رئیس پلیس راهور ناجا گفت: برای کاهش حوادث رانندگی نیاز است تا واردات خودروی با کیفیت داشته باشیم که این موضوع رقابت نیز ایجاد میکند تا خودرو سازان خودروی باکیفیت تولید کنند.
وی گفت: در سال ۸۴- ۸۵- ۸۶ میزان تصادفات و جان باختگان ۲۷ هزار نفر بود که با واردات خودرو و خودروهای ایمن این میزان به ۱۷ هزار جان باخته رسید که اين نشان مي دهد ما نیازمند هستیم از خودروهای ایمن و با کیفیت استفاده کنیم.
رئیس پلیس راهور ناجا افزود: واردات خودرو موجب میشود تا خودرو سازان با انگیزه بیشتر رقابت کنند و بتوانیم شاهد این هم باشیم در آینده خودرو سازان یک محصول ایمن و با کیفیت تولید کنند، اما اگر واردات انجام نشود مطمئناً خودرو سازان به فکر بهبود کیفیت خودرو نخواهند بود.
پس فرمایش رهبری برای ارتقای کیفیت خودرو چه شد؟ چرا لازم الاجرا نمیشود؟
بجای واردات خودرو با ارزی که با مشکلات فراوان تحصیل میشود ، بفکر واردات تجهیزات و ماشین آلات بروز و کارآمد باشیم تا کیفیت قطعه سازی ارتقاء یابد. مدیران دلسوز و جهادی را بکار بگماریم . نظارت هایمان را بر کیفیت ساخت قطعات و مونتاژ قوی تر کنیم . کادر پرسنلی اعم از مهندسان و تکنسین ها و کارگرانمان را با تکنیک های روز آموزش دهیم و تربیت کنیم .
واردات خودرو بسان مسکنی است که درد را موقتا ساکت میکند اما درمان نیست و راه علاج مشکلات خودرو سازی در کشورمان اراده ای قوی برای بالابردن کیفیت هزاران قطعه ای است که در کشورمان ساخته و تولید و مونتاژ میشود و موجب رونق اقتصادی و ایجاد شغل و کارآفرینی میشود.
وارد کردن هر خودرو یعنی کارآفرینی بیشتر برای نیروهای خارجی و بی اعتمادی به تولیدات داخلی . ما خودمان بایستی صادر کننده خودرو باشیم همانطور که بسیاری از تولیدات صنعتی و کشاورزی و پزشکی کشورمان را با کیفیتی قابل قبول بخارج صادر میکنیم . چرا در مورد خودروهایمان اینچنین نیست و یا این رضایتمندی وجود ندارد؟ بجای پر رونق تر کردن صنایع خودروسازی سایر کشورها ، مشکل خودرو سازی در کشورمان را ریشه یابی و حل کنیم . . .
1. استاندارد کردن معابر و جاده ها
2. ارتقاء فرهنگ رانندگی
3. انجام معاینات روانپزشکی از متقاضیان گواهینامه
هستیم