مدیر مرکز مطالعات آسیا، اروپا و روسیه گفت: چین تا کنون از محکوم کردن حمله روسیه به اوکراین خودداری کرده است و به خرید نفت و گاز از روسیه ادامه میدهد.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما؛ ”ترزا فالن“ مدیر مرکز مطالعات آسیا، اروپا و روسیه در گفتگو با شبکه تلویزیونی ”بی بی سی“ (انگلیسی) گفت: تحریم چین به علت موضوع همکاری این کشور با روسیه کار آسانی نیست.
در ابتدا، مجری این شبکه تلویزیونی گفت: در حالی که هم اکنون غرب به وضع تحریمهای سخت ضد روسیه ادامه میدهد به دنبال حمایت اقتصاد دوم جهان است، اما به هر حال چین تا کنون از محکوم کردن حمله روسیه به اوکراین خودداری کرده است و به خرید نفت و گاز از روسیه ادامه میدهد. جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا به همتای چینی خود هشدار داده است که اگر پکن کمک به مسکو را انتخاب کند، آنگاه پیامدهایی برایش به همراه خواهد داشت.
مدیر مرکز مطالعات آسیا، اروپا و روسیه، گفت: به نظرم چینیها تلاش میکنند که با دقت در وضعیت دفاعی باشند و نمیخواهند به پوتین زیاد نزدیک شوند. آنها نمیخواهند که بازار در اروپا و آسیا را آشفته کنند. اما به نظرم پس از دیدار و تماس تلفنی اخیر میان رئیس جمهور بایدن با همتای چینی او، وضعیت تا اندازهای مشکل زا شده است. ما شاهد دیدار روز یکشنبه میان مقامات آمریکایی و چینی در رم بودیم.
وی افزود: این یک دیدار هفت ساعته میان ”جیک سالیوان“ و همتای چینی او بود. برابر آنچه من شنیده ام این دیدار بسیار پرتنش بوده است. تماس تلفنی دیروز به جهان نشان داد که پکن در کنار کدام طرف میایستد. آنها به طور شفاف موضع خود را اعلام نکرده اند. آنها همچنان با وجود این، از روسیه حمایت میکنند؛ بنابراین در ابتدا آنها از تحریمها حمایت نمیکردند و این یک شاخص کلیدی است. اگر ما به توافق چهارم فوریه که میان رئیس جمهور پوتین و رئیس جمهوری، شی جین پینگ“ در آستانه برگزاری بازیهای المپیک امضاء شد بازگردیم آنها دورنمای خود را درباره آینده و اینکه چگونه نظم جهانی را ارزیابی میکنند نشان دادند. آنها اعلام کردند که به همکاری و تعامل نیاز دارند.
در ادامه، مجری پرسید: اگر چین و روسیه به همکاری خود ادامه دهند آیا غرب تحریمهایی را ضد چین برقرار خواهد کرد؟ این ممکن است چه تاثیرهایی به همراه داشته باشد؟
ترزا فالن گفت: صحبت درباره وضع تحریم ضد اقتصاد چین کار دشواری است. آنها اقتصادی بزرگ دارند. آنچه آنها از آن هراس دارند به نظام بانکی مربوط میشود. آنها تلاش میکنند که این موضوع را حل کنند. آنها همانند کره شمالی تلاش خواهند کرد تا تحریمها را دور بزنند. آنها به روسیه نقدینگی خواهند داد. آنها از بانک مرکزی خود برای انتقال نقدینگی به روسیه استفاده خواهند کرد و به سوئیفت نیازی ندارند. به نظرم آنها درباره رژیم تحریمها محتاط هستند.
وی ادامه داد: چین به شدت مخالف تحریم است. ما باید توافق جامع سرمایه گذاری و توافق چین و اتحادیه اروپا را به یاد داشته باشیم. آنها آماده قربانی کردن آن بودند. زمانی که اتحادیه اروپا چهار فرد چینی را میخواستند به خاطر موضوع ”سین کیانگ“ تحریم کنند، چین به گونهای رفتار کرد که اروپاییها به فکر تحریم ضدش نیفتند.