کوبا تاریخ گستردهای در مبارزات ضد سرمایه داری در منطقه آمریکای لاتین دارد به طوری که رهبران کوبا برای همه کشورهای این منطقه الهام بخش شده اند.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، کوبا سابقهای طولانی در مبارزه علیه عوامل بی ثباتی در این کشور دارد؛ از اعمال تحریمهای اقتصادی دولت ایالات متحده گرفته تا اقدامات تروریستی در این سرزمین، همه برای به زانو درآوردن انقلابی بوده است که مردم و رهبران این کشور بیش از ۶۰ سال از آن حفاظت کردند.
آنچه از جمهوری کوبا در جهان میشناسیم، برخاسته از مبارزاتی بوده است که مردم این سرزمین در سالهای متمادی ابتدا برای استقلال از اسپانیاییها و سپس برای آزادی و رهایی از استعمار ایالات متحده امریکا شکل داده اند.
این کشور تاریخ گستردهای در مبارزات ضد سرمایه داری در منطقه آمریکای لاتین دارد و درست به همین علت است که رهبران و نخبگان کوبا برای همه کشورهای این منطقه الهام بخش شده اند.
هر چند وضع کنونی کوبا دوره جدیدی از مبارزه مردم این کشور با تحریمهای خصمانه به شمار میآید که در قالب جنگی ترکیبی علیه آن پیش میرود با این حال کوبا تجربهای طولانی در مواجهه با روشهای بی ثبات کننده داشته که اکنون تا حدودی برای ایستادگی، کمک کننده نیز بوده است.
ایالات متحده از همان روزهای آغاز انقلاب کوبا شیوههای مختلفی را برای از میان برداشتن یکی از اصلیترین دشمنان سلطه امریکایی بر منطقه آمریکای لاتین به کار بست تا مانع سرایت این ایدئولوژی به دیگر کشورها شود.
تروریسم
تروریسم، روشی سازمان یافته علیه انقلاب کوبا بوده که وزارت امور خارجه ایالات متحده ترویج داده شده است. انفجار کشتی فرانسوی لا کوبره (La Coubre) در بندر هاوانا در سال ۱۹۶۰ که در آن ۶۰ نفر کشته و ۲۰۰ نفر مجروح شدند یکی از نخستین اقدامات علیه این کشور بود.
پس از آن، حمایت از شبه نظامیهای مخالف کوبا برای تهاجم به خلیج خوکها در سال ۱۹۶۱ رقم خورد که البته با شکست مواجه شد.
اقدام علیه مردم کوبا به همین موارد ختم نشد و در سال ۱۹۷۶ با انفجار هواپیمای مسافربری با ۷۳ سرنشین به ویژه ۲۴ عضو جوان تیم ملی شمشیربازی این کشور ادامه یافت.
بخشی از این تروریسم سازمان یافته، شبیه پیامدهای همه گیری بیماری کووید-۱۹؛ از طریق شیوههای بیولوژیک علیه سلامت ملت کوبا انجام شد.
همه گیری تب دنگی در کوبا و فشار تحریمها در سال ۱۹۸۱ سبب شد تا ۳۴۴ هزار و ۲۰۳ نفر در این کشور مبتلا و ۱۵۸ نفر کشته شوند.
از سوی دیگر، با توجه به این که صنعت گردشگری از اصلیترین منابع درآمدی کوباست؛ حملات سازمان یافته به هتلها و اماکن گردشگری در دهه ۱۹۹۰ بخش دیگری از اقدامات خرابکارانه برای ایجاد بی ثباتی در این کشور بود.
مهاجرت
اگرچه مهاجرت مردان و زنان کوبایی عمدتا مبتنی بر ضرورت یا نا امیدی از مواجهه با حملات اقتصادی - سیاسی علیه این کشور بوده است؛ اما به این نکته نیز باید توجه کرد که دستگاه تبلیغاتی امریکا برای بی ثباتی این کشور اقدامات مختلفی را انجام داده که یکی از آنها ایجاد جریان مهاجرت و خالی کردن کوبا از نیروی انسانی موثر بوده است.
پویشهای اهریمن سازی از انقلاب کوبا، تشدید محاصره و حملات و خرابکاریها از محرکهای مهاجرت از کوبا بوده است.
طبق تخمین کارشناسان و تاریخ نگاران، این کشور در فواصل مختلف زمانی از سال ۱۹۵۹ تاکنون بخش قابل توجهی از سرمایه انسانی اش را به علت دشمنی واشنگتن از دست داده است.
در سالهای اخیر نیز مهاجران کوبایی در میان جریان مهاجرتی که از آمریکای مرکزی به سمت آمریکای شمالی حرکت میکنند، قرار دارد.
جنگهای رسانهای
بر کسی پوشیده نیست که امروز شرکتهای رسانه ای، نقشی اساسی در عرصه سیاست دارند که معمولا در چارچوب منافع کشورهای مستکبر عمل میکنند.
این رسانهها با استفاده از سرمایههای کلان در کنار رونق و توسعه فناوریها قرار گرفتند و به جنگ نرم تمام عیار روی آوردند که کوبا از آن در امان نبوده است.
در تاریخ پر افت و خیز مبارزات این کشور کارزارهای زیادی برای تهمت زدن و اهریمن سازی از چهره انقلاب کوبا ایجاد شده است که به طور ویژه در رسانههای بین المللی در ایالات متحده، اسپانیا و کشورهای مختلف آمریکای لاتین متمرکز شدند تا از این طریق، گفتمانی منفی از جنبههای واقعی کوبا به نمایش گذارند.
تأمین مالی سازمانها، رسانهها و شبکههای حامی جبهه مخالف انقلاب کوبا، همواره یکی از شیوههای جنگ رسانهای امریکا بوده است. اختصاص بودجهای نزدیک به ۲۷ میلیون دلار برای مجموعه رسانهای «رادیو و تلویزیون مارتی» در میامی و ایالت فلوریدا، جایی که کوباییهای مخالف انقلاب این کشور زندگی میکنند، موید این کارزار فراگیر رسانهای از جانب واشنگتن است.
ترویج تشکلهای مدنی مخالف و ایجاد اعتراضات سازمان یافته
ترویج سازمانها و تجمعهای اجتماعی مانند بانوان سفید پوش، جنبش آزادی بخش مسیحی، اتحادیه میهنی کوبا، حزب حامی حقوق بشر، جبهه مقاومت مدنی ملی و... همگی مواردی هستند که مستقیم از جانب آژانس دولتی توسعه بین المللی امریکا موسوم به یوساید USAID حمایت شدند.
آمارها نشان میدهند که امریکا برای این منظور و ایجاد بی نظمی اجتماعی در کوبا مبالغ بالایی را هزینه میکند.
اعتراضات اجتماعی اخیر که در سالهای ۲۰۲۰ و ۲۰۲۱ رخ داد نیز بخشی از برنامههایی بود که با حمایت سازمانها و رسانههای امریکایی انجام شد.
تظاهرات در این سالها به شکلی جدید از جانب امریکا حمایت میشد و رسانههای این کشور جنبشهای مردمی را به ایجاد خشونت در خیابان دعوت میکردند.
همه این موارد، جدا از تحریمهای اقتصادی علیه هاواناست؛ هر چند منطقی است که این کشور پس از مبارزات طولانی و تحمل سختیهای بسیار دچار فرسودگی شود، اما مردم کوبا همچنان به دفاع از تمامیت ارضی و پیشرفت کشورشان امیدوارند.
به همین علت؛ کوبا از کشورهای پیشگام در مبارزه با بیماری کوید-۱۹ بود و توانست نام خود را در میان کشورهای تولید کننده واکسن قرار دهد.
نویسنده: محمد استادولی
کارشناس مسائل آمریکا لاتین