تخصیص ارز ترجیحی دارو به بیمهها و منوط کردن پرداخت حق بیمه در خصوص دارو به استعلام از سامانه تیتک، به کاهش فساد و کوتاه کردن دست مافیا در حوزه دارو و تجهیزات پزشکی کمک فراوانی میکند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما؛ اشاره رئیس جمهور در جمع تولیدکنندگان محصولات سلامت محور به موضوع مافیای دارو، توجهات را به این سمت جلب کرد.
حجت الاسلام والمسلمین سید ابراهیم رئیسی در بازدید از نمایشگاه دستاوردهای شرکتهای دانش بنیان خراسان رضوی با اشاره به اینکه مافیایی که در تجهیزات پزشکی و دارویی وجود دارد، قویترین مافیاست، گفت: دست مافیای تجهیزات پزشکی و دارویی را قطع خواهیم کرد.
مافیای دارو در ادوار گذشته دولتها نیز همواره از ادبیات مسئولان ارشد حوزه سلامت خارج نمیشده است.
وزیر سابق بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در این باره در مراسم معارفه بهرام عین اللهی به عنوان وزیر جدید بهداشت در ۱۰ شهریور ۱۴۰۰ گفت: در سازمان غذا و دارو با مافیای شکم کُنده دهان بازی روبرو بوده ایم که این مسئله برای ما بسیار هزینه برداشت تا برخی ریشههای آن را در آوردیم.
سعید نمکی افزود: این سازمان محلی شده بود برای فعالیت افراد خاص که ما با آنها مقابله کردیم و توانستیم در یک و نیم سال واردات را ۳۰ درصد کاهش دهیم.
البته تلاش برای اقداماتی نیز در این راستا انجام شده است؛ علی القاصی مهر دادستان سابق تهران در جلسه شورای عالی قوه قضائیه در ۶ مرداد ۱۳۹۹ گفت: دادستانی به موضوع ۵ شرکت دارویی ورود کرده است که ارز دولتی را برای واردات دارو در واقع گرفته بودند و در آن جا مفاسدی در فرایند واردات کالا و ارز تخصیص داده شده صورت گرفته بود.
کارشناسان معتقدند برخورد موردی برای حل مسئله فساد و مافیا در حوزه دارو و تجهیزات پزشکی نمیتواند راهگشا باشد و نیاز به اصلاحات نظاممند است.
مسئله ارز ترجیحی به عنوان یکی از بَسترهای ایجاد کننده فساد و مافیا در چند سال اخیر همواره محل بحث در محافل کارشناسی و تصمیم گیری بوده است.
سید حسامالدین شریفنیا عضو هیئت مدیره انجمن علمی اقتصاد و مدیریت داروی ایران در این باره گفت: یکی از مواردی که در سالهای اخیر موجب افزایش شائبه وجود فساد در حوزه دارو و تجهیزات پزشکی شده است، تخصیص ارز ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی یا همان ارز ترجیحی به این حوزه است.
این درحالی است که سیاستهای کلی سلامت نیز بر مدیریت منابع از طریق بیمهها تاکید کرده بود؛ منابعی که یکی از مهمترین آنها ارز ترجیحی است.
حمیدرضا دهقانی نیا سخنگوی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز در این باره گفت: باید ارز یا به مصرف کننده نهایی که بیمار است یا به بیمهها پرداخت شود، ولی مشروط به این موضوع که پرداخت حق بیمه در خصوص این داروها منوط به استعلام از سامانه کنترل اصالت و سلامت یا همان تیتک سازمان غذا و دارو شود و این سامانه تکمیل شود.
به غیر از انتقال منابع ارزی به بیمه، باید دید دولت و سازمان غذا و دارو برای مقابله با مافیا و فساد در حوزه دارو و تجهیزات پزشکی تا چه میزان به حل مشکل نبود شفافیت و انحصار پرداخته است.