کابوس وقوع هزاران تصادف بی پایان همچنان بر جادههای سمنان سایه افکنده و امسال نیز شاهد وقوع ۱۴ هزار تصادف در جادههای استان بودیم.
به هر حال چند وقت دیگر تب و تاب اخبار کرونا و تلفات ناشی از ویروس به پایان میرسد، اما باید پرسید که تلفات ناشی از سوانح رانندگی نیز به پایان خواهد رسید؟! و اینکه آیا مردم مانند جدی گرفتن ویروس کرونا، رعایت نکات ایمنی در حین رانندگی را نیز جدی میگیرند یا خیر؟
هر تصادف حداقل یک مقصر دارد، خواه این مقصر راننده بی دقتی باشد که از قوانین تخطی کرده، یا خودرویی باشد که استاندارد نبوده یا جادهای که دوخطه باشد، ولی به موقع تعریض و اصلاح نشده است و استاندارد نیست، با این حال قربانیان تصادفها همیشه تعدادی بیش از مقصرها هستند و در نتیجه خسارتهای مالی ناشی از آنها که بر خانوادهها و دولت تحمیل میشود بسیار بالا بوده و با توجه به اینکه خسارتهای مالی، جانی، روانی و اجتماعی در مواردی غیرقابل جبران میباشد ضرورت دارد به منظور جلوگیری از خسارت تصادفات رانندگی راه کارهای موثری به اجرا گذارده شود.
گستره جادههای سمنان به اندازه جادههای ۶ استان کشور است و این استان با ۹۷ هزار و ۴۹۱ کیلومتر مربع، به لحاظ وسعت رتبه ششم کشور را دارد، براساس گزارشها، ۳۰ کیلومتر آزادراه، ۶۶۰ کیلومتر بزرگراه، ۳۴۶ راه اصلی، ۵۶۴ کیلومتر راه فرعی و ۲ هزار و ۱۳۷ راه روستایی در استان سمنان وجود دارد و به واسطه همجواری استان با هشت استان کشور و قرارگیری در مسیر زائران علی ابن موسی
بر اساس آمارها؛ سمنان رتبه دوم تصادفات را در کشور به خود اختصاص داده، اما علت وقوع این تصادفات در جادههای استان سمنان چیست و چگونه میتوان از بروز آن جلوگیری کرد؟
آمار واژگونی خودرو در سمنان از میانگین کشور بیشتر است
جانشین پلیس راهورگفت: واژگونی خودرو در جادههای استان سمنان با ۵۶ درصد کل تصادفات، بیشتر از میانگین کشوری است.
سردار سید تیمور حسینی ابراز داشت: رئیس جمهور پس از سفر استانی خود به سمنان و بررسی وضعیت تصادفات در این استان، دستوری را برای ریشه یابی و کاهش سوانح رانندگی صادر کرد.
وی تاکید کرد: علاوه بر واژگونی خودرو، شمار تصادفات ناشی از سرعت متوسط و غیرمجاز در استان سمنان نیز از میانگین کشوری بالاتر است.
به گفته وی، برای کاهش میزان واژگونیها باید شرایط استراحت رانندگان را فراهم کنیم و برای کنترل سرعت غیرمجاز هم نیازمند توسعه ابزارهای کنترل هوشمند هستیم که مهمترین آن دوربینهای پلاک خوان است.
پیگیری ایمنی راهها با اقدامات زودبازده و کمهزینه
حمیدرضا شهرکی معاون حمل و نقل سازمان راهداری و حمل و نقل جادهای کشور گفت: ارتقای ایمنی راهها با توجه به اعتبارات و با
وی افزود: تحقق مولفه ایمنی جاده ای، نیازمند یک اقدام همه جانبه همراه با آسیب شناسی جامع است و در این بین ارائه خدمات حین سفر در کاهش تصادفات نقشی مهم دارد.
شهرکی ابراز داشت: سازمان راهداری و حمل و نقل جادهای برای حمایت از سرمایه گذاران به منظور احداث مجتمعهای خدماتی رفاهی آمادگی امضای تفاهم نامه همکاری دارد.
وی با بیان اینکه محورهای ارتباطی موجود در استان سمنان، یکی از شاهراههای مهم در بحث حمل و نقل کالا به حساب میآید، ادامه داد: بر اساس گزارشها استان سمنان امسال با وجود افزایش ۱۱ درصد تردد در محورهای مواصلاتی، کاهش ۱۱ درصدی تلفات را تجربه کرد.
معاون حمل و نقل سازمان راهداری و حمل و نقل جادهای کشور بیان کرد: استان سمنان نیازمند احداث مجتمعهای خدماتی رفاهی بین راهی کوچکمقیاس است؛ که در همین راستا این سازمان ۱۰ میلیارد ریال برای آسفالت رمپها و نصب تابلوهای اطلاع رسانی مجتمعهای خدماتی و رفاهی بین راهی استان سمنان هزینه میکند.
استفاده از ظرفیت گردشگری جادهای برای کاهش تصادفات
وی افزود: یکی از بخشهای ممتاز برای توسعه اقتصادی و اشتغال پایدار در هر منطقه زیرساخت جادهای است که سمنان با قرار گرفتن در چهارراه ارتباطی شرق به غرب و شمال به جنوب کشور از استانهای ممتاز در این بخش به شمار میرود.
هاشمی ابراز داشت: استان سمنان دارای ۸۵۶ اثر تاریخی است، اما متاسفانه زیرساختهای لازم برای استقرار مسافران را ندارد که بر اساس برنامه ریزیهای صورت گرفته تلاش میشود زیرساختهای لازم برای استقرار و استراحت مسافران فراهم شود.
استاندار سمنان اضافه کرد: بیش از ۲۵ کاروانسرا تاریخی در محورهای ارتباطی استان سمنان شناسایی شده که تلاش میشود با ایجاد زیرساختهای لازم برای این بناهای تاریخی و هم چنین ایجاد مراکز بین راهی برای استراحت رانندگان، علاوه بر جذب گردشگران و توسعه گردشگری، شاهدکاهش آمار تصادفات در جادههای استان باشیم.
وی افزود: مجتمعهای بین راهی استان نیز متاسفانه ظرفیت لازم برای استقرار و ارائه خدمات به مسافران را به نحو مطلوب فراهم نکرده اند
وی با بیان اینکه نقاط حادثه خیز درون شهری و برون شهری باید شناسایی و رفع شود تصریح کرد: مجتمعهای بین راهی باید برای اسکان مسافران تجهیز و ساماندهی و مدیریت شوند.
۲۴ نقطه پرتصادف استان سمنان در انتظار ایمنسازی
سرهنگ کبیری رئیس پلیس راه استان سمنان با بیان اینکه ۱۹ نقطه حادثه خیز در استان وجود داشت که امسال ۳ نقطه آن اصلاح شد ابراز داشت: ۲۴ نقطه پر تصادف در محورهای مواصلاتی استان سمنان وجود دار که باید ایمن سازی شود.
در واقع حوادث جادهای و خسارتهای ناشی از آن موضوعی ملی است که باید با نگاهی خاص به آن توجه شود، زیرا ادامه این روند افزون بر اینکه موجب مرگ یا معلولیت افراد زیادی در جامعه میشود، هزینههای اجتماعی و اقتصادی فراوانی برای کشور دارد و ضرورت دارد به منظور کاهش تصادف جرحی و فوتی در محورهای مواصلاتی استان سمنان نیز رفع نقص نقاط حادثه خیز، تکمیل راهها وایجاد استراحتگاههای بین راهی مورد توجه قرار بگیرد.
نویسنده : زینب حیدری