احراز تخلف دستگاههای اجرایی در کنترل آلودگی هوا
سخنگوی کمیسیون عمران مجلس گفت: توضیحات مسئولان دستگاههای اجرایی برای کنترل آلودگی هوا و مقابله با پدیده ریزگردها قانع کننده نیست و تخلف آنها از اجرای قانون هوای پاک کاملا محرز است.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما به نقل از خانه ملت؛ عبدالجلال ایری در تشریح نشست فوق العاده کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی در خصوص وضعیت آلودگی هوا و وجود ریزگردها، افزود: دستگاههای اجرایی مانند رئیس سازمان هواشناسی، مسئولان وزارت نیرو و سازمان حفاظت از جنگل ها، مراتع و آبخیزداری در جلسه کمیسیون حاضر و گزارشی از اقدامات خود برای کنترل آلودگی هوا و مقابله با ریزگردها ارائه کردند.
سازمان هواشناسی ناتوان در پیش بینی هجوم گرد و غبار؟!
این نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی گفت: رئیس سازمان هواشناسی میگوید گرد و غبار از روز دوشنبه تشکیل شده و به دلیل نداشتن قابلیت پیش بینی دقیق، روز سه شنبه این موضوع را اعلام کردیم که اعضای کمیسیون از توضیحات وی در خصوص عدم توانایی پیش بینی قانع نشدند.
اقدامات ضعیف وزارت نیرو در تخصیص حقابه تلابها و رودخانهها
وی ادامه داد: همچنین در قانون هوای پاک وظایفی برای وزارت نیرو در خصوص تعیین نیاز آبی زیست محیطی رودخانه ها، تالابها، خورها، دریاچهها و تخصیص حقه آبه این موارد تعریف شده است، اما مسئولان مربوطه عنوان میکنند که وظیفه وزارت نیرو تنها ارائه گزارش به سازمان محیط زیست و دستگاههای اجرایی بوده که ارائه کردند و سایر دستگاهها پاسخگو نیستند، این موضوع نیز برای اعضای کمیسیون قانع کننده نبود.
بی توجهی سازمان جنگلها در اجرای طرحهای بیابان زدایی و کانونهای مستعد تولید گرد و غبار
سخنگوی کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی افزود: برای سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری بر اساس ماده ۲۴ قانون هوای پاک وظیفه قانونی تعریف شده بود تا علاوه بر اجرای طرحهای بیابان زدایی، جهت مهار کانونهای مستعد بیابان زایی و تولید گرد و غبار در داخل کشور با همکاری دستگاههای اجرایی و مردم، سالانه حداقل معادل سیصدهزار هکتار نسبت به اجرای اقدامات مقابله با پدیده گرد و غبار با اولویت عملیات بیابانزدایی در مناطق بحرانی و کانونها و زیست بومهای حساس اقدام کند که متاسفانه اقدامات لازم انجام نشده بود. از طرفی سالانه ۳ درصد از منابع قیر رایگان برای مالچ پاشی در اختیار سازمان جنگلها قرار میگرفت که این مجموعه نیز نسبت به جذب این مقدار قیر اقدام نکرد.
وی افزود: وزارت کشور نیز بر اساس قانون هوای پاک مکلف است ۲۰ درصد از منابع خودش را برای توسعه کمربند سبز به شهرداریها و دهیاریها پرداخت کند که دراین خصوص هم اقداماتی مناسب انجام نشده است، از طرفی وزارتخانههای جهاد کشاورزی، راه و کشور نیز بر اساس ماده ۲۷ قانون هوای پاک وظیفه داشتند نسبت به حریم سبز بزرگراهها و کمربند سبز شهرها و روستاهای تحت تأثیر رخدادهای گرد و غبار را با روش آبیاری مدرن اقدام کنند که این امر هم به درستی انجام نشده است.
این نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: همچنین بر اساس ماده ۲۶ قانون هوای پاک وزارت راه با همکاری سازمان هواشناسی وظیفه دارد حداکثر ظرف مدت دوسال پس از ابلاغ این قانون، شبکه ملی هشدار و پیش آگاهی رخدادهای سیل، طوفان و گرد و غبار را تکمیل کنند که متاسفانه انجام نشده است. از طرفی طبق ماده ۲۲ قانون مذکور شهرداریهای بالای ۵۰ هزار نفر باید سرانه فضای سبز خودشان را به ۱۵ مترارتقا میدادند که متاسفانه در این خصوص هم اقدامات مناسبی انجام نشده بود.
ایری اضافه کرد: قانون هوای پاک دولت و شهرداریها را موظف کرده بوده که پس از ۳ سال از ابلاغ قانون زمینه تبدیل پسماند به انرژی و کود را فراهم کنند که این امر هم انجام نشده است. وزارت نیرو نیز وظیفه قانونی دارد، تولید انرژی پاک را سالانه ۳۰ درصد افزایش دهد که این موضوع هم مورد توجه مسئولان قرار نگرفته است.
سازمان محیط زیست مقصر اصلی آلودگی هوا
ایری گفت: به منظور سیاست گذاری و هماهنگی میان دستگاههای اجرایی برای انجام اقدامات لازم در سطح ملی و منطقهای و همچنین نظارت بر اقدامات اجرایی دستگاهها به منظور کاهش آثار و پیامدهای ناشی از وقوع پدیده گرد و غبار، ستاد ملی سیاست گذاری و هماهنگی مدیریت پدیده گرد و غبار با ریاست رئیس سازمان محیط زیست تشکیل شده، اما متاسفانه این سازمان به وظایف قانونی خود در چارچوب قانون هوای پاک و ستاد مذکور برای کنترل پدیده گرد و غبار عمل نکرده است لذا این مجموعه در جریان آلودگی هوای اخیر مقصر اصلی است چرا که پیگیری اجرای قانون نیز نبوده است.
این نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: مجلس تمامی بسترهای قانونی را برای دستگاههای اجرای فراهم کرد که متاسفانه به قوانین عمل نشده است.
وزرای مرتبط با قانون هوای پاک به کمیسیون عمران فراخوانده میشوند
سخنگوی کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی عنوان کرد: در نهایت اعضای کمیسیون عمران مجلس از گزارش مجموعه دستگاهای اجرایی حاضر به هیچ عنوان قانع نشدند و قرار شد سریعا جلسهای با حضور وزرای دستگاها مربوطه با حضور رئیس سازمان هواشناسی به عنوان متولی اجرای قانون هوای پاک برگزار شود و مسئولان نسبت به مطالبه به حق مردم در خصوص آلودگی هوا و عدم اجرای تکالیف قانونی پاسخگو باشند.