پارسال یک میلیون و ۱۰۶ هزار و ۷۲ نوزاد در کشور متولد شدند که این تعداد در مقایسه با سال ۱۳۹۹ کاهش بسیار ناچیزی داشته و به این ترتیب روند کاهش موالید در ایران متوقف شده است.
همچنین در سال گذشته، ۶۹ هزار و ۱۹۳ نوزاد از مادران گروه سنی ۱۰ تا ۱۹ ساله متولد شدند که گروه سنی پرخطر محسوب میشوند. در همین حال ۱۴۷۴ نوزاد از مادرانی متولد شدهاند که خود بین ۱۰ تا ۱۴ سال داشتهاند؛ بنابراین گزارش، مادران گروه سنی ۳۰ تا ۳۴ ساله با مجموع ۳۰۱ هزار و ۳۶۹ نوزاد بیشترین نوزادان را به دنیا آورده اند. پس از آن، مادران گروه سنی ۲۵ تا ۲۹ ساله بودند که در مجموع ۲۸۳ هزار و ۲۴۱ نوزاد به دنیا آورده اند.
مادران گروه سنی ۲۰ تا ۲۴ ساله نیز در مجموع ۱۹۶ هزار و ۴۰۲ نوزاد و مادران گروه سنی ۳۵ تا ۳۹ ساله نیز ۱۸۶ هزار و ۷۴ نوزادبه دنیا آورده اند.
سال گذشته همچنین ۴۷ هزار و ۵۹۸ هزار تولد از مادران گروه سنی ۴۰ تا ۴۴ ساله متولد شدهاند که نسبت به سال گذشته از افزایش ۷ درصدی برخوردار است.
در گروه سنی ۴۵ تا ۴۹ ساله نیز ۳ هزار و ۷۵۶ زن صاحب فرزند شدند که میزان فرزندآوری این گروه پرخطر نسبت به سال گذشته ۱۲ درصد افزایش یافته است. میزان فرزندآوری مادران گروه سنی ۵۰ تا ۵۴ ساله نیز ۴۵۵ فرزند بوده است.
استانهای تهران (۱۴۹۴۲۰)، خراسان رضوی (۱۰۵۷۱۶)، خوزستان (۸۸۷۷۲) و سیستان و بلوچستان (۸۴۷۶۸) به ترتیب بیشترین موالید و استانهای سمنان (۷۲۵۲)، ایلام (۷۶۲۰)، کهگیلویه و بویراحمد (۱۰۲۸۵) و خراسان شمالی (۱۳۸۰۰) به ترتیب کمترین موالید را در سال گذشته داشته اند.
براساس جداول آماری سازمان ثبت احوال، میزان زاد و ولد در ماههای پایانی سال ۱۴۰۰ نسبت به ماههای پایانی سال ۱۳۹۹ در همه گروههای سنی شتاب گرفته است.
طبق گزارشهای مرکز آمار ایران و براساس نمودار زیر، میزان موالید طی سالهای ۱۳۹۴ تا ۱۴۰۰ رشد منفی داشت اما میزان نوزدان سال گذشته در مقایسه با سال ۱۳۹۹ از کاهش بسیار ناچیزی برخوردار بود و به این ترتیب می توان امیدوار بود که روند کاهش موالید در ایران متوقف شده است.
اطلاعات سازمان ثبت احوال کشور نشان می دهد، سال گذشته ۵۳۶ هزار و ۱۰۹ نفر در کشور فوت کردند که سهم فوت مردان ۲۹۸ هزار و ۵۲۸ نفر و سهم فوت زنان ۲۳۷ هزار و ۵۸۱ نفر بوده است.
براساس دادههای سازمان ثبت احوال، تفاضل آمار زاد و ولد و مرگومیر سال گذشته ۵۶۹ هزار و ۹۶۳ نفر است که این تعداد به جمعیت کشور اضافه شده اند و میزان رشد طبیعی جمعیت ۷ دهم درصد بود.
پژوهشگر: زهرا فرخی