مقابله با ساحل خواری آرزوی دیرینهای که در حال تحقق است.
همیشه این سوال برای من و همه شهروندان مطرح بوده است که پس سهم شهروندان از ساحل رودخانهها بویژه اروند چه میشود؟ شهری در جوار رودخانههای خروشان و زیبا که شهروندانش کمترین دسترسی به ساحل آن دارند و حتی برخی رودخانهها مانند ارود رودفقط اسمش را میشنوند و ساحلش را نمیبینند.
اروندی که ۸۵ کیلومتر طول دارد، اما حتی بخش ناچیزی از ساحل آن در اختیار مردم نیست و این همان چیزی است که عقده همیشگی شهروندان این شهر بوده و مسافران شهرهای دیگر هم نسبت به آن بشدت معترض بوده اند.
بخش عظیمی از ساحل این رودخانه دارای خاکریزهای دوران دفاع مقدس و در دست نیروهای نظامی است، بخشی دیگر از آن نیز در انحصار پالایشگاه آبادان و اداره بندر این شهرستان است. به عبارتی این رودخانه فقط اسمش مال شهروندان آبادانی است در حالی که ساحلش در اختیار شرکتهای دولتی و خصوصی است.
البته این را هم باید اضافه کرد که در رودخانههای بهمن شیر و کارون که به همراه رودخانه اروند جزیره آبادان را احاطه کرده اند ساحل خواری به شدت رودخانه اروند رود نیست، اما به هر حال سواحل زیادی نیز از این دو رودخانه هم توسط افراد و دستگاهها اشغال شده که باید با آنان برخورد شود.
موقعیت جغرافیایی شهر آبادان
طول این جزیره حدود ۶۸ کیلومتر، پهنای آن بین ۳ تا ۲۰ کیلومتر و ارتفاع بالاترین نقطهی آن ۳ متر از سطح دریا است.) https://abadan.ostan-khz.ir/-۲/ سایت
گلههای مردم
سواحل زیبای رودخانههای آبادان هم مثل بسیاری دیگر از سواحل کشور از سود جویی و طمع متخلفان در امان نماند و بسیاری از سواحل رودخانههای آن در تصرف ساخت و سازهای غیر مجاز است.
یک آقای شهروند گفت: همانگونه که مسئولان در حال آزادسازی سواحل شمال هستند ما هم انتظار داریم که سواحل شهرستان آبادان نیز آزاد شود.
یک خانم شهروند هم گفت: همیشه آرزو داشتم و دارم که همراه خانواده ام در کنار ساحل رودخانه زیبای اروند قدم بزنم، ولی تا الان که سنی از من گذشته هنوز این آرزوی من برآورده نشده است و امیدوارم با اقدامات جدیدی که در حال انجام است به این آرزوی خود برسم.
یک دختر خانم جوان در این زمینه گفت: آبادان در کنار رودخانه است، ولی واقعا تاسف آور است که شهروندان آن کمترین بهره را از سواحل آن میبرند. خصوصا ساحل اروندرود که به طور کامل همه ساحل آن اشغال شده است و من به عنوان یه جوان آبادانی واقعا دلم میخواهد کنار ساحل اروند بایستم و از مناظر مثال زدنی آن بهره ببرم، ولی این حسرت به دلم مانده است.
بعضی دیگر از شهروندان هم میگفتند که امیدی ندارند که روزی ساحل اروند را آزاد و رها و بدون محدودیتهای شرکتها ببیند. البته حق هم دارند، چون در طول عمرشان تا کنون به چنین حقی نرسیده اند.
هشدار مسئولان
حجت الاسلام رییسی رییس جمهور کشورمان با درک این ضرورت دستور صریح بر رفع ساحل خواری دستگاههای دولتی و خصوصی داده اند.
طبق گفته رییس جمهور «هیچ دستگاه دولتی در کشور حق ندارد ساحلی که باید در اختیار عموم مردم باشد، اشغال بکند و باید آن میزان از ساحلی که بر خلاف مقررات مورد اشغال دستگاههای اداری و دولتی است سریعا به نفع مردم آزاد شود.»
حال روند مقابله جدی با ساحل خواران آغاز شده و مسئولان نیز یکی پس از دیگری هشدارهای لازم را اعلام میکنند.
عباسپور فرماندار ویژه شهرستان آبادان با اشاره به ساحل خواری برخی رودخانههای منطقه گفت: برخی از انشعابات به صورت غیر قانونی به ساخت و سازهای حاشیه ساحل رودخانهها داده شده است، اما ما هم اجازه تخریب اینها را داریم. اما اگر نفع این ساخت و سازها برای مردم باشد ما مالکین این ساخت و سازها را تا چهار برابر جریمه میکنیم و به آنها اجازه ادامه فعالیت میدهیم.
غلام علی نژاد مدیر اداره حریم بانی سازمان آب و برق خوزستان هم در این زمینه گفت: هرگونه دخل و تصرف در حریم بستر رودخانهها ممنوع است مگر با اجازه وزارت نیرو. همگان باید بدانند که خط قرمزی در برخورد با انفال و منابع ملی و بیت المال نداریم خط قرمز ما قانون است.
مشاهدات عینی حاکی از تخلفات بسیاری در این زمینه است بسیاری از افراد سودجو در حریم رودخانهها ساخت و سازهای بسیار زیادی انجام داده اند و متاسفانه برخی ساخت و سازها آن چنان واضح بطور غیر قانونی در بستر رودخانه بنا شده اند که هر فردی متعجب میشود که اینان چگونه انشعاب آب و برق و مجوز ساخت دریافت کردهاند.
آغاز مقابله با ساحل خواران
گام دیگر در این زمینه تخریب بنای ساخته شده در پارک نیمه کاره در حاشیه رودخانه اروند بود که این امر با حضور نماینده دادستان انجام شد.
البته بسیاری مکانها دیگرهمچون بازار اروند و یا بازار ماهی فروشان آبادان هستند که همه در بستر سیلابی رودخانه اروند ساخته شده اند و طبق قانون هیچ گونه ساخت و ساز نباید آنجا انجام شود. حال باید دید زمان برخورد با این ساختو سازهای غیر قانونی کی فرا میرسد.
و اما...
حالا شهروندان آبادانی که یکی از معدود شهرهای جزیرهای کشور به شمار میرود منتظر روزهای خوشی برای سواحل شهر خود هستند.
سواحلی عاری از هر گونه ساخت و ساز غیر مجاز که شهروندان بتوانند در کنار سواحل زیبای رودخانههای شهرشان قدم بزنند و به زیباییهای شهرشان ببالند. اما باید دید که آن زمان کی فرا خواهد رسید. به امید آن روز.
نویسنده: شاپور زبردست
در این ایام نوروز پیش رو می خوای بری کنار ساحل ر خی سود جویان نفری ۲۰۰۰ تومان پول می گیرند که بتونی بری سر اسلکه آهنی