آیت الله حاج سید محمد مدرسی همزمان با آغاز نهضت روحانیت به رهبری امام خمینی (ره) به مبارزه با حکومت پهلوی روی آورد و همراه با آیت الله صدوقی در یزد به فعالیت پرداخت.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز یزد، حضرت آیت الله حاج سید محمد مدرسی در فروردین سال ۱۲۹۶ شمسی در یزد دیده به جهان گشود.
وی در کودکی به فراگیری قرائت قرآن پرداخت. پس از آن در مکتب ملا محمد مضطر در مدرسه مصلی کتابهای نصاب الصبیان و ترسل را آموخت و همزمان به تمرین خوشنویسی و فراگیری ریاضیات روی آورد. در آغاز دوران نوجوانی قسمتی از علوم مقدماتی را نزد حجت الاسلام و المسلمین سید حسن فقیهی آموخت.
هجرت به قم
آن گاه در محضر پدر و حضرات حجج اسلام و آیات: حاج میر سید علی مدرسی، میرزا آقا مدرسی، سید حسین باغ گندمی، سید علیرضا مدرسی و شیخ غلامرضا فقیه خراسانی به فراگیری سطوح فقه و اصول پرداخت. سپس در ۱۳۱۷ ش رهسپار حوزه علمیه قم شد و به حوزه درس خارج فقه و اصول حضرات آیات:میرزا محمد همدانی و سید محمد تقی خوانساری راه یافت. همچنین در ۱۳۱۸ ش مجوز تدریس در رشته منقول را از وزارت معارف و اوقاف دریافت کرد. وی با داشتن قوه استنباط اجازه تصدی امور حسبیه را از حضرات آیات: سید حسین بروجردی، سید عبدالهادی شیرازی، سید محمود شاهرودی، سید احمد خوانساری، امام خمینی (ره)، سید ابوالقاسم خویی، سید محمدرضا گلپایگانی، محمدعلی اراکی و سید علی خامنهای پذیرفت.
بازگشت به یزد و خدمت به مردم
مدرسی پس از سه سال اقامت و تحصیل در حوزه علمیه قم به یزد بازگشت و به مدت ۳۵ سال به تدریس تفسیر و سطوح متوسط و عالی و خارج فقه و اصول، در بقعه اسحاقیه در مدرسه مصلی مشغول شد. او پس از درگذشت پدر، اقامه نماز جماعت در مسجد فرط یزد را به عهده گرفت و همزمان با شیوهای گوناگون تبلیغ با حضور در شهرها و مناطق محروم یا فرستادن طلاب به آن مناطق برای نشر معارف دینی فعالیت کرد. تفسیری ادبی بر آیه ((بسم الله الرحمن الرحیم)) و کتابخانهای شامل ۶۸ نسخه نفیس خطی مربوط به سدههای ششم تا چهاردهم ق از وی به یادگار مانده است.
مبارزه با حکومت پهلوی
مدرسی همزمان با آغاز نهضت روحانیت به رهبری امام خمینی (ره) به مبارزه با حکومت پهلوی روی آورد و همراه با شهید آیت الله محمد صدوقی در یزد به فعالیت پرداخت. از دیگر اقدامات او در این دوران است: خودداری از حضور در مجالس دعای شاهانه در مساجد، بیان احکام شرعی طبق فتواهای حضرت امام (ره)؛ تشریح دیدگاههای فقهی و سیاسی امام (ره و صدور اعلامیههای فردی و گروهی. وی همچنین در آبان ۱۳۵۷ ش با سفر به پاریس به محضر امام (ره) رسید. او در آذر همان سال به دستور امام خمینی (ره) رهسپار عراق شد و در آن جا با آیت الله العظمی سید ابوالقاسم خویی دیدار کرد و با وی در مورد انقلاب اسلامی تبادل نظر پرداخت و ایشانرا به حمایت از انقلاب فراخواند.
پس از پیروزی انقلاب اسلامی در عرصههای مختلف سیاسی و اجتماعی حضوری فعال داشت. به خصوص در دوران دفاع مقدس در زمینه کمک رسانی و ترغیب جوانان برای حضور در جبههها تلاش بسیاری کرد. چندی نیز امامت جمعه موقت یزد را بر عهده داشت.
مدرسی در ۱۲ اسفند ۱۳۵۸ ش از سوی امام خمینی (ره) به امامت جمعه احمدآباد (حومه شرقی یزد) یزد منصوب شد و به مدت بیست سال این سمت را بر عهده داشت. از خدمات اجتماعی اوست: کمک به حوزههای علوم دینی در یزد و قم؛ تاسیس حوزه علمیه طزرجان ساخت و مرمت چندین مسجد حسینیه و دیگر اماکن مذهبی و دستگیری از مستمندان.
رحلت از دیار فانی
مدرسی عالمی وارسته پرهیزکار متهجد ومحتاط در امور بیت المال بود. وی در روز یکشنبه هفدهم ربیع الاول ۱۴۱۹ ق مصادف با ۲۳ اسفند ۱۳۷۷ ش درگذشت. پیکرش پس از انتقال به قم و اقامه نماز به امامت آیت الله وحید خراسانی به یزد منتقل و در دارالتدریس امامزاده جعفر (ع) یزد به خاک سپرده شد.