سینهای سفره هفت سین، نوید دهنده زندگی و طول عمر است و هر یک خواص بینظیری برای سلامت افراد دارد.
خواص سینهای سلامت
سنجد ؛ مظهر سلامتی
سنجد شامل مواد قندی گلوکز و شامل مقادیری چربی و مواد پروتئینی نیز است. بدین ترتیب خاصیت غذایی نیز دارد. میوه سنجد بییشتر نقش دارویی دارد و در طب سنتی به عنوان تانن مورد استفاده قرار میگیرد و میتواند ضد تهوع بوده و برای درمان اسهال مفید باشد.
این میوه سرشار از آنتیاكسیدانهای بسیار قوی شامل ویتامینC،E و كاروتنوئیدها، تركیبات فلاوونوئیدی، اسیدهای چرب ضروری نظیر اسیدلینولئیك و اسید لینولنیك و همچنین سیتواسترولها است. از پوست درخت سنجد یك ماده شیمیایی دارویی مهم به نام تتراهیدروآرمور- متیل - N و از برگ آن آلكانویید استخراج میشود كه در صنایع داروسازی كاربرد دارد.
سمنو ؛ نشان استقامت و شیرین کامی
ماده تهیه شده از جوانه گندم كه یادآور بخشی از آیینهای باستانی ایران است. سمنو سرشار از انرژی بوده و برای درمان کم خونی برای زنان باردار مفید است و ماده مغذی و مفیدی از نظر تامین انرژی و مواد پروتئینی برای کودکان در حال رشد محسوب میشود.
100 گرم سمنو 300 كیلوکالری انرژی نهفته است و دارای پروتئین زیاد و چربی خیلی کم از نوع گیاهی است. میزان کربوهیدرات آن (قند مالتوز) بسیار زیاد یعنی 75 گرم در هر 100 گرم است. سمنو سرشار از ویتامینهای گروه B به ویژه اسید فولیك و ویتامین B1 است و برای سلامت سیستم عصبی مفید میباشد.
جوانه گندم غنی از ویتامین E است که این ویتامین به علت دارا بودن خاصیت آنتیاکسیدانی باعث پیشگیری از بروز سرطان میشود. همچنین ویتامین E به شادابی پوست كمك میكند. این ویتامین در تولیدمثل نیز نقش مؤثری دارد. حاوی مقادیر قابل توجهی ویتامین C میباشد و در پیشگیری و درمان افسردگی و رفع خستگی بسیار موثر است.
آهن موجود در سمنو برای خونسازی بدن مطلوب است، در نتیجه مصرف آن به افراد در سنین رشد و نیز زنان 20 تا 50 ساله (سنین باروری) توصیه میشود. کلسیم، فسفر و پتاسیم موجود در سمنو برای پیشگیری از پوکی استخوان در سالمندان و افزایش استحکام استخوانها در سنین رشد موثر است.
علیرغم خواص بینظیر سمنو، نباید در مصرف این فرآورده زیادهروی کرد، زیرا قند موجود در سمنو مانند هر نوع شیرینی دیگر در بدن تولید انرژی میكند و مازاد آن موجب چاقی و اضافه وزن میشود. بیماران دیابتی نیز باید حتما تحت نظر پزشک از آن استفاده نمایند.
یکی دیگر از سین های نوروزی است که ایرانیان بر سفره مینهند. سیب نماد سلامتی و عشق است. سیب به دلیل داشتن ویتامینهای گروه B، منیزیم و فسفر دارای اثرات آرام بخش است. مواد مغذی موجود در سیب مانند ویتامینها، مواد معدنی، پروتئین ایجاد انرژی مناسب برای بدن میکند. فیبر موجود در سیب به نام پکتین است که موجب کاهش کلسترول خون میشود.
مهمترین ماده معدنی موجود در سیب پتاسیم است که آن را عنصر جوانی مینامند.
سایر خواص درمانی سیب عبارتند از: حفظ شادابی پوست (به دلیل سرشار بودن از ویتامینهای B2،C و A و مواد معدنی آهن، منیزیم، کلسیم و پتاسیم)، تنظیمکننده فشار خون (به دلیل منیزیم، کلسیم و پتاسیم)، حفظ سلامتی دندانها و لثهها، تقویتكننده معده و كبد، حفظ سلامتی دستگاه گوارش، آرام بخش (به دلیل وجود ویتامینهای گروه B، منیزیم، فسفر و برخی ریزمغذیهای دیگر)، مقوی مغز (به دلیل وجود فسفر)، پیشگیری کننده از بروز بیماری نقرس و درد مفاصل، موثر در کنترل قند خون در افراد دیابتی (به دلیل وجود پکتین) و کاهش کلسترول خون (به دلیل وجود پکتین).
با مصرف سیر دستگاه گوارش بیمه میشود. معمولا سیر به عنوان چاشنی و طعم دهنده غذاها مورد استفاده قرار میگیرد. سیر دارای ترکیبات کاهش دهنده فشار خون و کلسترول خون است و با تاثیرگذاری بر تجمع پلاکتها سبب کاهش خطر ابتلا به سرطان به خصوص سرطان معده و روده میشود.
سیر شامل ترکیبات گوگرددار و سولفور میباشد و موجب از بین بردن رادیکالهای آزاد سلولها میشود. برخی نیز سیر را برای بهبود برخی عفونتها و مارگزیدگی استفاده میکنند.
همچنین سیر حاوی ماده بدون بوی آلیین است که در اثر خرد شدن سیر تبدیل به مادهای به نام آلیسین میشود. این ماده مسؤول بسیاری از اثرات مفید سیر در سلامتی انسان است.
سیر کاهنده كلسترول بد خون(LDL)، ضد سرطان، افزایشدهنده رقت خون، ضدعفونیكننده در برابر عفونتهای قارچی، ویروسی و باکتریایی، افزایش دهنده مصونیت بدن در مقابل بیماریها (مثلاً درمان سرماخوردگی و زكام)، کاهش فشارخون و کاهش بروز بیماریهای انسدادی عروق( به دلیل دارا بودن ویتامینهای گروه B و ویتامین C) و موثر در درمان سل و بیماریهای ریوی میباشد.
سرکه بیشتر به عنوان طعم دهنده و چاشنی غذا محسوب میشود، اما خواص دارویی نیز دارد. سرکه دارای مقادیری از مواد معدنی و ویتامینها است و اشتها را نیز افزایش میدهد و ایرانیها با استفاده از سرکه انواع ترشیجات را نیز تهیه میکنند.
سرکه به هضم غذا و كاهش نفخ شكم (به علت افزایش ترشح آنزیمها و شیرههای گوارشی) کمک میکند، سطح چربی خون و كلسترول بدخون (LDL- كلسترول) را در افراد مبتلا به هایپرلیپیدمی و هایپركلسترولمی بهبود میبخشد، نقش ضدعفونی كننده و خاصیت آنتیبیوتیکی دارد، در رفع جرم دندان و كمك به سیستم سمزدایی در كبد و جلوگیری از تجمع صفرا مفید است.
سماق دارای خاصیت آنتی اکسیدانی است و از بروز بسیاری از سرطانها پیشگیری میکند. خواص تحریک اشتها، افزایش میل به خوردن غذا، خاصیت دیورتیک و ادرار آور بودن سماق مورد توجه است. سماق به دلیل داشتن تانن که یک قابض میباشد، در بهبود اسهال نیز موثر است.
سماق خاصیت آنتیاکسیدانی دارد و از بروز سرطانها جلوگیری میکند، برای بیماران دیابتی مفید است، در درمان بیماری نقرس موثر است، خاصیت ضدمیکروبی دارد، اشتها را تحریک میکند، به دلیل داشتن تانن فراوان، قابض و پاک کننده معده میباشد، چربی خون را کاهش میدهد و در رفع غلظت خون موثر است. همچنین کمپرس با سماق در التیام زخم، سوختگی، اگزما و عضو ضرب دیده موثر میباشد. سماق مرهمی برای دردهای رماتیسمی و نقرس است و در طب سنتی از سماق برای بیماریهای رماتیسمی، نقرس و همچنین درمان تهوع و بیاشتهایی استفاده میشود.
سبزه ؛ مظهر سلامتی روح و روان
سبزه مظهر سرسبزی و شادابی است و قرار دادن آن در سفره ی هفت سین نشانه ی این است که ما با سبز کردن دانه و توجه به گل و گیاه به شادی و شادابی که غذای روح و اندیشه است نیز توجه کنیم.
تخم مرغ منبع خوبي از پروتئین، ويتامين ها و املاح ضروري است و مي تواند به عنوان يك ماده غذايي مهم در برنامه غذايي افراد وجود داشته باشد.
تخم مرغ، بيشتر ويتامين هاي موردنياز بدن به جز ویتامین C را دارد. تخم مرغ منبع خوبي از ويتامين هاي گروه B و ويتامين A مي باشد. همچنين ويتامين D و ويتامين E را به مقدار كافي و لازم تأمين مي كند.
تخم مرغ حاوي تمامي املاح براي تأمين سلامتي فرد است. به خصوص اينكه منبع بسيار خوب يد و فسفر مي باشد كه يد براي ساخت هورمون تيروئيدي و فسفر براي رشد بهتر و سلامتي استخوان هاي بدن لازم مي باشند. تخم مرغ به مقدار خيلي كم كربوهيدرات دارد و نيز فاقد فيبرغذايي است. 0.8 درصد تخم مرغ را چربي تشكيل مي دهد كه در زرده آن وجود دارد و كمتر از 0.05 درصد آن در سفيده موجود است.
سایر ارکان هفت سین، عبارتند از آینه، قرآن، ماهی قرمز، سکه طلا و نقره، نقل و شیرینی، آجیل و انواع مغزها است.
بیشتر بخوانیم:
هفت سین قرآنی، هفت سلامی که سال شما را بهشتی می کند
چه زیباست که سال خود را با سلام به بهترینهای عالم آغاز کنیم، بهترینهایی که خداوند آنها را معرفی کرد و اینگونه هفت آیه مثل هفت سین نوروز در کنار هم قرار گرفتهاند تا با سلام به آنها سال خود را با بهشتیان دو عالم شروع کنیم.