مدیر عامل شرکت ملی گاز ایران: انعقاد قرارداد صادرات گاز ایران به عراق، کمکی در به نتیجه رسیدن سریعتر سایر قراردادهای صادرات گاز ایران در حوزه خلیج فارس است.
به گزارش واحد مرکزی خبر به نقل از شبکه اطلاع رسانی نفت و انرژی (شانا) ؛ مدیر عامل شرکت ملی گاز ایران در تشریح جزئیات قرارداد صادرات گاز ایران به عراق، افزایش قدرت چانه زنی ایران در صادرات گاز به اروپا، تنوع بخشی به مسیرهای انتقالی به اروپا، کسب نتیجه سریعتر در قراردادهای صادراتی گاز را از نتایج انعقاد این قرارداد دانست.
جواد اوجی گفت: با اجرایی شدن این قرارداد در فاز نخست، گاز مورد نیاز پنج نیروگاه کلیدی عراق تامین می شود، به این ترتیب 30 تا 35 درصد گاز عراق و 65 تا 70 درصد از برق بغداد با استفاده از گاز ایران تامین خواهد شد.
وی با اعلام این که سال گذشته نزدیک به 4 میلیارد متر مکعب واردات و نزدیک به 8 میلیارد متر مکعب صادرات داشتیم، گفت: هم اکنون صادرات گاز ایران روزانه 35 تا 37 میلیون متر مکعب است که با اجرایی شدن این قرارداد ، به 55 تا 60 میلیون مترمکعب در روز افزایش می یابد. همچنین با اجرایی شدن کامل قرارداد صادرات گاز ایران به عراق (اجرای فاز دوم)، صادرات گاز ایران به 75 تا 80 میلیون متر مکعب در روز افزایش خواهد یافت که حاکی از افزایش 2,5 تا 3 برابری حجم صادرات نسبت به وادرات گاز است.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران با بیان این که فرمول قیمت گاز به عراق، مشابه با قرارداد پاکستان و ترکیه است، اظهار داشت: با انعقاد این قرارداد، فروش گاز ایران در حوزه خلیج فارس براساس این قرارداد محاسبه می شود و بر این اساس چانه زنی های آخر بر سر قیمت فروش گاز زده شده است و به طور حتم کشورهای متقاضی گاز ایران در این حوزه از این پس به سمت ایران می آیند.
اوجی با اشاره به نامناسب بودن قیمت جهانی گاز گفت: در اجلاس اخیر کشورهای صادرکننده گاز، بر منطبق بودن قیمت گاز و نفت تاکید شد و این موضوع در دبیرخانه این اجلاس در دست بررسی است.
وی با اعلام این که هم اکنون چند قرارداد صادرات گاز ایران تقریبا نهایی شده است و مراحل پایانی را می گذراند، گفت: انعقاد قرارداد صادرات گاز ایران به عراق، کمکی در به نتیجه رسیدن سریعتر سایر قراردادهای صادرات گاز ایران در حوزه خلیج فارس است.
معاون وزیر نفت در امور گاز تنوع بخشی در مسیرهای انتقال گاز به اروپا را دیگر مزایای انعقاد این قرارداد ذکر کرد و افزود: با امضای این قرارداد علاوه بر مسیر ترکیه برای ترانزیت گاز به اروپا، مسیر عراق_ سوریه نیز به عنوان گزینه دوم مطرح است. این موضوع در دولت ها و پارلمان های عراق و سوریه مطرح و موافقت آنها گرفته شده است، بر این اساس نه تنها با ترانزیت گاز ایران از کشورهای یاد شده، درآمدی برای این کشورها ایجاد خواهد شد، بلکه قدرت چانه زنی ایران نیز برای صادرات گاز به اروپا افزایش خواهد یافت.
وی هزینه احداث خط لوله 227 کیلومتری انتقال گاز ایران به عراق (در فاز نخست) را 800 میلیارد تومان اعلام کرد و گفت: با یک ماه ارسال گاز به عراق، هزینه احداث این خط لوله جبران خواهد شد.
اوجی اظهار داشت: ارسال روزانه 25 میلیون متر مکعب گاز به عراق بر اساس قرارداد، ماهانه 350 میلیون دلار درآمد برای کشور خواهد داشت.
وی از پیشنهاد عراق به ایران برای اجرای خطوط لوله و شبکه گذاری از سوی پیمانکاران ایرانی خبر داد و گفت : مقامات عراقی در مراسم امضای این قرارداد از ایران خواستند پیمانکاران خود را برای شبکه گذاری در عراق به این کشور معرفی کند.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران همچنین از تاکید مقام های عراقی برای اجرای کامل قرارداد صادرات گاز به عراق خبر داد و گفت: مقامات عراقی در نشست اخیر، تاکید کردند فاز دوم خط انتقال گاز ایران به عراق نیز به سرعت از سوی تیم مذاکره کننده ، نهایی و عملیاتی شود.
اوجی با اعلام این که بخش عمده این گاز از پارس جنوبی تامین می شود، به مزایای تامین گاز از ایران به عنوان گزینه ای مطمئن اشاره و تصریح کرد: ایران به عنوان گزینه ای مطمئن برای تامین گاز، دارای ذخایری مطمئن است و گاز 100 سال آینده را دارد، از سوی دیگر خطوط لوله ایران، همپوشانی دارد به گونه ای که از هر نقطه آن، امکان تامین گاز مورد نیاز مناطق دیگر در بخش داخلی و خارجی فراهم است.