استشمام رایحه گلهای معطر و تازه یا خشک در بهار به خصوص گل محمدی، شکوفه بهارنارنج و حتی خوردن مقداری گلاب تاثیرات شگرفی بر سلامتی افراد خواهد داشت.
به گزارش سرویس وب گردی خبرگزاری صدا و سیما، رایحه درمانی یکی از بهترین و کم عارضهترین درمانهای تکمیلی در طب سنتی ایران است. در بهار به علت این که خون غلیان بیشتری دارد و اخلاط در حرکتند، احساسات دستخوش تغییراتی میشود و بر خلق و خوی افراد اثر تند و تیز میگذارد؛ بنابراین استشمام رایحه گلهای معطر و تازه یا خشک برخی گلها و شکوفهها میتواند به تقویت مغز و اعصاب کمک کند.
با بوییدن گلهای بهاری ترکیباتی به درون ریههای ما راه مییابد که به راحتی با مولکولهای اکسیژن ترکیب شده و به درون خون راه یافته و موجب تلطیف روح و کسب انرژیهای مثبت و آرامش میشود.
مزیت دیگر استشمام گل ها، انس گرفتن و نزدیک شدن به گیاهان است که در نتیجه بدن در برابر عوامل آلرژی زای محیطی و حساسیتهای فصل بهار مقاوم خواهد شد.
موثرترین شکوفههای بهاری و خواص آنها
بهار نارنج
بهار نارنج همان شکوفه درخت نارنج است که در فصل بهار درخت را زینت داده، در پاییز و زمستان، جای خود را به میوه نارنج میدهد. این گل اگرچه در پخت مربا مورد استفاده قرار میگیرد، ولی کاربرد اصلی آن به همان صورت گل خشک و به خصوص عرق در طب گیاهی است.
با توجه به نتایج به دست آمده از یک مطالعه، از بهار نارنج میتوان به عنوان یک پیش داروی موثر جهت کاهش اضطراب بیماران قبل از عمل جراحی استفاده کرد. همچنین ترکیبات فعالی ازجمله روغن فعال، فلانوئیدها و فورانوکومارین در بهارنارنج وجود دارد و دارای ویتامینهای B، C و D است.
ازجمله خواص دیگر گیاه دارویی بهارنارنج میتوان به ایجاد تفریح و تقویت در مزاج مغز و قلب، اشتها آوری قوی، تسکین ناراحتیهای سینه، بسته شدن منافذ پوست، ضد نفخ بودن و رفع گازهای دستگاه گوارش اشاره کرد.
در فصل بهار که شیوع امراض ویروسی مانند سرخک و آبله و سرخجه است، عرق بهار نارنج رقیق شده مثلاً یکی دو قاشق به ازای هر لیوان آب نوشیدنی، به کودکان داده شود.
مهمترین خاصیت دارویی بهار نارنج تأثیر آن روی سیستم عصبی بدن است. بهار نارنج آرامش بخش و ضدهیجانات دستگاه عصبی است و سردردهای عصبی و میگرنی را کاهش میدهد.
بهارنارنج در تقویت معده بسیار مؤثر است و تپش نامنظم قلب، تشویش و اضطراب را از بین میبرد.
برای کنترل تشنجها و حمله قلبی هم بهار نارنج را توصیه میکنند.
اگر مشکل کم خوابی یا بی خوابی دارید، حتماً پیش از خواب، مقداری عرق بهار نارنج یا چای آن را بنوشید.
اشتها آور و ضد سرفه است.
برای نرم کردن پوستهای خشک و جلوگیری از شکنندگی مویرگها استفاده میشود.
درمان دردهای متواتر شکمی، نفخ، اسپاسم، سوء هاضمه، فشارهای عصبی و ناراحتیهای مربوط به هیجان و عاطفه نیز از موارد مصرف اسانس بهار نارنج هستند.
دم کرده گل درخت بهارنارنج برای برطرف کردن قولنجهای عصبی مفید است.
از مخلوط آب کرفس و عرق بهار نارنج برای دفع سنگهای کلیه و مثانه و خرد کردن آنها نیز استفاده میشود.
شکوفه آلبالو
شکوفههای آلبالو خواص دارویی دارند و استفاده بسیار زیادی از آنها میشود از شکوفههای آلبالو به عنوان ماسک صورت که جوان کننده و ضد چروک میباشد استفاده میکنند. آلبالو سرشار از ویتامینهای A، B، C و D میباشد و از نظر مواد معدنی، چون منیزیم، کلسیم و آهن غنی بوده و دارای مقدار کمی سدیم، پتاسیم، روی و فسفر میباشد.
آلبالو برای مبتلایان به نقرس و رماتیسم مفید است. این میوه دارای موادی است که درد حاصل از آرتریت (التهاب مفاصل) را کاهش میدهد.
بهار پرتقال یا شکوفه پرتقال
از این شکوفه برای تقویت سیستم ایمنی بدن و سیستم اعصاب استفاده میشود، درمان سرفه، سرماخوردگی و تسکین استرس تنها برخی از خواص درمانی این دمنوش هستند.
شکوفههای گیلاس
رایحهای گرم و شیرین دارد که بسیار آرامبخش میباشد از بوی آن در تولید عطر و ادکلن استفاده فراوان میشود. همچنین گلبرگهای گل گیلاس دارای فواید زیادی میباشد. حتی استفاده از خشک شده شکوفههای گیلاس نیز خالی از لطف نیست و میتوانید به عنوان دمنوش از فواید بی نظیر آن بهرهمند گردید.
از عصاره شکوفه گیلاس و حتی گلبرگهای طبیعی یا خشک شده آن در صنعت غذایی در تولید دسرها، نوشیدنی ها، شیرینی ها، کیک و کلوچه و بستنی نیز استفاده میشود.
از لحاظ طبع شناسی شکوفههای گیلاس دارای طبعی گرم است و طعم شیرینی دارد این گل زیبا علاوه بر طعم خوش و رایحه آرامبخش سرشار از کاروتن و VC میباشد.
میزان پروتئین موجود در این شکوفهها چند برابر سیب است همچنین از کلسیم، فسفر و آهن نیز تشکیل شده که میتواند در بهبود سیستم دفاعی بدن، افزایش جریان خون، کاهش فشار خون، تخلیه بدن از سموم موثر باشد.
شکوفههای گیلاس را چه در غذاهای خود مصرف کنید و یا از محصولات آرایشی بهداشتی حاوی آن استفاده خواص یکسانی بر پوست دارد؛ حاوی اسیدهای چرب ضروری است و خاصیت ضد التهابی دارد.
شکوفههای گیلاس سرشار از آنتی اکسیدان هستند و مانع از پیری زودرس پوست میشود.
خواص برگها و گلهای درخت هلو
مصرف جوشانده برگ درخت هلو برای درمان بیماری صرع مفید است. دمنوش برگهای درخت هلو برای بیماریهای پوستی سودمند است. برای درمان سیاه سرفه، عصاره برگها و گلهای هلو موثر است.
شکوفههای درخت هلو برای درمان یبوست موثر واقع میشوند. برای این کار، مقداری از گلهای درخت هلو را در آب جوش ریخته و بعد از ۱۵ دقیقه حرارت ملایم آن را صاف کرده میل کنید. همچنین این دمنوش، درد اعصاب را تسکین میدهد.
گل ها، برگهای خشک شده و پوست درخت هلو تب بر هستند.
عصاره برگهای هلو برای از بین بردن کرمها و انگلهای دستگاه گوارش مفید هستند. دمنوش برگهای هلو برای سنگ کلیه و بیماریهای مجاری ادراری نیز سودمند هستند..
خواص شکوفه به
سردرد را برطرف میکند. مقوی معده است. سینه را صاف و تقویت میکند.
سرفه کودکان را برطرف میسازد.
برای درمان بی خوابی دم کرده گل را با آّب بهار نارنج مخلوط کرده و قبل از رفتن به رختخواب بنوشید.
۳۰ گرم گل به را در یک لیتر آبجوش ریخته و به مدت پنج دقیقه بگذارید تا دم بکشد.
جوشانده برگ درخت به ورم چشم را مداوا میکند.
زخمها را با جوشانده برگ به بشویید.
شکوفه لیمو ترش
اگر دمنوش شکوفه لیمو ترش را تهیه و روزانه یک تا دو فنجان چای شکوفه لیمو ترش را میل کنید که این برای فشار خون توصیه شده و درمان آن یک تا دو هفته به طول میانجامد تا اثرات خود را در تنظیم فشار خون نشان دهد.
گل محمدی
گیاه گل محمدی از عطر بی نظیری برخوردار است و دارای خواص دارویی بسیار خوبی میباشد، البته گل محمدی برای سلامتی، پوست و مو و زیبایی نیز مفید است.
گل محمدی برای کاهش چین و چروکهای پوستی
گل محمدی حاوی ویتامینها و آنتی اکسیدانهای مفید برای بدن از جمله ویتامین C است و انواع لکههای پوستی و چین و چروک را برطرف میکند. این گیاه یک اسکراب بسیار مفید برای لایه برداری از پوست، رفع چین و چروک، پاک کردن آرایش و برطرف کردن آلرژیهای پوستی است.
گل محمدی برای درمان التهابهای پوستی
این گیاه در مرطوبکنندگی پوست، رفع چروکهای صورت و درمان التهابهای پوستی بهویژه در پوستهای حساس و لطیف (مانند پوست نوزادان) مؤثر است؛ به همین دلیل در تولید صابون، لوسیونهای پاک کننده پوست، کرمها و لوسیونهای مرطوبکننده از گلاب و اسانس طبیعی این گل استفاده میکنند.
گلبرگهای گل محمدی یک مرطوبکننده پوست
روغنهای طبیعی گلبرگهای گل محمدی سبب حفظ رطوبت سلولهای پوست شده و برای هیدراتاسیون مفید هستند و خشکی پوست را برطرف میکنند.
پودر گلبرگهای گل محمدی برای آکنه و جوش
اگر مقداری پودر گلبرگ گل محمدی یا روغن گل محمدی یا گلاب را روی جوش و آکنه خود بمالید، جوش و آکنه شما درمان شده و التهاب ناشی از آکنه و جوش صورت کاهش مییابد.
خواص گل محمدی برای کاهش وزن و لاغری
چای گل محمدی نوشیدنی سالم و بدون کالری است که جایگزین خوبی برای نوشیدنیهای چاق کننده مانند قهوه خامهای و انواع نوشابهها و… دارد و از این رو تاثیر خوبی در لاغری میگذارد.
گل محمدی برای کاهش علائم قاعدگی و یائسگی
بانوان میتوانند برای کاهش علائم و مشکلات این دوره از دمنوش گل محمدی استفاده کنند.
رفع گرمازدگی
شربت گل محمدی در گذشته برای درمان بیماریهای گوارشی و تنفسی استفاده میگردید و علاوه بر آن برای رفع گرمازدگی نیز مؤثر است.
خاصیت تب بری
چای گل محمدی باعث کاهش دمای بدن شده و تب را کاهش میدهد و از تشدید عفونت جلوگیری میکند.
درمان اسهال خونی
نوشیدن دمنوش گل محمدی برای از بین بردن باکتریهای مضر در روده نیز میتواند مورد استفاده قرار بگیرد، افراد مبتلا به بیماریهایی مانند اسهال خونی و التهابهای دستگاه گوارش نیز میتوانند از مزایای این دمنوش استفاده کنند.
رفع بوی بد دهان
برای رفع بوی بد دهان میتوانید از آب گل سرخ استفاده کنید، به این ترتیب که با استفاده از آن قرقره کنید.
حفظ سلامت چشم
برای جلوگیری و غلبه بر مشکلات بهداشتی چشم مانند قرمزی یا سوزش میتوانید از آب گل محمدی استفاده کنید و چند قطره از آب آن را در چشم بچکانید.
مقابله با عفونت
چای گل محمدی دارای ویتامینهای B ۱، B ۲ و K، بتاکاروتن، بیوفلاونوئیدها، تاننها و پکتین است و سبب کاهش التهاب و مقابله با عفونت میشود.
تقویت دستگاه ایمنی
مصرف دمنوش این گل باعث افزایش سیستم ایمنی بدن شده و به این ترتیب فرد از ابتلا به بیماری هایی، چون سرماخوردگی، گلودرد و آنفلوانزا ایمن میماند. ویتامین C فراوان در چای گل محمدی با انواع عفونت مبارزه کرده و سبب درمان و تسکین گلو درد شده و به دفع خلط سینه و گلو کمک میکند و بیماریهای تنفسی را بهبود میبخشد.
عفونت دستگاه ادراری
گل محمدی به دلیل خاصیت دیورتیک، آنتی اکسیدانی و ضد باکتریایی سبب درمان عفونت دستگاه ادراری، کاهش التهاب مثانه و تسکین درد آن میشود؛ بنابراین نوشیدن روزانه ۳ یا ۴ فنجان چای گل محمدی بیماریهای عفونی دستگاه ادراری درمان میکند.
دمنوش گل محمدی برای پاکسازی کبد، رفع سنگ کلیه، تقویت کبد و جلوگیری از آرتریت وافسردگی هم توصیه شده است.
خواص شکوفه سیب درختی
درمان گیاهی ضعف قلب
آن را بکوبید و با شکر ساییده مخلوط کنید و بخورید. ناراحتیهای عصبی، ضعف قلب و ضعف عمومی بدن را درمان می کند.
درمان گیاهی سرفه
سی گرم از آن را در یک لیتر آب جوش دم کنید و به مرور بنوشید. سرفه را تسکین می دهد.
درمان گیاهی اخلاط
خوردن آن مخلوط با ادویه اخلاط متعفن را برطرف می کند.
درمان گیاهی اسهال
صد و بیست گرم خشک آن را پس از نیم کوب کردن در یک لیتر آب بخیسانید، بعددوازده دقیقه بجوشانید و دوازده دقیقه دم کنید، بعد آب آن را صاف کرده با عسل شیرین کنید و بعد از هر غذایک فنجان بنوشید. اسهال را درمان میکند.
درمان گیاهی روماتیسم
روماتیسم و نقرس را درمان میکند.
درمان گیاهی ناراحتیهای کلیه
ناراحتیهای کلیه که منجر به کاهش ادرار میشود را برطرف می سازد.
درمان گیاهی سنگ مثانه
هر روز ۵۰ گرم از آن را با ۵۰ گرم برگ درخت گلابی دم کنید و آب آن را بنوشید. سنگ کلیه و مثانه را درمان میکند.
داروی گیاهی خواب آور
آب جوشانده آن را بنوشید. خنک کننده، ضدانگل و خواب آور است.
در رایحه درمانی از اسانس، روغن یا عصاره فرّار گیاهان معطر برای درمان یا تسکین برخی اختلالات جسمی نیز استفاده میشود، این روغنها از چند طریق خوراکی، استنشاقی، تماس با پوست (ماساژ) و یا استفاده در حمام به جریان خون راه یافته، پس از اثربخشی از طریق سیستم ادراری یا بازدم دفع میشوند و اغلب قابلیت تجمع در بافتهای بدن را ندارند. به همین دلیل، جز در مورد بیمارانی با مشکلات کلیوی و کبدی، برای سایر افراد قابل استفاده اند.
بیشترین شکل استفاده از رایحه درمانی از طریق استنشاقی و همراه با ماساژ یا همان دست ورزی عضو مورد نظر با روغنهای معطر گیاهی است که با افزایش سطح اکسیژن و کمک به بهبود جریان خون و تحریک و تولید اندورفین سبب افزایش آستانه درد و کاهش درک فرد از درد میشود.
استفاده از روغنهای معطر قواعدی دارد که اگر رعایت نشود میتواند یک بیماری ساده را به بیماری خطرناکی تبدیل کند؛ بنابراین چنین روغنها و عصارههایی باید تحت نظر یک متخصص طب سنتی استعمال شوند.