در روز هفدهم از ماه مبارک رمضان از خدا می خواهیم حاجت ها و آرزوهایمان را برآورده سازد.
اللّهم اهدنی فیه لصالح الاعمال و اقض لی فیه الحوائج و الامال یا من لا یحتاج الی التّفسیر و السّؤال یا عالماً بما فی صدور العالمین صلّ علی محمدٍ و آل الطّاهرین.»
حکایتی در تشریح فراز اول دعای روز هفدهم ماه مبارک رمضان:
در بخش اول این دعا از خداوند متعال می خواهیم ما را به انجام اعمال صالح توفیق دهد. در همین زمینه به حکایتی نقل شده است: سید نعمت اللّه جزائری، شاگرد علامه مجلسی _ رحمه الله _ بود. پس از رحلت علامه، استادش را در خواب میبیند و میپرسد: «چه عملی از شما مورد قبول قرار گرفت؟!» او در جواب میگوید: «وقتی از اعمال من پرسیدند، خدمات فقهی و علمی خود را ارایه کردم.
تنها اطاعت از خدا و عمل صالح در قیامت موجب رهایی از آتش و در دنیا، موجب سعادت است.
اثری نبخشید! پرسیدند: چیز دیگری هم داری؟! گفتم: آری، یک روز در مسیری که عبور میکردم، دیدم کسی را کتک میزنند. پرسیدم: چه شده؟ گفتند: به ما بدهکار است و دِین خود را نمیپردازد، زیرا مُفلِس و بی چیز شده است و ما او را میزنیم تا کمی از ناراحتی خود را جبران کنیم، گفتم: او را رها کنید و به دنبال من بیایید تا دِیْن او را ادا کنم! بالاخره با قبول پرداخت دینش او را از زیر مشت و لگد طلبکاران نجات دادم. پس از ارایهی این علم در عالم برزخ، از عذاب نجات پیدا کردم و به سرور و شادمانی دست یافتم.»
در این قسمت از خدا میخواهیم که:خواسته هایم را برآور.ای کسی که به تفسیر و خواستهی بندگان نیاز نداری و از آن چه درون سینهی جهانیان نهفته است آگاهی، بر پیامبر و دودمان پاکش درود فرست.
هر خواستهای را باید از خدای بی نیاز طلب کرد؛ زیرا همه چیز در اختیار اوست و او بر همه چیز توانا است.
او مرکز و محور هستی است. سراسر بی نیازی و غنا است. کریم و بخشنده و مهربان است. اگر به آدمی نعمتی دهد، منت نمیگذارد و آبروی کسی را نمیبرد. چنان چه از او طلب شود، دست کسی را خالی بر نمیگرداند و همیشه از بهترینها عطا میکند.
شرط قبولی دعا و استجابت آرزوها از منظر آیت الله مجتهد تهرانی:
این استاد اخلاق در بخشی از سخنان خود درباره دعای روز هفدهم ماه مبارک رمضان تاکید کردند : شرط قبولی دعا و برآورده شدن آرزوهای تو این است که امیدت فقط به خدا باشد و اگر دلت به جای دیگر گرم باشد و امیدت به دیگری بود، بدان که حاجتت برآورده نمیشود.
دعای تو زمانی مستجاب میشود که از همه نا امید بشوی؛ و آن وقت؛ زمان استجابت دعای توست.
آیت الله مجتهد تهرانی در ادامه افزود : برای برآورده شدن حاجات خود توسل به اهلبیت (ع) داشته باشید، مخصوصا به حضرت نرجس خاتون (س) مادر امام زمان (عج)؛ حدود ۳۰ الی ۴۰ سال قبل یکی از اولیای الهی این مطلب را به من آموختند و به هر کسی که گفتهام از توسل به حضرت نرجس خاتون (سلام الله علیها) نتیجه گرفتهاند.
توصیه آیت الله مجتهد تهرانی ، قبل از دعا کردن به خدا چه بگوییم ؟
یکی از شرایط استجابت دعا این است که باید از غیر خدا منقطع شد و همهی توجه خود را به سوی او معطوف کرد. در همین زمینه قرآن میفرماید:
اگر کسی پرهیزگار باشد، خداوند برای او گشایش مینماید و به او روزی میدهد از آن جا که فکرش را نمیکند.
فیلم :دعا می تواند تقدیر انسان راتغییر دهد
تفسیر بخش آخر دعای روز هفدهم ماه مبارک رمضان:
در بخش آخر از دعای روز هفدهم ماه مبارک رمضان ، از خداوند درخواست میکنیم که ما را نسبت به دیگران بی نیاز گرداند. در بعضی از روایات، ملاک عزت و اتکای به نفس انسان، دوری از گناه و پناه بردن به عزّت، طاعت خدا معرفی شده است. امام مجتبی علیه السلام در همین باره میفرماید:اگر کسی خواستار بزرگی و عزّت، بدون گروه و حکومت میباشد باید از ذلّت معصیت و گناه به سوی عزّت و بزرگی طاعت و عبادت خدا حرکت کند.
دعای روز هفدهم ماه مبارک رمضان
به راستی آنان که اهل عبادت و اطاعتند، از چنان طمأنینه و وقاری برخوردار هستند که چشم انسان را خیره میکند و حتی موجودات دیگر نیز برابر هیبت و عظمت آنان کرنش میکنند. آنان در برابر هیچ قدرتی جز خدا تواضع نمیکنند و از خطرها هیچ گونه ترس و اضطرابی ندارند.
در قسمت دیگر از دعای روز هفدهم ماه مبارک رمضان ، سخن از درخواست آمال و آرزوهاست، آن چه انسان را زنده نگه میدارد، امید و آرزوست وگرنه هیچ کس حاضر نمیشد از منزل خود بیرون بیاید و تحرک و جهشی و تلاشی برای معاش خود بکند.