ستارهشناسان دورترین کهکشانی را که تا به امروز رصد شده است کشف کردند که در فاصله ۱۳ میلیارد و ۵۰۰ میلیون سال نوری از زمین قرار دارد.
به گزارش گروه وب گردی خبرگزاری صدا و سيما، ستارهشناسان دورترین کهکشانی را که تا به امروز رصد شده است کشف کردند که در فاصله ۱۳.۵ میلیارد سال نوری از زمین قرار دارد.
این کهکشان «HD ۱» نام گرفته است و دانشمندان حدس و گمانهایی در مورد ماهیت دقیق و ظاهر آن مطرح میکنند.
محققان دو نظریه مطرح میکنند؛ اولین مورد آن است که «HD۱» با سرعتی شگفتآور در حال تشکیل ستارگان بوده و حتی شاید محل تشکیل اولین ستارگان جهان با نام جمعیت ستارهای III (Population III stars) باشد.
مورد دومی که دانشمندان به آن اشاره میکنند، این است که «HD۱» میتواند حاوی یک سیاهچاله کلان جرم با جرم حدود ۱۰۰ میلیون برابر خورشید باشد.
کهکشان HD۱ در پی بیش از هزار و ۲۰۰ ساعت رصد آسمان با استفاده از تلسکوپهای سوبارو (Subaru)، ویستا (Vista)، تلسکوپ مادون قرمز بریتانیا و تلسکوپ فضایی اسپیتزر (Spitzer) کشف شد.
"یوییچی هاریکان" (Yuichi Harikane)، ستارهشناس دانشگاه توکیو که آن را کشف کرده است، در اين باره میگوید: کشف «HD۱» در میان بیش از ۷۰۰ هزار جرم دیگر کار بسیار دشواری بود. رنگ قرمز «HD۱» به طرز شگفتانگیزی با ویژگیهایی که ما از یک کهکشان در فاصله ۱۳.۵ میلیارد سال نوری انتظار داشتیم، مطابقت داشت.
براساس این مطالعه، «HD۱» در نور ماوراءبنفش بسیار درخشان است.
محققان ابتدا تصور کردند که این کهکشان یک کهکشان ستارهفشان است که نرخ بالایی از تشکیل ستارگان دارد. اما پس از محاسبه تعداد ستارههایی که «HD۱» تولید میکند، دریافتند که این کهکشان سالانه بیش از ۱۰۰ ستاره تشکیل میدهد، این تعداد دست کم ۱۰ برابر بیشتر از چیزی است که از چنین کهکشانهایی انتظار میرود و بنابراین محققان تصور کردند که ممکن است «HD ۱» ستارههای معمول و عادی را تشکیل ندهد.
دکتر "فابیو پاکوچی" (Fabio Pacucci)، از محققان این مقاله میگوید: اولین جوامع از ستارگانی که در کیهان شکل گرفتند، نسبت به ستارههای امروزی، پرجرمتر، درخشانتر و داغتر بودند. اگر فرض کنیم که ستارههای ایجاد شده در «HD۱» از اولین ستارگان هستند، آن گاه میتوان این ویژگیها را راحتتر توضیح داد. در حقیقت ستارههای اولیه قادر به تولید نور ماوراءبنفش بیشتری نسبت به ستارههای معمولی هستند که میتوانند باعث درخشندگی «HD۱» شوند. با این حال، وجود یک ابرسیاهچاله نیز میتواند علت روشنایی قابل توجه «HD۱» را توضیح دهد.
به زودی محققان از تلسکوپ فضایی «جیمز وب» برای رصد دوباره کهکشان «HD۱» استفاده خواهند کرد.
اگر محاسبات کنونی درست باشد، «HD۱» تبدیل به دورترین و قدیمیترین کهکشان کشف شده تا کنون خواهد شد.