واحدهای بازرگانی در سراسر آلمان سرگرم تنظیم طرحهای احتیاطی برای احتمال فزاینده قطع شدن جریان گاز روسیه به بزرگترین اقتصاد اروپا هستند.
مالک یک شرکت مهندسی در غرب آلمان گفت: این فاجعه خواهد بود، فاجعهای که همین دو ماه پیش دور از تصور به نظر میرسید، اما حالا مانند دورنمایی بسیار واقع بینانه حس میشود. آلمان سالانه حدود ۵۰ میلیارد متر مکعب گاز از روسیه وارد میکند که ۵۵ درصد گاز مصرفی آن است و بیشترین حجم در بین کشورهای اتحادیه اروپا و بیشترین سهم در بین اقتصادهای بزرگ اروپایی است.
صاحبان صنایع و رهبران سیاسی هشدار داده اند خسارتی که به آلمان وارد میشود بسیار بیشتر از هر نفعی است که به اوکراین میرسد. یک منبع نزدیک به دولت این هفته به گاردین گفت: آلمانی ضعیف شده، به نفع چه کسی است؟ میلیونها واحد مسکونی بدون گرما فقط بخشی از این تصویر است. تصویر بزرگتر، غولهای بخش تولید هستند که برای فعالیت خود به گاز متکی اند و صدها هزار واحد بازرگانی کوچک و متوسط که با اینها در ارتباطند.
نمایندگان واحدهای صنعتی هشدار داده اند تاثیر این روند بر هر محصولی از مواد ساختمانی، آفت کش ها، مواد ضدعفونی کننده، بسته بندی، نیمه هادیها تا تولید آنتی بیوتیک ها، واکسنهای کرونا و داروهای سرطان احساس خواهد شد. پیش بینی واکنش زنجیره عرضه و تقاضا دشوار است، اما احتمالا قابل توجه خواهد بود.
«روبرت هابک» وزیر اقتصاد آلمان اولین بخش طرح اضطراری را هفته گذشته فعال کرد؛ طرحی که مصرف گاز را به نصف کاهش میدهد یا متوقف میکند و تصمیم میگیرد منابع اول در کجا صرف شوند. بیمارستانها و بخشهای خدمات اضطراری و تولید کنندگان اقلام پزشکی در اولویت قرار میگیرند. پیش بینی میشود صنایعی که یک چهارم گاز وارد شده به آلمان را مصرف میکنند، اولین واحدهایی باشند که بسته میشوند. به این علت است که از واحدهای بازرگانی خواسته شده پیشنهادهای خود را در این خصوص ارائه دهند. برخی پیش بینی میکنند کشمکش زشتی بر سر اینکه چه کسی بیشتر حق دارد از منابع انرژی استفاده کند، شکل گیرد.
آلمان به شدت در تکاپوست منابع گاز جایگزین از هلند و نروژ بیاید و منابع گاز طبیعی مایع را از بلژیک و آمریکا افزایش دهد. هابک در قطر بوده است تا انتقال محمولههای بیشتر را تنظیم کند و قبل از ساخت پایانههای پیشنهادی جدید گاز مایع که زمان بر است، راههای انتقال این منبع انرژی به بنادر آلمان را هموار کند.
هرچند هابک اعتقاد دارد آلمان در موقعیتی است که میتواند ظرف دو سال خود را از وابستگی به گاز روسیه برهاند، برخی کارشناسان میگویند تا پایان این دهه تحقق این امر محتملتر است.