سیر گیاهی با خواصی فراوان برای سلامتی است.
این گیاه در بسیاری از نقاط جهان رشد میکند و بهخاطر بوی قوی و طعم خوشمزهاش، یک چاشنی محبوب در آشپزی است.
سیر حاوی ترکیبی به نام آلیسین با خواص دارویی زیاد
خواص سیر برای سلامتی بهعلت ترکیبات گوگردی است که وقتی سیر خرد، له یا جویده میشود، بهوجود میآید. سیر ترکیبی به نام آلیسین دارد و بوی متفاوت سیر بهخاطر همین ترکیب است. آلیسین از طریق دستگاه گوارش وارد بدن میشود و به تمام بدن میرود.
خواص سیر برای درمان سرماخوردگی
سیر بهعنوان یک مکمل در بالا بردن عملکرد دستگاه ایمنی مؤثر است و بهعنوان یک مکمل غذایی به پیشگیری و کاهش وخامت آنفلوانزا و بهبود سرماخوردگی کمک میکند.
سیر فشار خون را کاهش میدهد
بیماریهای قلبی عروقی مانند حمله قلبی و سکته قلبی بزرگترین قاتلهای دنیا هستند. فشار خون بالا یا همان هایپرتنشن، یکی از مهمترین عوامل این بیماریهاست. پژوهشها نشان داده است، سیر بهعنوان یک مکمل غذایی تأثیر چشمگیری در کاهش فشار خون افراد مبتلا به فشار خون بالا دارد.
پایین آوردن خطر بیماریهای قلبی
سیر در کاهش کلسترول و کلسترول الدیال (کلسترول بد) و پایین آوردن خطر بیماریهای قلبی مؤثر است.
پیشگیری از بیماری آلزایمر و فراموشی
اثرات سیر روی کاهش کلسترول و فشار خون، و نیز خواص آنتیاکسیدانی آن، میتواند برای پیشگیری از آلزایمر و جلوگیری از فراموشی و سایر بیماریهای مغزی مفید باشد.
سمزدایی بدن از فلزات سنگین
ترکیبات گوگردی موجود در سیر در دُزهای بالا اندامها را از آسیب فلزات سنگین سمی حفظ میکند و در سم زدایی بدن از فلزات سنگین مؤثر است.
پیشگیری از پوسیدگی دندان و درمان عفونتهای دهان
باکتریها باعث تشکیل پلاک دندان و درنهایت پوسیدگی دندان میشوند. سیر با خاصیت ضدمیکروبیاش در نابودی این باکتریها مؤثر است. همچنین سیر عفونتهای دهانی مانند پیوره (بیماری بافتهای اطراف دندان)، برفک دهان و زخمهای ناشی از دندان مصنوعی را درمان میکند.
سیر تکمیلکنندهی طعم بیشتر خوراکهای لذیذ، بهویژه سوپها و سسها است. همچنین طعم قوی سیر میتواند دستور پخت غذاهای بیمزه را متحول کند. سیر در اشکال مختلف از حبهی کامل و سسهای یکدست گرفته تا پودر و مکملهایی مانند عصاره و روغن سیر موجود است.
مصرف سیر بیخطر است، اما موجب ایجاد بوی بد دهان و بدن میشود. مصرف زیاد سیر خام (مخصوصا با معدهی خالی) میتواند موجب ناراحتی معده، باد معده و تغییراتی در باکتریهای رودهای بشود.
لمسکردن سیر حین آشپزی یا مصرف موضعی سیر میتواند موجب حساسیت پوستی، سوختگی و تاول زدن بشود.
سیر خاصیت ضدانعقاد خون دارد؛ بنابراین مصرف مقادیر بالای آن همراه با داروهای رقیق کننده خون مانند آسپرین و وارفارین ممکن است تداخل داشته باشد.
ترکیب فعال آلیسین تنها وقتی تشکیل میشود که سیر بهصورت خام، له یا خرد و بعد مصرف شود. اگر قبل از لهکردن آن را بپزید، دیگر همان اثرات سیر خام را نخواهد داشت.