نخستین نشا برنج امروز (چهارشنبه) در مریج محله آمل به زمین نشانده شد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیمای مرکز مازندران ، مراسم نخستین کشت مکانیزه برنج امروز چهارشنبه ۱۷ فروردین ۱۴۰۱ با حضور معاون امور زراعت وزیر جهاد کشاورزی، حسینی پور استاندار مازندران و دیگر مسوولان به صورت مکانیزه در سطح ۲ هکتار در روستای مریج محله از توابع بخش دابودشت شهرستان آمل برگزار شد.
سرپرست سازمان جهاد کشاورزی مازندران در حاشیه انجام نخستین نشا مکانیزه گفت: به اندازه کافی دستگاه نشا کار در استان تهیه و تدارک شده است و از شالیکاران میخواهیم که در انجام نشا کاری سنتی عجله نکنند و تا جایی که میتوانند از ظرفیت دستگاه نشاکار فراهم شده، بهره بگیرند.
حسن عنایتی به اهمیت سلامت کشاورزان و شکست ویروس کرونا در محیط روستا اشاره کرد و افزود: طبق بررسیهای صورت گرفته بانکهای نشا با حداکثر و حتی بیشتر از ظرفیت در حال تهیه بوته برای انجام نشا کاری مکانیزه هستند و شماری از شالیکاران نیز با تهیه سینی در صدد تهیه بوته شالی برای کشت با دستگاه شدند.
سرپرست سازمان جهاد کشاورزی با اظهار اینکه رعایت پروتکلهای بهداشتی در فعالیتهای کشاورزی یک اصل است، خطاب به شالیکاران گفت: از نظر کارشناسی تأخیری در کشت برنج صورت نگرفته است و از سویی سلامت کشاورزان بیشتر و به اندازه امنیت تولیدات محصولات کشاورزی ضروری و مهم است.
وی ادامه داد: اگرچه روستاییان تاکنون به درستی همه موارد را رعایت کردند، ولی از امروز که حدود ۶۰ درصد نشاکاری باید به صورت سنتی و با بکارگیری کارگران انجام شود، این موضوع به دغدغه جدی استان تبدیل شده است.
دانش بنیان کردن بخش تولید در کشاورزی مازندران
استاندار مازندران نیز در این آئین با بیان اینکه تولید برنج به عنوان محصول استراتژیک در مازندران و دارای اهمیت است. گفت: برای نخستین بار بیش از ۴ هزار میلیارد تومان بودجه دولت برای زهکشی زمین های کشاورزی که تاثیر گذاری ویژه ای در تولید محصول برنج دارد اختصاص داده است که نشانگر اهتمام جدی دولت در بخث حمایت از کشاورزی و کشاورزان است .
سید محمود حسینی پور افزود:دولت در سفر ۲۰ اسفند سال ۱۴۰۰ به مازندران تاکید جدی بر کشاورزی مازندران که باید اولویت اول استان باشد، داشت.
او بردانش بنیان کردن بخش تولید به ویژه بخش کشاورزی این استان تاکید کرد و ادامه داد: امروز وضعیت استان در زمینه دانش بنیانها مطلوب نیست و باید ارتقا پیدا کند.
حسینی پور در بخش دیگری به تأمین نهادههای کشاورزی برای کشاورزان در زمان کشت تاکید کرد و افزود: در تأمین سوخت کشاورزی آسیب شناسی شود و در جهت کاهش دغدغه کشاورزان و تأمین و حمایت به موقع مایحتاج ضروری کشت از کشاورزان حمایت کنند.
استاندار مازندران به قابلیتهای بالای استانهای شمالی به ویژه مازندران در تأمین حدود ۴۳ درصدی برنج کشور ابراز امیدواری کرد: با توجه به ظرفیت عظیمی که در استانهای شمالی کشور داریم خیلی زود باید با فراهم کردن همه بسترهای لازم برای تولید کشت برنج، جشن خودکفایی این محصول را در استان بگیریم.
حسینی پور اضافه کرد: این مهم با جدیت دانش بنیانها محقق خواهد شد و کشور از واردات بی رویه برنج از کشورهای هند و پاکستان بی نیاز خواهد شد.
کشت برنج در استانهای شمالی قراردادی میشود
معاون وزیر جهاد کشاورزی در امور زراعت نیز گفت: وزارت جهاد کشاورزی به این نتیجه رسیده است که نهاده های کشاورزی بموقع دست کشاورزان نمی رسد و کشاورزان در فصل کشت نقدینگی لازم را در اختیار ندارد .
علیرضا مهاجر با بیان اینکه وزارت جهاد کشاورزی برای حمایت از کشاورزان کشت قراردادی برنج را پیشنهاد کرد افزود: در این طرح نهاده ها در اختیار شالیکاران قرار می گیرد و کشاورزان از زمان کاشت تا برداشت از آموزش ها و ترویج جهاد کشاورزی بهره مند می شوند.
او گفت: طرح کشت قراردادی در سال زراعی پیش رو در ۴۰ هزار هکتار از اراضی کشاورزی استانهای شمالی اجرا خواهد شد.
مهاجر افزود:در این طرح مواد اولیه کشت و کار برنج از قبیل بذر، کود، سموم شیمیایی، حمایتهای بیمهای و حتی توصیههای فنی در اختیار کشاورزان قرار میگیرد، پس از برداشت، برنج تولید شده یا شلتوک آن به قیمت روز خریداری میشود و هزینهها در این زمان از محصول فروخته شده کم خواهد شد.
او ادامه داد: با اجرای طرح کشت قراردادی کشاورز دیگر دغدغه مالی نخواهد داشت و به راحتی حتی زمانیکه قدرت تامین نقدینگی و تامین نهاده را ندارد میتواند کار خود را آغاز کند.
مهاجر افزایش درآمد کشاورزان، استفاده به موقع از نهاده چه از نظر کمیت و چه کیفیت را از مزایای اجرای طرح قراردادی دانست و ابراز امیدواری کرد که در سالهای آینده استقبال بیشتری از این طرح شود تا در مدت زمان سه سال تمامی اراضی شالیزاری کشور زیر کشت قراردادی برود.
مازندران با داشتن حدود ۲۱۵ هزار هکتار اراضی شالیزاری و تولید یک میلیون و ۵۰ هزار تن برنج سفید ۴۲ درصد نیاز کشور را تأمین میکند.
مرشدی گزارش میدهد