در تعطیلات سال جدید بسیاری بار سفر میبندند و راهی شهرها و روستاهای مختلف میشوند؛ اما رعایت برخی نکات ایمنی و بهداشت، سفر خاطره انگیزتری را رقم خواهد زد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز خوزستان ، سفر و انجام مسافرت، به علت استراحت کم، خستگی راه، تغییر شرایط آب و هوایی و تهیه آب و مواد غذایی از منابع گوناگون در شهرها و روستاهای مختلف مسیر سفر، کاهش مقاومت بدن را به همراه دارد و از طرفی مسافر بیش از سایر مواقع در معرض بیماریها قرار میگیرد و عوامل خطر آفرین بیش از همیشه او را احاطه میکنند.
رعایت نکات ایمنی و بهداشتی ضرورت بیشتری پیدا میکند و بابد حساسیت بیشتری به موضوع سلامت خود داشته باشیم.
توصیههایی را که در سفر باید به آن توجه کرد مجموعه دستورات بهداشتی در حوزه خوردنیها و آشامیدنیهاست.
البته رعایت بهداشت فردی و عمومی، به ویژه مکانهای عمومی مثل تفرجگاهها، بوستانها و ... امری واضح و ضروری است که در ادامه این گزارش توصیههای کاربردی و مهم بهداشت در سفر را بیان میکنیم.
باید توجه داشته باشیم که در مسافرت مواد غذایی مورد نیاز خود را از فروشگاههای معتبر تهیه کرده و قبل از خرید مواد غذایی بستهبندی شده، به وضعیت سلامت ماده خریداری شده توجه کنیم.
در این راستا باید از درج شماره پروانه ساخت و سپری نشدن تاریخ انقضای مصرف آن اطمینان حاصل کنید؛ ضمن اینکه باید به پروانه صادر شده از سازمان غذا و دارو و نشانی کامل محل تولید محصول نیز توجه داشته باشیم.
از خرید هرگونه ماده غذایی، از فروشندگان دورهگرد جدا بپرهیزید.
باید از خرید کنسرو مواد غذایی و نظائر آن مانند کنسرو ماهی و انواع کمپوتها که متورم، زنگ زده یا ضربه خورده هستند، پرهیز شود.
از خرید پنیر تازه محلی خودداری کنید. قبل از مصرف کنسرو به مدت ۲۰ دقیقه آن را در آب جوش قرار دهید.
توجه داشته باشید آلودگی کنسرو به سم کشنده و مرگآور بوتولیسم هیچ گونه علامتی (مانند بادکردگی قوطی) ندارد و فقط با حرارت میتوان آن را خنثی کرد.
هنگام مسافرت خرید محصولات کوچک غذایی به دلیل اینکه سعی داریم مقوار کمتری از مواد مختلف را مصرف کنیم زیادتر میشود؛ در نتیجه باید از مصرف باقیمانده مواد غذایی پاستوریزه که پس از باز شدن درب ظرف، در خارج از یخچال نگهداری شده، خودداری کنید.
از خرید خشکبار و آجیل که آثار آفت زدگی، رطوبت و کهنگی در آنها دیده میشود، پرهیز کنید.
هنگام خوردن غذا در رستورانهای بین راهی و نیز رستورانهای شهری و روستایی حتی الامکان از مصرف سالاد و سبزیجات در رستورانها خودداری کنید.
اگر در منطقهای هوس استفاده از سبزیجات محلی آن منطقه را کردید باید بدانید سالم سازی سبزیجات در چهار مرحله پاکسازی، انگل زدایی، گندزدایی و شستوشو انجام میشود.
میوهجاتی را که در مسیر سفر خریداری میکنید، با آب تمیز و بهداشتی، یکی یکی و به دقت بشویید.
در صورت نیاز به گوشت تازه، حتما آن را از فروشگاههای معتبر و گوشت دارای مُهر نظارت دامپزشکی و مرغ و ماهی را فقط از فروشگاههای مواد پروتئینی تهیه کنید.
سعی کنید بلافاصله پس از صرف غذا ظروف خود را با آب سالم و بهداشتی بشویید؛ اما باید بدانید بهترین راه حل برای ظروف در سفر در صورتی که شستن آنها به آسانی مقدور نیست، استفاده از ظروف یکبار مصرف است.
مواد غذایی را در طول مسیر در خودروی خود، از نور و حرارت مستقیم دور نگه دارید.
آب آشامیدنی خود را از منابع مطمئن تهیه کنید و از نوشیدن آب آشامیدنی غیر مطمئن مانند آب رودخانهها، آب آبیاری فضای سبز و ... جداً خودداری شود.
در صورت عدم دسترسی به آب سالم و مطمئن باید قبل از مصرف آب بهرهبرداری شده از چشمهها و مسیلها یا قنوات را به مدت پنج تا ده دقیقه جوشانید یا از آب معدنی استفاده کنید.
از خرید و مصرف یخ غیر بهداشتی و یخ قالبی خودداری کنید. در صورت خرید یخ آن را با آب سالم شستوشو بشویید. به علائم هشداردهنده و تابلوهای راهنمای آب آشامیدنی یا غیر آشامیدنی توجه کرده و این موضوع را به کودکان خود آموزش دهید.
برای شستن ظروف و البسه حتما از آب سالم استفاده کنید. شستوشو در آب جوی و رودخانه خطر آلودگی بیشتری را به دنبال دارد؛ در نتیجه فکر نکنید فقط صرف شستن ظروف کافی است و نظافت لازم صورت گرفته است.
از پراکندگی زباله در محیط اطراف و تخلیه آن در معابر، کانال و حاشیه خیابانها و زمینهای متروکه جداً خودداری کنید.
زبالههای خود را در طول سفر، در کیسههای نایلون نگهداری و در اولین سطل زباله شهری بریزید؛ نه اینکه آن را در کنار جاده یا در دل طبیعت رها سازید.
باید بدانید سیگار کشیدن در مراکز زیارتی، اماکن عمومی و وسایل نقلیه همگانی جملگی تجاوز به حقوق عمومی جامعه محسوب میشود و از نظر قانونی نیز ممنوع است؛ از این عمل غیر اخلاقی جدا خودداری کنید.
از تعویض روغن در حاشیه جادهها و ییلاقها جدا خودداری کنید.
همواره در مسافرت، صابون به ویژه صابون مایع همراه داشته باشید و پس از سرویس بهداشتی و قبل از مصرف هرنوع مواد غذایی، دستهای خود را با آب و صابون بشویید.
قبل از تشرف به اماکن زیارتی، پاها را شسته و از جوراب نخی تمیز استفاده کنید. تا حد امکان قبل از رفتن به مکانهای زیارتی از سرویس بهداشتی هتل یا محل اقامت خود استفاده کنید.
جهت پیشگیری از بیماریهای پوستی، هنگام اقامت در هتل، حتی الامکان از ملافه و وسایل شخصی استفاده کنید.
شاید در طول مسیر و حرکت با خودروی شخصی تمایل به مطالعه داشته باشید؛ اما باید بدانید مطالعه در داخل وسیله نقلیه در حال حرکت، موجب خستگی چشم و وارد شدن آسیب جدی به آن میشود.
در حمل و نگهداری وسایل آتش زا و گازسوز مانند کپسول پیک نیک دقت کنید ، انجام معاینه فنی خودرو قبل از سفر را هرگز فراموش نکنید ، استفاده از کمربند ایمنی مخصوص بزرگسالان برای کودکان خطرناک است و بهتر است از کمربند ایمنی و صندلی ویژه کودک استفاده شود.
بیشتر بخوانید : ۲۰ توصیه برای حفظ سلامتی در نوروز
ایستادن کودک روی صندلی خودروی در حال حرکت خطرناک است ، به کودکان توصیه کنید هرگز دست یا سرخود را از شیشه خودرو بیرون نیاورند . به محض احساس خستگی و خواب آلودگی در محل مناسبی توقف کرده و استراحت کنید. سرعت عامل کلیدی حوادث ترافیکی است؛ با کنترل سرعت و رعایت فاصله مجاز از خودروی جلویی از این حوادث پیشگیری کنید.