از خوردن میوههای متنوع در یک وعده باید پرهیز کرد چرا که این امر در بعضی شرایط باعث نفخ، درد معده و کاهش جذب مواد مفید میوهها میشود. هنگام مصرف میوهها باید دقت کرد تا از میوههای هم گروه استفاده شود.
به گزارش سرویس وب گردی خبرگزاری صدا و سیما، مصرف روزانه میوهها و سبزیجات عادتی سالم به نظر میرسد. با این وجود، ترکیب دو میوه یا مصرف آنها به صورت همزمان گاهی مواقع چندان ایده خوبی نیست. ترکیب برخی میوهها با یکدیگر نه تنها ممکن است سودی به همراه نداشته باشد، بلکه گاهی اوقات میتواند جان فرد را نیز در معرض تهدید قرار دهد.
ابتدا باید میوهها را دسته بندی و مزاج شناسی کرد:
اسیدیته بودن میوهها
از نظر اسیدیته میوهها را به ۴ گروه زیر تقسیمبندی میکنند:
میوههای شیرین
مانند موز، سیب، آلو، طالبی، و هندوانه. شما میتوانید این میوهها را یکدیگر ترکیب کنید، زیرا حاوی اسید نیستند.
میوههای اسیدی
مانند لیمو، پرتقال، بلوبری، انگور، و گریپ فروت. این میوهها حاوی اسید سیتریک هستند و میتوانند با یکدیگر ترکیب شوند.
میوههای غیراسیدی (یا نیمه اسیدی)
مانند تمشک، انبه، سیب و توت فرنگی. این میوهها محتوای اسیدی کمی دارند.
میوههای خنثی
مانند آووکادو، بادام، بادام زمینی، گردو و نارگیل. این میوهها از محتوای ویتامین، چربیهای سالم و پروتئین بالا سود میبرند.
هنگام مصرف میوهها باید دقت کرد تا از میوههای هم گروه استفاده کرد.
همچنین برای تهیه سالاد میوه باید تنها افراد از میوههایی استفاده شود که در گروه میوههای شیرین قرار دارد، زیرا استفاده از میوههای گروههای مختلف موجب بروز واکنش شیمیایی در بدن شده و مشکلاتی را برای مصرفکننده، ایجاد میکند.
مزاج میوهها
از بُعد مزاج، میوهها به دو گروه تقسیم میشوند:
میوههای گرم
مثل انگور، به شیرین، انجیر و خربزه
سرعت جذب میوهها
از بُعد سرعت جذب در بدن، میوهها به دو گروه زیر تقسیم میشوند:
میوههای زودجذب
میوههایی مانند توت شیرین و خربزه از میوههای زودجذب هستند.
میوههای دیرجذب
میوههایی مانند "به"، سیب و هلو از میوههای دیرجذب محسوب میشوند.
در ادامه فهرستی از میوهها و سبزیجاتی که هرگز نباید آنها را با یکدیگر ترکیب کنید، ارائه شده است:
۱_ ممنوعیت مصرف هندوانه با سایر میوهها
خوردن هندوانه را بعد از غذا، هنگام شب و دیروقت و همراه با غذاهای سنگین منتقل نکنید، چون باعث مشکلات زیادی در دستگاه گوارش میشود و ناراحتیهایی برای فرد ایجاد میکند.
با این کار، مواد غذایی مدت بیشتری در معده مانده و احساس سنگینی و مشکلات گوارشی برای فرد ایجاد میشود.
هرگز هندوانه را با میوههای دیگر و میوههای آبدار مصرف نکنید، چون سبب کاهش حرارت مناسب معده شده و مشکلاتی مانند ترش کردن و نفخ برای فرد ایجاد میشود.
از آنجایی که هندوانه حاوی آب زیادی است، میتواند بسیار ادرار آور باشد و بهتر است دیروقت و هنگام شب مصرف نشود، زیرا ممکن است با ادرار زیاد، کم آبی در بدن ایجاد شود.
شما میتوانید هندوانه را هنگام غروب و در طول روز مصرف کنید تا باعث حفظ رطوبت بدن شما شود.
خوردن یک قاچ هندوانه در طول روز باعث رقیق شدن خون میشود، زیرا حاوی آب زیاد بوده و غلظت خون را کاهش میدهد.
توجه کنید که هندوانه را به صورت ناشتا و با معده خالی مصرف نکنید.
در صورتی که هندوانه را ناشتا مصرف کنید، این کار باعث ضعف معده و آسیب رسانی به طحال و کبد میشود.
۲_ مصرف همزمان هویج و پرتقال
ترکیب این دو میوه میتواند موجب شکل گیری سوزش سردل و رفلاکس صفراوی شود.
آب هویج و پرتقال به صورت روزانه مصرف میشوند، اما باید به این نکته اشاره داشت که این کار میتواند به آسیب کلیه منجر شود.
ترکیب این دو ماده غذایی گاهی اوقات میتواند کشنده باشد. مخلوط کردن این ۲ میوه باهم و مصرف آن موجب بالا رفتن میزان اسید خون در بدن میشود.
علاوه بر این، اختلال در عملکرد کبد و تحریک پذیری طحال نیز از دیگر عوارض مصرف این ۲ میوه با هم است.
۳_ شیر و آناناس همراه با هم ممنوع
این ترکیب میتواند به شکل گیری سردرد، معده درد، عفونت، اسهال و تهوع منجر شود.
آناناس حاوی بروملین است و از این رو، هرگز نباید با شیر ترکیب شود. این ترکیب برای نوزادان بسیار خطرناک است.
۴_ لیمو را با چه میوه هایی نباید خورد؟
لیمو و پاپایا
از مصرف این ترکیب پرهیز کنید و همچنین، آن را به کودکان ندهید.
ترکیب لیمو و پاپایا میتواند به شکل گیری کم خونی و مشکلاتی در زمینه سطوح هموگلوبین منجر شود.
لیمو و عنبه هندی
این دو زمانی که با هم مصرف شوند. در بدن شما کم خونی ایجاد میکنند.
هم چنین مشکلاتی برای هموگلوبین (پروتیین خون) ایجاد میکند، و به همین دلیل است که شما هرگز نباید آن را به فرزندان خود بدهید.
لیمو و غلات و حبوبات
مصرف لیمو همراه غلاتی از قبیل گندم، برنج، لوبیا، نخود، عدس، باقلا، لپه، ارزن زیان آور است.
لیمو با میوههایی مثل سیب، موز، انجیر، خرما
همچنین لیمو با میوههایی شامل سیب درختی، موز، انجیر، خرما و میوههای شیرین، گوجه فرنگی، سیب زمینی و بلوط نمیسازد.
لیمو و خربزه
مصرف خربزه و لیمو نیز همراه هم ترکیبی را به وجود میآورد که موجب اختلال در تولید هموگلوبین خون میشود و سرانجام کم خونی را با خود به همراه میآورد.
۵_ خربزه و عسل
در عسل و خربزه ترکیباتی وجود دارد که بر اثر تماس مقادیر زیاد، با هم واکنش نشان داده و به ماده سفت و سختی تبدیل میشود که هضم آن دشوار و در برخی افراد میتواند باعث انقباضات قولنجی و دردهای شکم شود.
اما این درد در حدی نیست که بتواند به مرگ منجر شود.
قدرت هضم، نوع مزاج، توانایی بدنی، سن، جنس و حساسیتهای غذایی از جمله مواردی است که میتواند در بروز این حالت که در اصطلاح به آن نابردباری غذایی میگویند، دخیل باشد.
۶_ خربزه و طالبی
خربزه و طالبی را با میوههای دیگر مصرف نکنید.
میوههایی مانند خربزه و طالبی را با میوههای اسیدی با هم مصرف نکنید.
طالبی و خربزه را با مواد شیرین و میوههای شیرین دیگر مصرف نکنید.
طالبی و خربزه را با نوشیدنیها و مایعات مصرف نکنید.
طالبی و خربزه را با سبزیجات خام مصرف نکنید.
همراه با طالبی و خربزه، مواد غذایی سنگین و چرب و با پروتئین بالا مصرف نکنید.
با خربزه و طالبی، آب مصرف نکنید
طالبی و خربزه را با انبه مصرف نکنید، خربزه و انبه در طبع با هم متفاوت بوده و توصیه میشود که آنها را با هم مصرف نکنید.
خربزه و طالبی را با غذاهای چرب و یا فست فود مصرف نکنید.
۷_ شیر و پرتقال
هنگامی که آب پرتقال را به غلات صبحانه و شیر اضافه میکنید، در حقیقت گوارش آن را برای معده دشوار میسازید.
معده توانایی پردازش نشاسته غلات صبحانه را ندارد و این میتواند به شکل گیری مشکلات سلامت منجر شود.
۸_ عوارض مصرف موز و پودینگ
این ترکیب برای نوزادان میتواند کشنده باشد. ترکیب موز و پودینگ تولید سم را تحریک میکند و گوارش آن سخت و دشوار است.
۹_ موز و گواوا
این ترکیب میتواند به شکل گیری تهوع و سردرد منجر شود، زیرا موجب تولید گاز و اسیدوز میشود.
۱۰_ انگور را با چه میوهای نخوریم؟
میوه انگور با خربزه، هلو، گلابی، سیب درختی، توت فرنگی و پرتقال سازگار است، ولی با سیر خام، لیموترش، کرفس، کاهو، گوجه فرنگی، سبزیهای خوردنی و میوههای روغنی یا روغنهای نباتی مایع و هندوانه سازگار نیست.
۱۱_ میوهها و سبزیجات
مصرف روزانه میوهها و سبزیجات عادتی سالم به نظر میرسد. با این وجود، ترکیب سبزیها و میوهها یا مصرف آنها به صورت همزمان گاهی مواقع چندان ایده خوبی نیست.
به طور کلی میوهها در بالای زمین و سبزیها و حبوبات در روی زمین به وجود میآیند و در نتیجه همان طور که گفته شد چیزی که در بالا است دارای خاصیت الکتریکی با چیزی که در پایین است دارای خاصیت مانیتیسم است و با هم ناسازگار و در معده خوب ترکیب نمیشود.
رعایت اصول صحیح میوه خوردن
در طب سنتی ایران، در ارتباط با خوردن میوه، چند اصل مهم وجود دارد:
از خوردن میوههای متنوع در یک وعده باید پرهیز کرد.
بعضی افراد با هدف جذب انواع ویتامینها، همزمان اقدام به خوردن چند میوه میکنند.
در حالی که این رفتار بهدلایلی از جمله تفاوت در سرعت هضم، مضر است حتی در بعضی شرایط باعث نفخ، درد معده و کاهش جذب مواد مفید میوهها میشود؛ لذا توصیه شده در هر وعده خوردن، فقط یک نوع میوه مصرف شود و در نوبتهای بعد از نوع دیگری استفاده شود.
میتوان گفت غالب میوهها نباید بلافاصله پس از غذا خورده شوند، مثلاً خوردن میوههایی مانند انگور، آلو، زردآلو، توت و موز پس از غذا باعث اختلال در هضم غذا میشود و مضر است.
همچنین بهتر است میوههای درختی را با آنچه در روی زمین به شکل بوته میروید با هم نخوریم.
هندونه و پنیر
و همچنین
انگور و پنیر هست