کتاب «روش نقد لفظی احادیث در جواهرالکلام» از سوی مرکز پژوهش دانشگاه علوم اسلامی رضوی، در عرصه حدیثپژوهی تألیف و منتشر شده است.
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما، کتاب «روش نقد لفظی احادیث در جواهرالکلام» به قلم دکتر علی اکبر حبیبی مهر از دانشآموختگان دانشگاه رضوی به همراه دکتر علی دلبری، دانشیار و دکتر سید جعفر علوی، استادیار دانشگاه رضوی به رشته تحریر درآمده است.
داوری علمی این کتاب را "حجج اسلام حسن نقیزاده" استاد دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه فردوسی، دکتر "محمد امامی" دانشیار دانشگاه علوم اسلامی رضوی و دکتر "سید ابوالقاسم حسینی زیدی" استادیار دانشگاه علوم اسلامی رضوی به عهده داشتند.
بیتردید، احادیث و روایات از منابع مهم در علوم اسلامی است که علاوه بر ارائه و تبیین موضوعات دینی و فقهی، موضوعات مرتبط با دیگر علوم را نیز دربردارد و بسیاری از اطلاعات تاریخی و اجتماعی و طبی و علمی و فلسفی و کلامی را به ما منتقل کرده است.
نویسندگان کتاب «روش نقد لفظی احادیث در جواهرالکلام» کوشیدهاند با بررسی تمام مجلدات جواهرالکلام، روش مرحوم نجفی در نقد لفظی احادیث را شناسایی و تحلیل کنند.
اینان پس از بیان مقصود خود از «روش» و نیز تبیین جایگاه نقد متن حدیث، اهمیت نقد لفظی را یادآور میشوند و شیوههای اینگونه نقد را در کتاب جواهرالکلام میجویند و روش مرحوم نجفی در نقد لفظی احادیث و مبانی آن را میشناسند.
جَواهرُ الکَلام فی شَرحِ شَرایعِ الاسلام یا جواهرالکلام نوشته محمدحسن نجفی (۱۲۰۲-۱۲۶۶ق) و شرحی مفصل بر شرایع الاسلام، کتاب فقهی نوشته محقق حلی است. کامل بودن دوره فقهی، تحلیلی و استدلالی بودن، ارائه دیدگاههای گوناگون فقهی در هر مسئله و ادبیات روان را از ویژگیهای این کتاب شمردهاند.
نخستین بار این کتاب در زمان نویسنده، به شکل سنگی چاپ شد.
اضطراب، تصحیف، ادراج، و افزایش و کاهش در متن حدیث، از موضوعات عمده در نقد لفظی احادیثاند که نویسندگان کوشیدهاند تا روش صاحب جواهر را در این خصوص و برخی موارد دیگر شناسایی کنند.