برگزاری مناقصه احداث ۴ هزار مگاوات انرژیهای تجدید پذیر از ابتدای سال آینده
رئیس سازمان انرژیهای تجدیدپذیر و بهره وری انرژی ایران (ساتبا) از برگزاری مناقصه احداث ۴ هزار مگاوات انرژیهای تجدید پذیر در اوایل سال بعد خبر داد.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صداوسیما، آقای محمود کمانی امروز در نشستی خبری گفت: برای تحقق وعده وزیر نیرو برای احداث ۱۰ هزار مگاوات نیروگاههای تجدید پذیر که حدود ۱۰ برابر نیروگاه اتمی بوشهر میشود مصوبه شورای اقتصاد برای احداث ۴ هزار مگاوات آن اخذ و نمونه (مدل) اقتصادی و سرمایه گذاری آن مشخص و در لایحه بودجه سال ۱۴۰۱ هم قید شده است که پس از تایید لایحه توسط شورای نگهبان، مناقصه آن در ابتدای سال بعد برگزار میشود.
وی افزود: پس از فراخوان عمومی برای احداث نیروگاههای تجدیدپذیر، بیش از ۹۵ هزار مگاوات در خواست همکاری داشتیم که با بسیاری از آنها تفاهم نامه همکاری امضا کرده ایم.
رئیس ساتبا گفت: مانند نمونه فوق، طراحی احداث ۳ هزار مگاوات انرژی بادی هم انجام شده است که با اخذ مصوبه شورای اقتصاد این طرح نیز اجرایی خواهد شد.
وی افزود: ۲ هزار مگاوات انرژی نو به روش خود تامین از طریق شرکتهای بزرگ صنعتی و معدنی نیز احداث خواهد شد که برق تولیدی آن به وزارت نیرو تحویل داده میشود و وزارت نیرو به همان میزان، انرژی با توان ثابت از شبکه سراسری در اختیار آن صنایع قرار میدهد و متعهد میشود در هر شرائطی میزان برق مورد نیاز آنها تامین شود.
رئیس سازمان انرژیهای تجدیدپذیر و بهره وری انرژی ایران (ساتبا) گفت: هزار مگاوات انرژی نو، هم با شهرکهای صنعتی تفاهم داریم که با روش خود تامین از طریق صنایع مستقر در شهرکهای صنعتی احداث شود.
وی افزود: روش دیگر، احداث نیروگاههای انشعابی ۵ مگاواتی برای خانوادههای تحت پوشش نهادهای خدماتی مانند کمیته امداد و سازمان بهزیستی است که با روش دادن تسهیلات بلندمدت و بخشی از آن از طریق کمکهای بلاعوض به این افراد خواهد بود.
آقای کمانی درخصوص نحوه بازپرداخت تسهیلات داده شده به خانوادههای محروم که پنلهای خورشیدی را نصب میکنند تصریح کرد: ساتبا برق تولیدی این نیروگاههای ۵ مگاواتی را میخرد و از ماحصل خرید آن، قسمتی برای بازپرداخت تسهیلات پرداختی و بخشی به خود این خانوادهها پرداخت خواهد شد.
وی افزود: حدود ۱۱۰ هزار واحد نیروگاه ۵ مگاواتی برای سال بعد در برنامه داریم که هماهنگیهای لازم برای ساخت آن انجام شده است.
رئیس ساتبا گفت: این ۱۰ هزار مگاوات انرژی تجدیدپذیر در بازه ۴ سال احداث خواهد شد، اما ۵۰۰ مگاوات از این مقدار تا قبل از اوج مصرف برق در تابستان ۱۴۰۱ وارد مدار خواهد شد.
وی همچنین افزود: حدود ۵۰ نیروگاه کوچک و متوسط با توانهای مختلف در کشور حال احداث است که پایش و رصد آنها تداوم دارد.
رئیس ساتبا درباره آخرین وضع طرح ژئوترمال مشکین شهر نیز گفت: این طرح بالای ۹۰ درصد پیشرفت دارد و اوایل سال بعد افتتاح میشود که میزان تولید برق آن نیز ۵ مگاوات خواهد بود.
وی درباره چگونگی استفاده صاحبان دستگاههای استخراج رمزارز از برق تولیدی کشور نیز افزود: با امضای تفاهم نامه بین وزارت نیرو و وزارت صمت قرار شد صاحبان رمزارزهای جدید، قبل از شروع به کار مجوز احداث نیروگاه تجدید پذیر را اخذ و پس از آن میتوانند مجوز توسعه رمزارزها را اخذ کنند و فعالیت خود را شروع کنند.
آقای کمانی گفت: هم اکنون بالای ۹۰۰ مگاوات نیروگاهها تجدید پذیر در کشور داریم که حدود یک درصد برق منصوبه کشور را تشکیل میدهند که با آمدن ۱۰ هزار مگاوات نیروگاه جدید، این مقدار به ۱۰ درصد کل برق تولیدی کشور خواهد رسید.
وی درباره نیروگاه تجدید پذیر میل نادر در استان سیستان و بلوچستان افزود: هم اکنون نیروگاه ۵۰ مگاواتی در این منطقه در دست اقدام داریم که ۲۵ مگاوات آن کامل شده است و تا ابتدای خرداد سال بعد ۲۵ مگاوات بعدی نیز کامل و وارد مدار سراسری برق کشور خواهد شد.
رئیس ساتبا تصریح کرد: همچنین قرارداد جدید ۵۰ مگاواتی هم در این منطقه وجود دارد که خط انتقال ۴۰۰ کیلوولت آن نهایی شده و احداث پست انتقال ۴۰۰ کیلوولت آن نیز در دست اقدام است.
وی همچنین گفت: به علت مشکلات و اتفاقات حادث شده در افغانستان، طرح تولید انرژی بادی در منطقه بادخیز مرزی ایران و افغانستان که ظرفیت تولید ۳۰ هزار مگاوات انرژی بادی را دارد و قرار بود طرحی مشترک با همکاری ایران، افغانستان و آلمان در این منطقه انجام شود متوقف شده است.
رئیس ساتبا درباره وضع نیروگاههای زیست توده مانند نیروگاه زباله سوز در کشور نیز افزود: هم اکنون ۵ نیروگاه زیست توده زباله سوز در کشور داریم و ۴ نیروگاه هم در دست ساخت است که روزانه از ۳۰۰ تن زباله امحا شده میتوان بین ۳ تا ۵ مگاوات برق تولید کرد.
وی همچنین گفت: برای سال بعد موضوع احداث نیروگاههای زیست توده را در شهرهای شمالی و کلانشهرها در دستور کار داریم که این کار باید با هماهنگی شهرداری، وزارت کشور و وزارت نیرو انجام شود.
رئیس ساتبا افزود: در این طرح بخش خصوصی ۴۰ تا ۵۰ درصد هزینههای سرمایه گذاری و مابقی را شهرداریها فراهم میکنند و بعد از احداث آن، وزارت نیرو با روش" بی او تی " برق آن را میخرد و به این روش، سرمایه گذاری بخش خصوصی عودت داده میشود و پس از آن مالکیت نیروگاهها به شهرداریها سپرده میشود.
وی گفت: با برخی شهرداریها مثل شهرداری تهران و اصفهان در این باره تفاهم نامهای امضا کرده ایم.
رئیس ساتبا افزود: دو نیروگاه زباله سوز در ساری و رشت در دست احداث است که امیدواریم سرعت ساخت ان بیشتر شود.
وی همچنین درباره راهکارهای کاهش مصرف انرژی در کشور گفت: براساس مصوبه شورای عالی انرژی، برای مصرف بهینه سوخت، سه طرح در دستور کار داریم که شرکتها میتوانند درخواست همکاری خود را به این سازمان اعلام کنند.
رئیس ساتبا افزود: پس از بررسی شرکتهای پذیرفته شده، قبل از شروع و پس از پایان این طرح، با اندازه گیری میزان انرژی صرفه جویی شده، در قالب پرداخت اوراق بهینه سازی شده که در بورس قابل خرید و فروش است خدمات انها را جبران میکنیم.
کمانی در پایان تاکید کرد: این طرح که در حوزه روشنایی معابر و چاههای کشاورزی اجرا خواهد شد به اندازه ۴۰۰ مگاوات موجب صرفه جویی انرژی در کشور خواهد داشت.