تعریف و اجرایی سازی ۶ مأموریت راهبردی در سال ۱۴۰۰ باعث شد تا حوزه سلولهای بنیادی با قدرت بیشتری، به نقشه راه توسعه متعهد بماند.
»» تعریف مأموریتها متناسب با نیازهای کشور
در این زمینه، برنامههایی، چون حمایت از توسعه ظرفیت تولید محصولات اولویتدار و راهبردی و حمایت از تحقیق و توسعه طرحهای فناورانه در حوزههای مواد، تجهیزات و محصولات سلولی و پزشکی بازساختی انجام شد.
»» ارتقای فناوری در صنایع موجود و توسعه کسبوکارهای جدید دانشبنیان
این ماموریت، به عنوان یک اصل بنیادی، با اهتمام ویژهای از سوی ستاد مورد توجه قرار گرفت.
در این محور ماموریتی، برنامههای مهم و ساختارمندی، چون توسعه مراکز جامع سلولهای بنیادی و پزشکی بازساختی، حمایت از مراکز نوآوری، شتاب دهندهها و رویدادهای کارآفرینی و حمایت از شرکتهای صلاحیتدار مستقر در مراکز جامع، مراکز رشد و پارکهای علم و فناوری به انجام رسید.
»» توسعه بازار محصولات دانشبنیان
یکی از اقدامات موثر ستاد سلولهای بنیادی، وصل کردن محصولات و دستاوردهای شرکتهای دانشبنیان، به بازار بوده است. اقدامی که علاوه بر تولید ثروت برای این شرکتها و توانمندتر کردن اقتصاد دانشبنیان، به غنای بازار این محصولات و پوشش نیازهای مردم و نهادهای مختلف کمک فراوان کرده است.
در جهت نیل به این مهم، اقداماتی، چون حمایت از توسعه کمی و کیفی مراکز سلولدرمانی و پیوند با هدف گسترش خدمات سلولی به ویژه گردشگری سلامت، حمایت از محصولات پزشکی بازساختی و سلولی آماده ورود به بازار و عرضه دانش و فناوری در سطح ملی و بینالمللی و حمایت از کارآزماییهای بالینی در جهت اخذ مجوزهای ورود به بازار صورت گرفت.
»» حمایت از دستیابی به مرجعیت علمی
یکی از نیازهای راهبردی ستاد توسعه علوم و فناوریهای سلولهای بنیادی، توسعه علوم با نگاهی به چشمانداز علمی در این حوزه است که به گسترش دامنه فعالیتهای این ستاد و دسترسی به دانش و دستاوردهای نوین میانجامد.
در این زمینه، فعالیتهایی، چون حمایت از طرحهای توسعه فناوری دانشگاهی، حمایت از توسعه فعالیتهای شبکه ملی مدلسازی حیوانی و تحقیقات درونتنی، مرکز تولید فرآوردههای ژنی پژوهشگاه رویان به انجام رسیده است.
»» ترویج و فرهنگسازی
یکی از دغدغههای همیشگی ستاد سلولهای بنیادی، ترویج و فرهنگسازی علم، فناوری و کارآفرینی است تا به این ترتیب، زیستبوم فناوری در این حوزه با توسعه کمی و کیفی، زمینه ساز فعالیتهای بیشتر شود.
در این زمینه راهبردی و زیرساختی، در سال ۱۴۰۰ فعالیتهایی مانند حمایت از المپیادهای دانشجویی و دانشآموزی و حمایت و تجهیز پژوهشسراهای دانشآموزی به انجام رسیده است.
»» همکاریهای علمی و فناوری بینالمللی
یکی از راههای توسعه در هر دانشی، بهرهمندی از آخرین الگوهای علمی جهان و ارتباط با موسسات و دانشمندان آن حوزه است. ضمن آنکه این تبادل علمی، علاوه بر انتقال دانش، زمینهساز صادرات محصولات و دستاوردهای بومی را به کشورهای دیگر فراهم میآورد.
در این زمینه، تقویت توان صادرات و انتقال فناوری در حوزه سلولهای بنیادی با همکاری مرکز تعاملات بینالمللی علم و فناوری و متخصصان و کارآفرینیان ایرانی خارج از کشور به شکل جدی انجام شده است و در آینده نیز با حساسیت بیشتری دنیال خواهد شد.