زیستگاه توران در شاهرود مکانی مناسب برای گردشگرانی است که به بازدید از گونه های در حال انقراض علاقه دارند.
مناطق حفاظت شده در استان سمنان به ۲.۳ میلیون هکتار میرسد و در کل بین ۱۵ تا ۲۰ هزار هکتار از مناطق طبیعی تحت نظارت DOE است.
پناهگاه حیات وحش توران از مهمترین ذخایر حفاظت شده حیات وحش در جهان هستند که هر دو در استان سمنان واقع شده اند.
سه پارک ملی از جمله پارک ملی کویر، پارک ملی توران و پارک ملی سیدووا، دو پناهگاه حیات وحش در خوش ییلاق و توران و دو منطقه حفاظت شده در پرور و توران، پنج منطقه شکار ممنوع در استان سمنان واقع شده اند.
این مناطق در واقع یک نمایشگاه طبیعی از گونههای نادر حیات وحش مانند یوزپلنگ آسیایی، پلنگ ایرانی، جاایا زمینی ایرانی، آنگر ایرانی، موفلون آسیایی، گربه شنی، چینکارا و انواع مختلف گیاهی هستند.
در میان گونههای حیات وحش، یوزپلنگ آسیایی و پرنده ایرانی از گونههای با ارزش و در معرض خطر انقراض است و استان سمنان به عنوان یکی از بهترین زیستگاههای این دو گونه نادر در جهان شناخته میشود.
موقعیت مکانی
پارک ملی خار توران یا پناهگاه حیات وحش توران، واقع در جنوب شرقی شهر شاهرود، به مساحت ۱.۴۰۰.۰۰۰ هکتار میباشد و بعد از پناهگاه حیات وحش نایبندان، دومین ذخیره گاه بزرگ کشور است.
پناهگاه حیات وحش توران در سال ۱۹۷۲ به عنوان یک منطقه حفاظت شده شناخته شد. همچنین توسط یونسکو عنوان ذخیره زیست کره را دریافت کرد و پس از اکوسیستم سرنگتی (منطقهای جغرافیایی در آفریقا) رتبه دوم زیست کره در جهان را به خود اختصاص داده است.