گردشگری ، صنعتی پاک و سودآور است که رونق آن میتواند بسیاری از گرههای اقتصاد و اشتغال استان خوزستان را بگشاید.
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما مرکز خوزستان ؛ اگر تاکنون تجربه سفر به خوزستان را نداشته اید ، باید گفت ؛ جاذبههای فراوانی در این سرزمین انتظار شما را میکشند،
از کوهستانهای شیمبار و تاراز تا جنگلهای بلوط صیدون
ازغروب دل انگیز سواحل ماهشهر تا روستاهای سرسبز دزپارت
ازشنزارهای ام الدبس تا پرواز پرندگان مهاجر بر فراز تالاب هورالعظیم
جغرافیای بی نظیر خوزستان ، کوهستان ، بیابان ، جنگل و ساحل را یکجا در خود جای داده است.
جریان داشتن یک سوم آبهای جاری کشور و قرار گرفتن در مسیر شاهراه مواصلاتی مزیت هایی است که به ندرت در استان دیگری میتوان یافت.
علاوه بر جاذبه های طبیعی استان ، آثار و محوطه های تاریخی با قدمتی چند هزار ساله ، فرصتی بی نظیر را برای جذب گردشگران علاقمند به تاریخ فراهم ساخته است .
وجود یادمانهای دفاع مقدس نیز فرصت امکان انتقال فرهنگ ایثار و شهادت به نسلهای آینده را در حوزه گردشگری جنگ مهیا کرده است.
اما آنچه این زیباییها را کامل میکند مردم خونگرم و تنوع اقوام خوزستان با موسیقی ، خوراک ، لباس و آداب و رسوم متفاوت است.
فرصتها و ظرفیتهایی که اگر با شیوه هنرمندانه شناسانده شود و زیرساختهای مورد نیازبرای بازدید از آنها ایجاد شود، میتواند چراغ صنعت گردشگری را در استان روشن کند و زمینه ورود گردشگران داخلی و خارجی فراهم شود.
اما فقدان یک نگاه عمیق به ظرفیتهای بخش گردشگری استان و ضعف دراجرای برنامههای عملیاتی ، باعث شده با وجود برخورداری از مزیتهای فراوان، توسعه گردشگری آن چنان که باید محقق نشود و زیرساختهای این صنعت همپای ظرفیتهای آن توسعه نیابند.
شاید مهمترین چالش پیش رو توسعه گردشگری در استان خوزستان ، متقاعد کردن سرمایه گذار بخش خصوصی برای ورود به استان است ؛ چرا که تصویر ذهنی افراد از خوزستان تنها به نفت و صنعت خلاصه میشود و گویی فرصتهای گردشگری خوزستان زیر سایه سنگین صنایع نادیده گرفته شده است.
این درحالی است که در دنیا به صنعت گردشگری به عنوان یکی از اضلاع مثلث توسعه پایدار در کنار صنعت و کشاورزی نگریسته می شود و روند توسعه گردشگری به دلیل گردش مالی بالا و سودآوری ، گوی سبقت را از بسیاری صنایع روز دنیا همچون نفت و خودروسازی ربوده است.
رونق صنعت گردشگری و صنایع وابسته به آن میتواند بسیاری از مشکلات استان را در حوزه اقتصادی و اجتماعی برطرف کند.
سایه سنگین صنایع بر جاذبههای گردشگری خوزستان
معاون گردشگری استان خوزستان با اشاره به ظرفیت های متنوع گردشگری استان گفت : در استان خوزستان ظرفیت گردشگری رودخانهای ، کوهستانی ، جنگلی و بیابانی همزمان جمع شده است و فرصت بی نظیری را در استان فراهم ساخته است .
اگر خطی را در امتداد شهرستانهای دشت آزادگان ، کرخه ، اهواز و حمیدیه فرض کنیم ، چهار راس مربعی را تشکیل میدهند که در امتداد راسهای این مربع تنوع اقلیم رودخانه ، جنگل و ماسه زارو بیابان، همزمان وجود دارد.
پیمان نبهانی ، تصریح کرد: شن زارهای استان ، از ظرفیتهای بکر گردشگری بیابانی است ، همچنین اقلیم منحصر به فرد خوزستان باعث شده که بتوان همزمان در ارتفاعات تاراز اسکی روی برف را تجربه کرد و در همان زمان از اسکی روی آب در بندر ماهشهرلذت برد.
وی در ادامه به معرفی بخشی از این ظرفیتها پرداخت : استان خوزستان دارای ۷۰۰ کیلومتر نوار ساحلی در سرزمین اصلی و ۱۷ هزار کیلومتر رودخانه و نهردائمی و فصلی است که ظرفیت مناسبی است برای تفریحات آبی فراهم کرده است.
وی افزود : اگر چه هنوز زیر ساختهای مطلوبی جا نمایی نشده است ، ولی امکان سرمایه گذاریهای وسیع در استان وجود دارد.
نبهانی خاطر نشان کرد: سه اثر ثبت جهانی محوطه چغازنبیل ، مجموعهی سازههای آبی – تاریخی شوشتر و محوطه تاریخی شوش همواره علاوه بر گردشگران استان ، مورد توجه گردشگران خارجی نیز هست.
در نظر داشته باشید ، آثاری که ثبت جهانی میشوند ، نام ، موقعیت و مشخصات آنها در هفت هزار سایت گردشگری جهان قابل مشاهده می باشد .
وی خاطر نشان کرد: قرار است بخشی از راه آ هن جنوب به شمال و آثار باستانی شهرستان ایذه نیزبه فهرست آثار ثبت شده جهانی اضافه شود که این موضوع در حال پیگیری است.
یکی از اشکالاتی که به گردشگری استان وارد میشود این است که رسانهها ، صرفا ً خوزستان را از منظر آسیبها و ضعفها شناسانده اند و تصویر ذهنی مردم شهرهای دیگر از استان خوزستان ، دکلهای نفت در حال سوختن و سرزمین داغ بی آبی است که جذابیتی ندارد.
وی بیان داشت: رسانهها با شناساندن مناطق بکر و ظرفیتهای گردشگری استان میتوانند، پیش زمینههای ذهنی را تصحیح کند.
نبهانی تاکید کرد: وجود منابع نفت ، گاز و پتروشیمی فولاد و کشاورزی باعث شده از ظرفیتهای غنی گردشگری در استان غافل شویم و سیاستمداران را بی نیاز از پرداختن به ظرفیتهای گردشگری کرده است.
روشن شدن چراغ گردشگری با سرمایه گذاری بخش خصوصی
معاونت گردشگری استان خوزستان با بیان این که فعالیتهای گردشگری بودجه محور نیست، گفت: هر گونه جاذبهای که بتواند گردشگر را جذب کند، به خودی خود می تواند درآمد کسب کند .
به گفته نبهانی ، با توجه به این که رویکرد دولت و وزارت خانه احداث زیر ساخت اقامت و پذیرایی توسط بخش خصوصی است ، اداره کل هیچ گونه دخالتی در موارد ۱۶ گانه گردشگری ندارد و این موضوع به بخش خصوصی برون سپاری شده است.
وی اضافه کرد: از آن جا که سود حاصل از سرمایه گذاری در حوزه صنعت گردشگری مستقیماً به بخش خصوصی باز میگردد، امیدواریم در مناطق محرومی مثل اندیکا شاهد رونق این صنعت باشیم.
به گفته وی ، رونق گردشگری در نقاط محروم باعث خواهد شد ما ازاحداث کارخانههایی با آورده اولیه بیش از ۲۰ برابری بی نیاز شویم و همچنین با جانمایی بازارچههای صنایع دستی در کنار این جاذبههای گدشگری میتوان ارزش افزوده چندین برابری کسب کرد.
خوشبختانه در سالهای گذشته تعداد متقاضیان فعالیت در حوزه گردشگری افزایش پیدا کرده است و میزان بهره مندی متقاضیان از تسهیلات دولت در قالب صندوق توسعه ملی ، تسهیلات تبصره ۱۸ و اشتغال روستایی و فراگیر به شدت افزایش پیدا کرده است.
وی یکی از طرحهای شاخص ورود بخش خصوصی به حوزه گردشگری را طرح هتل ۵ ستاره اهواز در کوی ملت عنوان کرد و گفت: این هتل با مساحت حدود ۱۳ هزار متر در ۱۰ طبقه و با امکانات ویژه در حال احداث است.
خدمات اقامتی در استان خوزستان
نبهانی با اشاره به این که ۵۵ اردوگاهها در استان ، جهت اقامت گردشگران در نظر گرفته شده است گفت: این اردوگاهها در مناطقی که مقصد گردشگران و تورها است مانند شهرهای هندیجان ، باغملک و ایذه ، آبادان و خرمشهر ...، به صورت سکوهایی برای برپایی چادر جانمایی شده است.
وی اذعان داشت: در حال حاضر تعداد ۵۷ هتل ، ۲۲ مهمانپذیر و مجموعاً ۶۳۰۵ تخت آماده پذیرایی از میهمانان نوروزی از سایر نقاط کشور هستند.
وی تصریح کرد: به منظور رونق این صنعت ۱۱ مجوز اقامتگاه بومگردی در شهرها و روستاهایی که ظرفیت جذب گردشگر را دارند در سال ۹۹ صادر شد و به بهره برداری رسید، همچنین در سال جاری نیز روند صدور مجوز ۵ اقامت گاه بوم گردی نیز درمرحله اخذ مجوز است.
معاون گردشگری استان افزود: اگر فرهنگ اخذ مجوز برای خانههای بوم گردی جا بیافتد، اهالی بعد از اخذ مجوز امکان برخورداری از تسهیلات را پیدا میکنند و در نتیجه میتوانند خدمات مطلوب تری برای جذب گردشگر ارائه دهند.
وی با بیان این که برای اخذ مجوز اقامتگاه بوم گردی ضوابط سادهای در نظر گرفته شده است گفت: در حال حاضر اغلب خانههای روستایی این الزامات را دارند و امکان صدور مجوز در صورت تقاضا وجود دارد.
در روستاهای مانند پامنار که به تازگی به عنوان مقصد گردشگری شناخته شده است، اگر چه خانههای روستایی خدمات ارائه میدهند، اما نیازاست مراکز اقامتی تفریحی با امکانات بیشتری جانمایی شود.
بیشتر بخوانید : تنگه و آبشار قاسمی، حیرت انگیز و تماشایی + فیلم
گردشگری خوزستان در آستانه نوروز
معاونت گردشگری خوزستان با اشاره به این که امسال بعد از محدودیتهای کرونا انتظار میرود سفرهای نوروزی افزایش پیدا کند، گفت : تمام دستگاههای خدمات رسان در تعطیلات نوروز فعال هستند و این خدمات به اندازهای است که بتواند پاسخگوی رشد یکباره سفرها باشد .
نبهانی با بیان این که در ایام اوج سفر های نوروزی تمهیداتی در ستاد سفر استان اندیشیده شده است ، گفت: دستورالعمل های این ستاد به شهرستانها ابلاغ شده است و برنامه ریزی برای بهره برداری مناسب از ظرفیت گردشگری استان مد نظر قرارگرفته است.
معاونت گردشگری استان خوزستان بیان داشت: با توجه به رونق گردشگری آبی در استان ، تصمیماتی در ستاد سفر با هدف کاهش خسارت جانی غرق شدگی و حفظ جان مسافران اتخاذ شد.
وی ابراز امیدواری کرد با همکاری بهره برداران حاشیه رودخانهها شاهد کاهش آمار غرق شدگی در ایام تعطیلات باشیم و گردشگران تجربه لذت بخشی از سفر در یاد و خاطرشان باقی بماند.
نبهانی اضافه کرد: با توجه به این که پیش بینی میشود جریان سفر به استان خوزستان با تراکم و تعدد بیشتری مواجه شود، برنامههایی در قالب جشنواره برای تزریق روحیه امید و شادی در سطح استان برگزار خواهد شد.
در این جشنوارهها آداب و رسوم ، سنتها ، صنایع دستی ، سوغات ، اماکن تاریخی و تفریحی معرفی خواهد شد و درباره مکانهایی که ثبت جهانی شده اند، معرفی شایستهای انجام خواهد شد.
معاون گردشگری استان افزود: طبق توافقات انجام شده با ستاد راهیان نور و بقیه دستگاههای متولی مقرر شد ، زائران کاروان راهیان نور ، در کنار بازدید از یادمانهای دفاع مقدس از آثار باستانی و اماکن تاریخی ثبت جهانی شده خوزستان نیز بازدید به عمل آورند.
وی گفت: با استفاده از ظرفیت ورود کاروانهای راهیان نور به استان ، میتوان تاریخ را آنگونه که در تخصص افراد آموزش دیده است معرفی کرد و ارتباط بین دفاع مقدس ، تاریخ و گردشگری را بازگو کرد، تا افرادی که ازخوزستان بازدید میکنند در هنگام بازگشت سفیری باشند که استان خوزستان را با همه ابعاد به همشهریان خود در شهرهای مختلف معرفی کنند.
برگزاری آئین تحویل سال در سازههای آبی – تاریخی شوشتر
مدیر پایگاه جهانی سازههای آبی - تاریخی شوشتر گفت: با توجه به استقبال گردشگران از سراسر نقاط کشور در قالب برنامه نوروزگاه ، تمهیدات لازم برای برگزاری آئین تحویل سال و برپایی سفره هفت سین ، در مجاورت سازهها آبی شوشتر اندیشیده شده است.
محمد رضا بهادری با بیان اینکه دی ماه سال جاری فراخون جذب راهنمایان گردشگری اعلام شد گفت: این راهنمایان آموزشهای لازم را فرا گرفتند و اطلاعات لازم را در اختیار گردشگران قرار خواهند داد.
وی تصریح کرد: رونمایی ازماکت سازههای آبی تاریخی شوشتر ، افتتاح موزه سنگ نگاره اسلامی در محوطه قلعه سلاسل و جانمایی اتاق مادر و کودک از اقدامات انجام شده برای استقبال از نوروز ۱۴۰۱ میباشد.
یکی دیگر از اقدامات انجام شده ، جانمایی و تجهیز سالن معرفی محوطه سازههای آبی – تاریخی شوشتر است که محتواهای تولید شده رسانهای را برای افزایش آگاهی بازدیدگنندگان به نمایش میگذارد.
وی خاطر نشان کرد: با توجه به این که شوشتر شهر ملی احرامی لقب گرفته است؛ خانه احرامی در قلعه سلاسل برای آموزش ، معرفی و تولید احرامی در نظر گرفته شده است.
بهادری افزود: نمایشگاه عکسی از شوشتر قدیم نیز در شوادان قلعه سلاسل برای آشنایی بیشتر بازدید کنندگان بر پا شده است.
وی یادآور شد: بازدید از این مجموعه همه روزه از ساعت ۸ صبح تا ساعت ۱۹ در ایام تعطیلات نوروز برقرار است.
بر پایی بازارچه محلی موقت در محوطه میراثجهانی چغازنبیل
مدیر پایگاه میراثجهانی چغازنبیل و هفتتپه با بیان اینکه امسال با آغاز سفرهای نوروزی ، شاهد حضور گردشگران خواهیم بود گفت: حضور گردشگران و آشنایی بیشترآنان با میراث جهانی چغازنبیل و هفت تپه فرصت مغتنمی است تا شاهد ارتقا دانش تاریخی بازدید کنندگان باشیم.
عاطفه رشنوئی تصریح کرد: برای آشنایی بیشتر با محوطه و بناهای آن و نحوه ارتباط با بازدیدکنندگان ، کارگاه آموزشی برای همیاران میراث و راهنمایان افتخاری فرهنگی برگزار شد.
در این کارگاهها تلاش شد که آموزشهایی همچون آشنایی با نظریات جدید در مورد چغازنبیل ، رویکردهای نوین به گردشگری و شناساندن ارزشهای این میراث جهانی به همیاران میراث ارائه شود.
وی افزود: در برنامههای پیشواز نوروز (نوسده) در تلاش بودیم که روستاهای اطراف چغازنبیل نقش فعالتری در گردشگری و ارتباط با گردشگران داشته باشند، چرا که براساس ضوابط ملی و بین المللی ، کمک به رونق اقتصادی منطقه از جمله اهداف مهم در میراثجهانی است.
وی تاکید کرد: با پیگیریهای صورت گرفته بازارچه محلی موقت در محوطه میراثجهانی چغازنبیل بر پا خواهد شد، این بازارچه محلی ، با سازههای سبک ایجاد خواهد شد و در اختیار ساکنان محلی قرار داده خواهد شد.
مدیر پایگاه میراثجهانی چغازنبیل و هفتتپه گفت: بازارچه محلی علاوه بر بهرهبرداری ساکنان روستاهای اطرف محوطه ، به معرفی صنایع و دانش بومی ، غذاهای محلی ، صنایعدستی و هنرهای منطقه کمک میکند.
راهکارهای پیشنهادی برای رونق گردشگری در استان خوزستان
نویسنده : زهرا کیانی