسایه داشته باشد.