کارشناس ارشد روانشناسی و درمانگر کودک راهکارهای چگونگی رفتار با کودک پرخاشگر را تشریح کرد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما؛ مرکز خوزستان، مهنوش قنبری اولین گام برای درمان پرخاشگری در کودکان را شناسایی نوع و علت پرخاشگری عنوان کرد و گفت: با کودک خود پس از رفع موقعیت پرخاش، کاملاً همدلانه گفتگو کنید تا بتوانید نوع و دلیل آن را براساس توضیحات وی بشناسید و به صورت موردی آن را حل کنید.
وی افزود: اگر یکی از اعضای خانواده الگوی پرخاشگری کودک شما است رفتار آن شخص را تصحیح کنید، اما اگر متوجه شدید که ناکامی دلیل پرخاشگری کودک است، به او کمک کنید تا به اهداف مطلوب و دوست داشتنی خود برسد.
قنبری میگوید: در مواردی که علت پرخاشگری اضطراب است، باید از نگرانی درونی و دلیل اضطراب کودک مطلع شوید که در این حالت برای این کودکان ورزش کردن بسیار مؤثر است و باعث تخلیه هیجانی میشود.
این روانشناس کودک ادامه داد: در مواردی که افسردگی دلیل پرخاشگری است، باید از مشاوره متخصص بهره بگیرید، در این میان لازم است به این نکته پی ببریم که او چه چیز دوست داشتنی را از دست داده و چگونه میشود مورد از دست رفته را برای او جبران کرد.
به گفته قنبری؛ اگر فکر میکنید کودک شما قربانی خشونت در مدرسه شده است، باید با مسئولان مدرسه صحبت کرد.
وی گفت: اگر نوع پرخاشگری کودک انفعالی است، باید کودک را از محیط و موقعیت آزار و اذیت کردن دور کرد تا مجبور نباشد برای تلافی و انتقام، افراد دیگر را اذیت کند و اگر پرخاشگری از نوع ابزاری است، باید راههای دیگری را برای مطرح شدن کودک برگزید تا او ناچار نباشد از پرخاشگری برای جلب توجه استفاده کند.
توصیههای کاربردی برای کاهش و رفع پرخاشگری
قنبری میگوید: با کودک پرخاشجو قرار بگذارید تا برای رفتارهای مطلوبش جایزه بگیرد و در مقابل نتیجه اعمال نامطلوبش را با محرومیت از تماشای برنامه دلخواهش ببیند، برای مدیریت پرخاشگری محدودیتها و تنبیههایی را در نظر بگیرید و به اطلاع کودک برسانید.
وی با تاکید بر به حداقل رساندن الگوهای احتمالی پرخاشگری افزود: باید مراقبتهای لازم در مشاهده فیلمها و تصاویری که کودک از تلویزیون و شبکههای اجتماعی موبایل محور میبیند، را مد نظر قرار داد.
قنبری خودداری از پرخاشگری با کودک و دیگران در حضور وی، آشنایی کودک با افرادی که رفتار پرخاشگرانه ندارند، افزایش آگاهی نسبت به رنجی که بر اثر پرخاشگری او در افراد یا حیوانات به وجود میآید، تشویق او به انجام رفتارهای همدلانه و عاطفی کودک مغایر با رفتار پرخاشگرانه و توجه به کودکی که به وی پرخاش شده را از دیگر روشهای کاربردی برای رفتار با اینگونه کودکان عنوان کرد.
کارشناس ارشد روانشناسی و درمانگر کودک گفت: اگر قرار است کودک را به دلیل پرخاشگری اش تنبیه کنید، بهتر است به روشی باشد که منجر به حمله انتقامی و تلافی جویانه از طرف او نشود، کودک حتماً باید مطمئن باشد که شما او را دوست دارید.
بیشتر بخوانید: چگونه تولید خشم در نوجوانان را متوقف کنیم؟
وی بر فراهم کردن فرصت تخلیه هیجان با انجام بازیهای پرتحرک و پر سر و صدا برای کودک تاکید کرد و ادامه داد: والدین باید در برابر خواستهای که با پرخاشگری ابراز میشود، مقاومت کنند تا کودک دریابد که نمیتواند با پرخاشگری به خواسته اش برسد، شاید در اوایل برای والدین سخت باشد که در برابر خواسته کودک شان بایستند، ولی بعد از مدتی خود کودک رفتارش را اصلاح خواهد کرد.