برگزاری نشست یمنی- یمنی در ریاض آن هم در حالیکه عربستان با تشکیل ائتلاف سعودی طرف اصلی حمله نظامی به یمن است چیزی جز فرار از پیامدهای تجاوز و انداختن توپ در زمین گروههای یمنی نیست.
عربستان در 26 مارس 2015 با تشکیل ائتلافی از چند کشور عربی متحد خود تجاوز نظامی به یمن را تحت عنوان طوفان قاطعیت به اجرا گذاشت با این هدف که دولت دست نشانده و مستعفی وفراری منصور هادی را بار دیگر به قدرت برساند و با از بین بردن انصارالله از مشارکت حوثی ها در ساختار سیاسی این کشور جلوگیری نماید.
محمدبن سلمان وزیر دفاع وقت و ولیعهد فعلی عربستان در آن مقطع با دستور آغاز عملیات طوفان قاطعیت تصور می کرد ظرف چند هفته صنعا را به تصرف خود در خواهد آورد و هادی را به قدرت خواهد نشاند. اما علی رغم محاصره زمینی, هوایی و دریایی یمن, با گذشت زمان وپایداری حوثی ها جنگ که در حال ورود به هشتمین سال خود است به عمق خاک عربستان کشیده شد.
عربستان که در میدان نبردها چیزی به دست نیاورده است اکنون در مرحله ای قرار دارد که می داند برنده جنگ نیست و ناچار است جنگ رابه پایان برساند چرا که هدف قرار گرفتن تاسیسات نفتی به ویژه آرامکو در عمق خاک این کشور و احتمال بروز حملاتی شبیه حملات سال 2019 به پالایشگاههای آرامکو در بقیق و خریص که 5 میلیون بشکه از تولید نفت این کشور را کاهش دادبه شدت اقتصاد وابسته به نفت سعودی ها را تحت تاثیر قرار خواهد داد و با توجه به جنگ اوکراین و تحریم روسیه, نیاز بازار به انرژی روز افزون و فشارها بر عربستان برای پایان دادن جنگ بیشتر خواهد شد.
این در حالی است که با وخامت حال ملک سلمان هر آن احتمال دارد که مرگ او به جنگ قدرت در داخل منجر شود که مدیریت این دو موضوع از توان محمد بن سلمان خارج است.
از سویی این تهدید از سوی غرب وجود دارد که پس از پاسخ منفی عربستان به درخواست افزایش تولید نفت به دلیل تحریم روسیه, محمدبن سلمان با خشم دولت بایدن روبرو شده و مقام های فعلی امریکا از تغییرات احتمالی پس از سلمان از رقبای او حمایت یا اموال سعودی ها را با توجه به پرونده هایی که در زمینه حقوق بشری یا جنایت جنگی در یمن دارند مصادره کنند.
در چنین شرایطی طرح نشست یمنی– یمنی در ریاض از سوی شورای همکاری خلیج فارس که رهبری آن را عربستان به عهده دارد چیزی جز فرار از پیامدهای جنگ, دستاوردهای هر چند اندک سیاسی وتوجه به اوضاع داخلی نیست.
به نظر می رسد با توجه به همین واقعیت هاست که دولت نجات ملی یمن با این پیشنهاد مخالف و تصریح کرد که عربستان و اعضای این شورا مانند امارات عملا در حال جنگ با یمن هستند و نمی توانند نقش میانجی را بازی کنند.
از سویی یمن در حال حاضر همچنان در محاصره زمینی , هوایی ودریایی عربستان و ائتلاف تحت امرش قرار دارد و بر این اساس چگونه می تواند نقش یک میانجی بی طرف را بازی کند؟
بر همین اساس صنعا شروط سه گانه ای را برای مذاکرات اعلام کرده که نخستین آن متوقف کردن تجاوز دوم لغو محاصره یمن و سوم مشخص کردن یک کشور بی طرف برای برگزاری گفتگوهاست.
------------------------------------------
رضا محمدمراد