به گزارش خبرگزاري صداو سيما، محوطه تاریخی و فرهنگی بیستون که از جاهای دیدنی کرمانشاه به شمار میرود، در سال ۱۳۸۱ در فهرست آثار ملی ایران قرار گرفت و کتیبه و سنگنوشته داریوش هخامنشی در سال ۱۳۸۵ به فهرست آثار جهانی یونسکو اضافه شد. با این حال، ارزش و اهمیت بیستون را میتوان تا دوره پارینهسنگی دنبال کرد؛ بهویژه که غارها و پناهگاههای صخرهای بیستون بر این موضوع صحه میگذارند که این منطقه جزو مهمترین سکونتگاههای زاگرس بوده است.
مجموعه بیستون با وسعت ۱،۶۵۰ هکتار از نظر تاریخی، طبیعی و زیست محیطی دارای تنوع و ارزش زیادی است؛ اما آنچه باعث شهرت جهانی بیستون شده، کتیبه داریوش کبیر متعلق به ۵۲۰ سال پیش از میلاد است.
این مجموعه تاکنون ۲۸ اثر ثبتشده در آثار ملی و جهانی را در خود جای داده است که از آن جمله میتوان به غار شکارچیان، غار مَر دودر، سراب بیستون، غار مر تاریک، نیایشگاه مادی، سنگ بلاش، نقشبرجسته مهرداد اشکانی، نقشبرجسته گودرز، فرهاد تراش، کاروانسرای ایلخانی، پل بیستون و ... اشاره کرد. این آثار بیبدیل و ارزشمند از اسناد مهم تاریخ ایران به شمار میروند.
جالب است بدانید که در دامنه کوه بیستون، قطعهسنگهای تراشخوردهای از جنس سنگ آهک بهصورت پراکنده پخش شدهاند که بهشکل مکعبمستطیل و مکعبمربع هستند. مشابه این قطعهسنگها در سازههای نیمهکاره عصر ساسانی همچون فرهاد تراش و پل خسرو دیده میشود. علاوه بر تکنیک تراش این بلوکها، علائم حجاران نیز به سبک زمان ساسانی است.