محققان برای اولین بار توانستند آلودگی ریزپلاستیکها را در خون انسان شناسایی کنند.
اگرچه هنوز اثرات ریزپلاستیکها بر سلامت انسان به طور دقیق مشخص نشده است، اما محققان ابراز نگرانی کردهاند که این ذرات ریز میتوانند تهدیدی برای سلولها باشند؛ همانطور که ورود ذرات آلودگی هوا به بدن انسان هر ساله جان میلیونها انسانها را در سراسر جهان میگیرد.
بر اساس گزارش گاردین، سالانه حجم زیادی از زبالههای پلاستیکی در محیطزیست رها میشود و ردپای ریزپلاستیکها را میتوان در جای جای این سیاره آبی، از قله اورست گرفته تا اعماق اقیانوسها مشاهده کرد.
این ذرات ریز اغلب از طریق آب و غذا وارد بدن میشوند و در آزمایشهایی که روی خون این ۲۲ نفر صورت گرفت، ریزپلاستیکها در خون ۱۷ نفر از آنها کشف شد. نیمی از نمونههای خون حاوی پلاستیکهای PET بودند که این روزها در ساخت بطریهای نوشابه، مورد استفاده قرار میگیرد.
همچنین یک سوم از نمونهها نیز شامل پلی استایرن بودند که در بستهبندی مواد غذایی و دیگر محصولات بهکار میرود. در یک چهارم نمونههای خون نیز پلی اتیلن شناسایی شد که از آن برای تولید کیسههای پلاستیکی استفاده میشود.
پروفسور دیک واتاک، پژوهشگر دانشگاه Vrije Universiteit Amsterdam هلند در این رابطه گفت: منطقی است که نگران باشیم چراکه این ذرات ریز در بدن وجود دارند و توسط خون به سراسر بدن حمل میشوند.
وی گفت در پژوهشهای قبلی روی مدفوع نوزادان مشخص شد که ریزپلاستیکها در نوزدان در برابر بزرگسالان تا ۱۰ برابر بیشتر است و دلیل آن نیز استفاده از بطریهای پلاستیکی برای تغذیه کودکان است که روزانه میلیونها ذره ریز پلاستیکی از این طریق وارد بدن آنها میشود.
واتاک ادامه داد که مقدار و نوع این ریزپلاستیکها بین نمونههای خون افراد به طور قابلتوجهی متفاوت است که میتواند میزان قرارگیری افراد در معرض انواع محصولات پلاستیکی از قبیل لیوانها یا ماسکهای پلاستیکی صورت را نشان دهد.
جو رویل، بنیانگذار موسسه خیریه Common Sea میگوید: تولید پلاستیک تا سال ۲۰۴۰ تا دوبرابر افزایش خواهد یافت. ما حق داریم که بدانیم که این پلاستیکها با بدنمان چه کار میکنند. این نهاد خواستار اختصاص بودجه بیشتر برای تحقیق و بررسی پیرامون اثرات ریزپلاستیکها در بدن انسان است.
نتایج یک پژوهش مرتبط نیز نشان داد که ریزپلاستیکها میتوانند به غشای خارجی گلبولهای قرمز بچسبند و ممکن است توانایی آنها در انتقال اکسیژن را محدود کنند.
مترجم: مرتضی یعقوبی عزیزی