شهرستان میاندورود یکی از شهرهای توریستی استان مازندران است که جاذبههای طبیعی و تاریخی فراوانی برای گردشگران در تعطیلات نوروزی است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیمای مرکز مازندران،شهرستان میاندورود به دلیل نزدیک بودن به دریا و جنگل دارای آب و هوای معتدل و مرطوب است که اصلیترین وجه حاصل از آن، حاصل خیزی خاک و سلامت محصولات و فراوردهای کشاورزی و دامی است.
حدود ۲۰ هزار هکتار از اراضی میاندورود به باغاتی اختصاص دارند که به سبب هوای بارانی و معتدل منطقهای از باردهی و کیفیت مطلوبی برخوردارند، تنوع محصولات این باغها نیز نشانگر قابلیتهای اقلیمی شهرستان و تاثیر آن بر امور کشاورزی و باغداری است.
این شهرستان دارای دو بخش به نام بخش مرکزی به مرکزیت شهر سورک، دارای سه دهستان به نامهای دهستان کوهدشت شرقی، دهستان میاندورود بزرگ و دهستان کوهدشت غربی و بخش گهرباران به مرکزیت روستای طبقده با دو دهستان به نامهای دهستان گهرباران شمالی و دهستان گهرباران جنوبی میباشد.
پیشینه تاریخی
مازندران که در سوابق دیر پای تاریخ نگاری این بخش از قاره کهن، علائم و مستنداتی کهن و باستانی دارد، در برخی از مناطق خود نیز از تاریخی غنیتر و قدیمیتر برخوردار است که میاندورود، یکی از برجستهترین آنها است.
رجوع به منابع تاریخ نگاری ایرانی همچون کتاب «کلیله و دمنه» و تاریخ نویسی یونانی همچون کتاب «تاریخ هرودوت» راهنمای عملی و مناسب ما به سوی گره گشایی و رازگشایی از سوابق دیرین جلگه آبرفتی مجاور دریای مازندران است که البّته دقت در متون کتبی همچون «مادها در سرزمین مارها» و یا «از فنیقیه تا طبرستان» بخوبی روشنگر جایگاه و نقش میاندرود است.
وجه تسمیه نام زیبای «میان دو رود» در حقیقت اشاره به موقعیت جغرافیایی کم نظیری دارد که این منطقه در آن واقع شده است. میاندرود، میانِ دو رود «تجن» و «نکارود» قرار گرفته است.
برابر برخی از اسناد و کتب موجود، این منطقه از دیرباز جزء مناطق امن برای خاندان اهل بیت و شیعیان آنها به شمار میرفته است. به گواهی تاریخ، بسیاری از شیعیانی که در دورانهای گذشته و بر اثر فشار حاکمان و سرداران ضد شیعه متواری میگردیده اند، یکی از مناطق کاملاً امن خود را، این نقطه از دیار طبرستان میدانسته اند.
سورَک یکی از شهرهای استان مازندران ایران است. این شهر مرکز شهرستان میاندورود است. روستای سورک در ۱۵ دی ۱۳۷۵ تبدیل به شهر ودرسال۱۳۷۶شهرداری آن تأسیس گردید. سورک در ۱۲ کیلومتری شرق ساری واقع است. این شهر از غرب با شهرستان نکاهمسایه میباشد و در فاصلهٔ حدوداً ۳۰ کیلومتری بهشهر قرار دارد. در شمال این شهر دریای مازندران و ساحل گهرباران قرار دارد. مردم سورک به زبان مازندرانی گویش میکنند. مردم این شهر مسلمان و پیرو مذهب شیعه اثنی عشری میباشند.
محصولات کشاورزی سورک برنج، مرکبات و توتون میباشد. بخش عمدهٔ کشاورزی منطقه مربوط به شالیزارهای برنج و باغات مرکبات میباشد. البته به تدریج از وسعت مزارع کاسته و تبدیل به اراضی غیر زراعی و عمدتاً مسکونی میشود.
وجه تسمیه
شکل و تلفظ صحیح کلمه «سورِک» به صورت «SUREK» است. واژهی (سور) یک واژه کهن اوستایی است که اصل آن (سوئیرا) میباشد به معنای جشن و سرور. البته وجه دیگری نیز برای این واژه قائل شده اند که در آن سور به معنی گل سرخ به کار گرفته شده است از آنجاییکه سورک در گذشتهای نه چندان دور مرکز تولید انار بوده است، در فصل شکوفه دادن درختان انار همه جا به رنگ سرخ در میآمده است.
جاذبههای تاریخی میاندورود
روستای اوسا یکی از روستاهای شهرستان میاندرود میباشد که در جنوب میاندرود واقع شده است که با مرکز شهر حدودا ۱۰ کیلومتر فاصله دارد. اوسا در لغت به معنای مانند آب میباشد که بخاطر فراوانی آب به این نام معروف است شغل اصلی مردم این روستا باغداری، کشاورزی و دامداری میباشد.
بیشتر محصولات این روستا مرکبات، سیاه ریشه، گندم، جو و کلزا است. صنایع دستی از دیرباز رونق خاصی داشته است و حتی امروزه با گذر زمان هنوز هم رونق خود را دارد. لاک تراشی و قالی بافی از صنایع دستی این روستا محسوب میشود.
وجود بقعه امامزاده علی اکبر مانند نگینی در روستای اوسا میدرخشد که از دیرباز مورد توجه این اهالی بوده است. اوسا میتواند با وجود مناظر زیبا و چشم اندازی که دارد قطب گردشگری مناسبی در منطقه باشد.
مقبره امام زاده علی اکبر روستای اوسا
این آرامگاه در ۲۲ کیلومتری خاوری شهر ساری و پس از روستای دارابکلا واقع شده است. بنای اصلی بقعه ۴ ضلعی به ابعاد ۸ در ۸ متر است که میان هر ضلع طاق نمایی با طاق شکسته زدند.
تیزی چهار کنج بنا را با تبدیل کردن هلال گرفته اند. با پر کردن چهار کنج بالای بنا ۴ ضلعی را تبدیل به ۸ ضلعی کردند و گنبد رک را بر پایه ایی ۸ ضلعی بنا کرده اند. این پایه در حدود ۱.۵۰ متر بلندی دارد. در هر بدنه ۴ ضلعی در قسمت بالا زیر پایه گنبد ۱۳ قرنیس سینه کفتری میباشد؛ که بالای هر دوتای آنها قرنیس کوچکتری از آجر ساخته اند.
از داخل ۴ ضلعی را با افزودن ۴ گوشواره به دایره تبدیل کرده وگنبدی عرقچینی بر آن زدند. داخل بنا گچکاری است وطاقنماها وطاقچههای متعددی دارد.
مسجدی متصل به بناست که بعدا به بنا افزوده شده است ودر سالهای اخیر تعمیرات اساسی بر آن صورت گرفته است. اطراف بقعه که بر بالای بلندی است گورستان قدیمی و عمومی روستا است؛ که بر یکی از سنگها تاریخ ۱۲۱۳ ه. ق خوانده میشود زمین این زیارتگاه حدود ۱.۵ هکتار است.
سطح بیرونی بنا در دودوره به وسیله ملات ساروج (لایه اول به رنگ زرد ولایه دوم به رنگ طوسی) پوشانده شده ودر سالهای اخیر نیز خود گنبد به وسیله اندود سیمان پوشیده شده که ضربه مهلکی به این آثار فرهنگی زده است. تزیینات گچبری بسیار ضعیف با رنگ آمیزی تند در دوطرف در ورودی بقعه دیده میشود که مربوط به دوران اخیر است.
جاذبههای گردشگری میاندورود
پناهگاه حیات وحش دشت ناز
پناهگاه حیات وحش دشت ناز با ۵۵ هکتار وسعت در ۳۵ کیلومتری شمال شرق میاندرود قراردارد و مسیر دسترسی آسفالته آن در ۱۲ کیلومتری میاندرود به بهشهر در سه راهی اسلامآباد از جاده اصلی جدا شده و پس از طی مسافت ۲۳ کیلومتر به مکان مذکور میرسد. فضای جنگلی جلگهای آن از سال ۱۳۴۶ بهصورت محل تکثیر گوزن زرد خالدار ایرانی در آمده است. در دشت ناز علاقمندان به طبیعت و حیات وحش صرفا با مجوز سازمان محیط زیست میتوانند به تماشای گوزن و پرندگان زیبا نظیر قرقاول و کبوتران بپردازند.
در این پناهگاه ضمن حفاظت و نگهداری گوزن زرد ایرانی که تعلیف آنها دستی صورت میگیرد همه ساله تعدادی از گوزنهای تولیدشده را به زیستگاههای اصلی، یعنی حواشی رودخانه دز و کارون منتقل میکنند. تعدادی از گوزنهای این پناهگاه به جزیره اشک در دریاچه ارومیه نیز انتقال داده شدهاند. پیرامون این پناهگاه حصارکشی شده است و گوزنها را از پشت دیوارهای سیمی میتوان مشاهده کرد.
این پناهگاه زیستگاه یکی از نادرترین گونههای گوزن در جهان، یعنی گوزن زرد ایرانی است. عوامل تهدید کننده: از مهمترین عوامل تهدید میتوان از اقزایش گونه گوزن زرد که خطری بالقوه برای گونههای اندمیک منطقه به حساب میآید نام برد.
ویژگیهای منطقه وجود دریای سحرانگیز گهرباران و دامنههای آرامش بخش و روح افزای کوههای البرز و نیز جنگل سرسبز و فرح انگیز میاندرود به همراه حدود ۲۷ نقطۀ ثبت شدۀ گردشگری، از قابلیتهای فراوان این منطقه در توریسم است.
این منطقه کوهستانی که از جنگلهای هیرکانی پوشیده شده است یکی از منحصربهفردترین اکوسیستمهای طبیعی کشور را دارا میباشد. وجود بیش از۴۴۷ گونه گیاهی خود مبین این موضوع است. از گونههای مهم گیاهی میتوان از ممرز؛ راش؛ توسکا؛ انجیلی و لیلکی و از گونههای مهم جانوری میتوان از گوزن زرد؛ مرال؛ شوکا؛ گربه جنگلی و قرقاول نام برد.
پناهگاه حیات وحش سمسکنده
پناهگاه حیات وحش سمسکنده، منطقهای با ۱۰۰۰ هکتار مساحت، در ۵ کیلومتری جنوب شرق میاندورود واقع شده و مسیر دسترسی آن از میاندورود تا سمسکنده بوده در ادامه با یک جاده روستایی به داخل محوطه راه مییابد. پوشش گیاهی آن گونههای جنگلی و جلگهای بوده و قسمتی از آن مانند دشتناز به عنوان زیستگاه گوزن زرد ایرانی مورد بهرهبرداری قرار گرفته است.
آبشار آنجیلامن سنه کوه ناشناخته طبیعت میاندورود
با آغاز سال جدید و ایام نوروز مردم ایران از این تعطیلات نهایت استفاده را میکنند و با خانواده به سفر رفته و یا به مناطق دیدنی نزدیک محل زندگی خود میروند.
جنگل میاندورود با شیب بسیار ملایم و داشتن جاده بین جنگلی، چشمههای متعدد، درختان متنوع و آبشارهای زیبا همواره محل حضور مسافران بوده است، اما هنوز نقاط مختلف این جنگل برای مردم ناشناخته است.
یکی از این مناطق آبشار انجیلامن روستای سنه کوه است که بهصورت فصلی با بارش باران و برف نمای خود را تغییر میدهد.
این آبشار در فاصله ۳ کیلومتری روستای سنه کوه و ۲۵ کیلومتری مرکز شهرستان قرار دارد و بهدلیل وجود این آبشار در حاشیه جاده، محل حضور مسافران و عکاسان برای ثبت و گرفتن عکس یادگاری است.
این آبشار بیش از ۸ متر ارتفاع دارد و سنگهای لایهای زیر آن و خالی بودن پشت آبشار نمای زیبایی به آن داده است.
محیط مفرح و دره زیبای انجیلامن هم در کنارش برای یک روز خوب و دلچسب در تمام فصول قابل دیدن است.
چشمه مازیار و آبشار مازیار در جنگل میاندورود و در فاصله ۱۳ کیلومتری از روستای دارابکلا قرار دارد که محل تامین آب کشاورزی بخشی از کشاورزان روستاهای مرسم، اوسا و دارابکلا است و همچنین محل حضور مسافران و گردشگران است.
از دیگر جاذبهها
از دیگر جاذبههای میتوان به دریای سحرانگیز گهرباران و دامنههای آرامش بخش و روح افزای کوههای البرز و نیز جنگل سرسبز میاندورود، منطقه نمونه گردشگری برکه و برج آرامگاهی امامزاده علی اکبر اوسا اشاره کرد.