سامانه نرم افزاری سرو، مطالعات شبکه قدرت و تنظیم تجهیزات کنترلی و حفاظتی است که در بستر وب پیاده سازی شده است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما؛ بررسی حوادث شبکه انتقال کشور نشان میدهد که بسیاری از حوادث مهم و گسترش یافته، ناشی از بهره برداری ناآگاهانه در شبکه برق است. به همین دلیل ضروری است نرم افزارهای مطالعات شبکه با دقت بالا وجود داشته باشد تا بتوان بر اساس آن شبکه برق را راهبری کرد، اما متاسفانه نرم افزارهای تجاری موجود بومی نبوده و هزینههای زیادی دارد. همچنین، به دلیل مسایل امنیتی استفاده از چنین نرم افزارهایی همواره نگرانیهای امنیتی سایبری به همراه داشته است. علاوه بر این، تنظیم تجهیزات حفاظتی کنترلی در شبکه قدرت همواره با چالشهای اساسی مواجه بوده است.
تیم تحقیق و توسعه شرکت دانش بنیان الکترونیک سازان فن آریا با همکاری محققان آزمایشگاه تحلیل حوادث شبکه برق دانشگاه تهران، طی یک پروژه تحقیقاتی - صنعتی ۵ ساله موفق به طراحی و ساخت مجموعه نرم افزارهای تخصصی مطالعات سیستمهای قدرت با نام سامانه سرو شده اند.
مهمترین ویژگیهای این نرم افزار به شرح زیر است:
مطالعات پخش بار: هدف از این ابزار مطالعاتی، ارزیابی وضعیت پخش توان در خطوط شبکه و ولتاژ نقاط مختلف شبکه است که بهره بردار شبکه و مراکز کنترل بتوانند شبکه را با دید وسیع و بصورت آگاهانه بهره برداری نمایند.
مطالعات اتصال کوتاه متقارن/نامتقارن: هدف از این ابزار مطالعاتی، محاسبه سطح اتصال کوتاه نقاط مختلف شبکه جهت اطمینان از کفایت تجهیزات شبکه در شرایط بروز خطا و تحمل شرایط اتصال کوتاه است.
مطالعات پایداری گذرا: هدف از این ابزار مطالعاتی ارزیابی پایداری شبکه قدرت در شرایط بروز خطا است.
ماژول تنظیم تجهیزات حفاظتی شبکه: تمام تجهیزات شبکه برق قدرت دارای هشدار دهندههایی است که قسمتهای مختلف را در شرایط بروز حادثه، از شبکه جدا میکنند. تنظیم این تجهیزات حفاظتی به دلیل تنوع سازنده و تنوع پارامترها پیچیدگی مضاعفی دارند. بعضا برای یک تجهیز نیاز است ۳۰۰ پارامتر تنظیم شود. هدف از این ابزار مطالعاتی، تنظیم خودکار و اتوماتیک تجهیزات حفاظتی شبکه براساس ساختار پیچیده شبکه قدرت است.
بررسی کفایت تجهیزات اندازه گیری شبکه قدرت: هدف از این ابزار مطالعاتی اطمینان از کفایت مطلوب تجهیزات اندازه گیری جهت اطمینان از صحت عملکرد تجهیزات حفاظتی است.
این سامانه این قابلیت را دارد که در مطالعات نزدیک به زمان واقعی و آنلاین نیز استفاده شود.